tisdag 30 september 2014

På Åland organiserar sig nu en rörelse

Jag blev valde till Ålands Feministparapalys ordförande. Det är jag stolt och glad över. Vi ska på torsdag ha vårt första styrelsemöte men aktiviteterna är redan igång på flera ställen. De verkar vara som jag trodde att de finns ett uppdämt behov av att organisera de feministiska förändringsarbetet
En kampanj startar i slutet av veckan. För att synligöra vad den feministiska rörelsen vill och bredden av människor som står bakom den. Det är fantastiskt kul.

Jag får och hör då och då att feminismen har gått för långt. Då blir jag förundrad och funderar över hur stort kunskapsglappet är kring dessa frågor.
Enligt UNICEF saknas ca 100 miljoner flickor och kvinnor, orsaken de undervärderas hela tiden. Flickor dör av undernäring i högre grad än pojkar, då deras låga ställning i familjen gör att man i första hand låter pojkarna och männen äta sig mätta. Flickor går i skolan i lägre utsträckning än pojkar, de arbetar mer och i yngre ålder. De har sämre tillgång till sjukvård. Det handlar om ojämlik behandling i de tysta men också om våld av olika slag. Två miljoner flickor får sina könsorganen rituellt bortskurna, flickor våldtas och dödas. Kvinnlig sexualitet är något äckligt och ska bekämpas det är viktigare än kvinnornas liv. Runt om i världen dödas flickor av manliga släktingar för att deras sexualitet satt familjens ”heder” på spel. I USA röstade nyligen alla republikaner i senaten mot en lag om lika lön för lika arbete. I norden mobbas och trakasseras tonårstjejer om de får ett rykte om sig att vara sexuellt aktiva och våldtagna tjejer får skylla sig själva och mobbas och trakasseras. Kvinnor som höjer sin röst och kämpar för kvinnors lika rättigheter, utsätts för trakasserier och hot, ja tom dödshot.
Men också män har mycket hårda krav och förväntningar på sig som handlar om deras kön och hur de ska förhålla sig till kvinnor.
Feminismen är en befrielserörelse. Inget annat.
Det betyder inte att kvinnor skall ha mer makt än män, och inte heller att de enligt ”biologin” är förutbestämda att ha mindre makt. Målet är att kvinnor och män skall ha samma värde. Tyvärr är det fortfarande en radikal och för många provocerande åsikt i vårt samhälle.

På Åland organiserar sig nu en rörelse för att höja kunskapen och inte låta detta förlegade synsätt få sätta ramar för kvinnor och män vakren hemma eller ute i världen.

Inga kommentarer: