lördag 27 september 2014

Våga problematisera centralortens norm

På lördagsmorgonen funderar jag efter en sväng till hästarna och en deg på jäsning på kommunens svar om Kommunernas socialtjänsti som ska diskuteras och beslutas om på kommande fullmäktige. 
Vi kan inte ha ett samhälle där funktioner och strukturer utformats utifrån centralistisknorm. Det behövs en strukturell flexibilitet för att möta skärgårdens och landsbygdens förutsättningar, med mindre invånare och färre ungdomar. Dagens regelverk  och system måste anpassas efter skärgården och landsbygden och inte ha centralorten som norm och förebild. Jag tror att en förändring är möjlig, men vi måste alla ändra vår attityd till skärgård och landsbygd och sluta använda större orter som måttstock för vad som är ett önskvärt liv.
I ett samhälle som utformats med centralorten som norm, osynliggörs de värden som gör att människor, de facto väljer att bo i glesare bebodda områden. I skärgården har vi i dag ungefär lika stor inflyttning som utflyttning men minskar befolkning pga av ålderstrukturen. De parallellt med urbaniseringen pågår det också en kontraurbanisering, där folk söker sig från staden då de sätter andra värden i fokus än de som staden kan erbjuda. Det går inte av sig själv det krävs fortsättningsvis god service lokalt och aktiva inflyttnings åtgärder så att det är möjligt för folk att förverkliga sina drömmar.
Landsbygden kan med sina förutsättningar aldrig bli som staden, men staden kan heller aldrig bli som landsbygden. Jag tror inte att att den pågående urbaniseringen och ensidiga tron på centralorternas förträfflighet är hållbar. Ett fungerande Åland kräver och behöver alla tre regionerna, en levande stad, en levande landsbygd och en levande skärgård - Tre regioner som måste få jämlika villkor för olika förutsättningar. De är alla åläningars ansvar. Jag vill ha ett samhälle där människor är öppna för varandras val och drömmar. Jag vill ha ett möjligheternas samhälle, med en levande landsbygd, nu och i framtiden. Ett samhälle med en mångfald av människor och levnadssätt. Jag vill ha en levande skärgård, nu och i framtiden, därför måste vi, stadsbor, landsortsbor och skärgårdsbor utmana centralortensnorm och vara kreativa. 
Om någon undrar varför vi vill bo i skärgården, titta på filmen .

Inga kommentarer: