tisdag 2 september 2014

Jämställdhet och feminism

Mitt underlag inför redovisningen av Nordiskt Forum igår:

Nordiskt Forum är som en godisaffär för en jämställdhets engagerad. Man kan få hjälp att få syn på jämställdhetsaspekter på de områden man själv inte är specialiserad på eller fördjupa sig på de områden som man själv verkar. Idag har också det intersektionella perspektivet slagit igenom, de som hjälper oss att få syn på hur kön, sexualitet, klass, etnicitet och legal status tillsammans skapar vårt samhälles maktstrukturer.

Ojämställdhet är ett stort samhällsproblem, att kvinnor fortfarande, år 2014, har sämre ställning än männen i samhället är bedrövlig. Många människor vill inte se strukturella skillnader mellan könen, man vill varken bli sedd som offer eller riskera att pekas ut som en förtryckande grupp. Något som ligger nära tillhands om man synliggör orättvisor. Men de man vill är att förändra strukturen och problemet är komplicerat, vi är alla med och på ett eller annat sätt upprätthåller ett orättvist system av gammal vana, omedvetet eller medvetet ibland för att bevaka gamla positioner och privilegier och ibland för att vi är bekväma.

Idag har vi massor av fakta som synliggör skillnader i hur män och kvinnor behandlas.
Några exempel;
Löneskillnaden mellan kvinnor som grupp och män som grupp på Åland är 18 %. Räknat på en arbetsdag mellan 08-17 innebär det att kvinnor arbetar gratis efter kl 15.33.
Av sexualbrotten som utförs på Åland står män till 100% för dem.
I vårt parlament är det 30% kvinnor och 70% män.
Dubbelt fler män dör av olycksfall och våld, allt enligt ÅSUB.
Utöver det möter kvinnor och flickor en ständig objektifiering och sexualisering, något som män sällan gör.

Man kan få en bild av att dagens feminism är en splittrad rörelse, men det jag ser är en blandning av nyväckt intresse, ilska och en spjutspets som ständigt problematiserar och vidgar analysen. Feminismen behöver mångfald av människor och perspektiv och många olika åsikter, viktigt att ha i minnet är då att motkrafter (både inom oss själva och utifrån kommande) då alltid försöker påskina splittring för att de finns olika åsikter. Det gäller att de jämställdhetsengagerade orkar med det och den komplexitet som finns, så att vi håller kvar det breda greppet, så att vi inte förlorar några av de krafter vi så väl behöver. Vi måste ständigt leta efter det som förenar och driva frågor tillsammans parallellt med att ständigt föra samtal med de oliktänkande i stort och i smått. Vi behöver förenkla, förklara och komplicera det som verkar enkelt för att på så vis komma vidare i konkret praktisk handling.

Ordet feminism väcker fortfarande starka känslor. En vanlig definition är att man ser att det finns orättvisor pga av kön och man vill göra något åt det. Bakom ordet ligger vilja och engagemang, och det kräver handling. Det är också en av styrkorna med ordet. Jämställdhet, är ett ofarligare ord och pekar på en vision, vad vi vill ha - de är inte krävande på samma sätt. Men det finns även rädsla för det ordet också, ”jo jag är för jämställdhet men det får inte bli för mycket”. Hur nu rättvisa villkor, kan bli för mycket! I bakgrunden ligger förstås rädsla för förändring.
För många av oss är feminism och jämställdhet samma sak, men feminism är en starkare position, feminism visar på strukturella problem och privilegier.
Feminism är för människors lika värde, oavsett kön. Inte som senaste insändarskribenten förstått det ”feminismen blundar för männens problem” – feminismen sätter fokus på könsorättvisor också de som männen drabbas av. Men kvinnor behöver inte ta ansvar för mäns problem. Kvinnor måste inte lägga sin fritid på att förbättra för män även om vi är många som också gör det. När män med ett genusperspektiv engagerar sig för män gynnar det också kvinnor liksom detsamma sker för män när kvinnor engagerar sig för kvinnors bättre villkor. Visst, enskilda män kan vara förlorare men för män i allmänhet så öppnas många fler möjligheter för hur de kan leva sina liv.
NF visade på bredden men också enigheten, de var mycket stärkande och inspirerande.

I slutet av mötet bjöds alla intresserade in för att bilda en ny organisation:  

Vi är flera som utifrån NF, men också annars kommit fram till att vi behöver är en feministisk organisation som driver jämställdhetsfrågor. En organisation där både tillfälliga och mer stationära arbetsgrupper och organisationer kan verka för kvinnors fulla mänskliga rättigheter i ett jämställt samhälle. All verksamhet ska utgå från FN:s Kvinnokonvention (CEDAW) och Beijing Plattform for Action.

Här ska utrymme finnas för en bredda av engagemang, några kanske vill studera maskulinitet, hur tar den sig uttryck och begränsar både kvinnor och mäns liv på Åland, några vill utveckla sitt föräldraskap utifrån jämställdhet, några vill skapa en aktionsgrupp för att granska sexism och diskriminering i i reklam och media, någon vil studera feministiskt ekonomi och kan genom organisationen hitta några till som vill göra samma sak.

Vår tanke är en bred och flexibel organisation både för personer och organisationer.


Inga kommentarer: