fredag 7 mars 2014

Generell välfärd

På ABFs representantskapsmöte presenterade Janina Björni, Matbankens fina verksamhet. Men att lösa de sociala problemen med frivillighet, det fungerar inte i längden, vilket också Janina som annars jobbar på Rädda Barnen också påpekade. Det här är en verksamhet som kan stödja när folk hamnar i knipa och stödsystemen inte hinner med.

Det blåser snålare idag, välfärden blir mer selektiv istället för generell, risken är då stor att misstron mot de fattiga ökar. Dagens starka individualism riskerar också att minska viljan att betala skatt till generell välfärd. Högre avgifter blir då lösningen på den service som samhället ska ge eller att service ska lösas privata, dom som väljer lågbetalda yrken eller inte klaras sig på arbetsmarknaden får skylla sig själva.

Det är oerhört viktigt att de olika frivillig- och hjälporganisationerna alltid ställer krav på att samhället ska ta ansvar och att man slåss för offentlig välfärd som huvudlösningen. Kollektivavtal ska gälla och man ska kunna försörja sig på sin lön. Olika former av stöd system ska vara generösa för dem som hamnar i knipa eller av någon anledning inte klarar sin ekonomi. Sjuk- och hälsovård ska ha låga avgifter och för barn borde den vara gratis anser jag. Jag träffade en grupp häromdagen, de med psykisk funktionsnedsättning en grupp där i princip alla kämpar med väldigt svag ekonomi, så ska de inte behöva vara. Av var och en efter förmåga åt var och efter behov, är ingen dum tanke att väga in i besluten om välfärdssystemen.

Inga kommentarer: