torsdag 20 februari 2014

Marknadsekonomi och i samhällets regi

Det är svår de här med marknadsekonomi och samhällets kollektiva lösningar. Var går gränsen, när ska samhället organisera saker själv och när ska samhället luta sig mot marknadskrafterna. Jag är socialdemokrat av ideologiska själv det innebär inte att jag tycker att beslut som socialdemokraterna är med och fattar här hemma på Åland och runt om i Europa. Ibland är det kompromisser för att man sitter i regeringar med andra grupper som har andra prioriteringar, ibland är det direkt korkade beslut som man själv kommit fram till. 
Läste Kajsia Ekis Ekmans debattartikel i ETC: Marknadsbyråkrati slösar mänsklig tid och energi, där hon lyfter på fenomenet att privatiseringen kostar massor och gör det besvärligare för folk. Att risken för monopol hela tiden är stor. Jag menar att t ex att infrastruktur speciellt på ett så litet ställe som Åland oftast mår bästa av att organiseras i det offentligas regi. Men det kräver starkt och utvecklat proffesionellt ledarskap och ett engagerat politiskt ledarskap och ett helhetstänk.

Intressant är också den tendens man kan se med den fria konkurrensen, den är bara som Kajsa skriver "ett temporärt tillstånd inom kapitalismen. Snart upptäcker människor att det är bekvämare att anlita jätteföretag. Att hyra bil av Hertz, för då kan man lämna in den var som helst. Att åka med samma tågbolag, handla på samma mataffär, för då samlar man poäng och får rabatter. Och så går tendensen mot allt större företag, mot uppköp och monopol, och sedan är vi där igen. Ett företag som äger alla skolor, ett företag som äger alla simhallar, hemtjänstbolag och elbolag.” Poängen var ju att den fria konkurrensen skulle berika och utveckla verksamheten, inte monopolisera. 

Intressant är också den rekommunalisering vi kan se sker i Europa nu, det handlar om t ex energiförsörjning,  fastighetsförvaltning och sophämtning och de städer som var först ute med stora privatiseringar svänger nu då de konstaterar att de leder till ökad insyn, förbättrad kvalitet och mindre kostnader. Dagens Arena berättar i en artikel om Paris där man första året sparat in 350 miljoner kronor på att låta staden ta över vattenförsörjningen, Storbritannien där 80 av 140 kommuner tagit tillbaka ansvaret för olika kommunala tjänster.
Ett är säkert det finns inga enkla lösningar, men som politiker behöver man hela tiden lyfta blicken och tänka på medborgarnas bästa och den övertro på marknadskrafter som politiker har och har haft måste problematiseras. 

Inga kommentarer: