måndag 8 augusti 2011

Grekerna är Europas mest hårt arbetande och lägst betalda folk


I en viktig artikel i DN skriver Kajsa Ekis Ekman. "Hur skulle vi känna om allt vi ägde såldes för att betala tillbaka lån vi aldrig sett röken av? Om våra löner halverades och pengarna gick direkt till utländska banker? Och om vi, när vi förberedde oss för att leva på existensminimum, till råga på allt kallades lata och bortskämda? Om man sätter sig in i detta kan man få en aning om hur det känns att vara grek just nu." Hon lyfter fram fakta från Eurostat, EU:s statistikkontor som visar att grekerna arbetar mest i Europa – 42 timmar i veckan har en medelinkomsten på 803 euro och att den faktiska pensionsåldern inte är 40 år, som Anders Borg påstår, utan 61,4 år. Grekerna är Europas mest hårt arbetande och lägst betalda folk. Kajsa gör det som jag anser att media ska göra rapportera och komplicera inte ropa med i den allmänna mobbens kör. Läs artikeln och förstå varför unga greker är förbannade med all rätt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

för visso men Grekland är en demokrati .och grekerna har valt sina sina beslutsfattare själva.
om nu politikerna ger fagra löften om guld och gröna skogar för att få makten ,och du är dum nog att rösta på de, som lovar mest utan att tänka på allting ska betalas i framtiden ingenting någonsin är gratis .får du alt vaket bita i det sura äpplet för politikerna dom har fixat det för sig .

Anonym sa...

Grekland har i årtionden styrts av två ”dynastier” – konservativa Nea Dimokratia och socialdemokratiska Pasok, med varsin familj i spetsen. Båda regeringarna har tagit stora lån, men få vet vart pengarna har tagit vägen. Mycket har försvunnit i korruption och tvivelaktiga upphandlingar. Det sägs att en väg kostar betydligt mycket mer att bygga i Grekland än i övriga EU, eftersom så många mellanhänder ska ha sitt. Folk vill inte betala skatt eftersom de inte får något tillbaka. En stor
grekerna uppfann förvisso demokratin men inte hur den används utan.
del av skattepengarna går till att upprätthålla en byråkrati som verkar existera mest för sin egen skull. Samtidigt blir de viktiga samhällsfunktionerna lidande. Hos doktorn måste man betala mutor för att bli behandlad, och för att klara sin examen måste grekiska elever ta privatlektioner. Och så kom finanskrisen 2008. Grekland, beroende av turismen, drabbades extra hårt.vi som väljare har ett ansvar annars får vi slita mera än nödvändigt.för att andra ska få sitt.

Mia Hanström sa...

Visst Grekland är en demokrati där folk röstat säkert utan att fundera så mycket… Men dom unga har inte röstat, de får ta över ett sjunkande skepp, men de vi efterlämnar är ju ingen höjdare heller vad det gäller miljön. Vårt oekologiska liv lämnar inte något trevligt samhälle att ta över. Finns en hel del att göra : )

Anonym sa...

O ja vi ligger inte så långt efter. Men vi kan fortfarande styra upp det hela om nu vi ser problemen och orkar bry oss.