fredag 19 augusti 2011

Fattigdom och desperationens vrål!

Susanna Alakoski skrev i Aftonbladet för några dagar sedan. "Det vi hör i London är fattigdomens vrål. Ser London­kravallerna som självskadebeteende. Varför är människan så desperat att hon tuttar fyr på sin egen stad? ­Borde vara den givna frågan. I stället ropar vi ”polis, polis!”
Visst finns det många delar i det som hänt i London och andra städer, men fattigdom skapar är ett socialt klimat med hopplöshet, hat och destruktivitet.
Vi som tagit oss ur fattigdom eller fötts med goda resurser måste ta ansvar. Jag tror på ett solidariskt samhälle som aktivt jobbar med att klyftorna inte blir så stora och att alla unga ges chansen att om och om igen våga drömma och ges förutsättningar att förverkliga någon av sina drömmar. Det betyder inte att man ska servera och producera aktiviteter, utan att vi måste möte alla unga där dom är och skapa tillit och förutsättningar. Alla unga behöver bli sedda för dem de är (inte eventuellt "dumma"
saker de gjort) vuxna måste se, bekräfta och ha roligt tillsammans med unga. Det är enda sättet att slippa desperata unga som förstör eget och andras liv. Att satsa på ett modernt ungdomsarbete som ser unga som resurser, att se till att unga inte behöver växa upp i fattigdom är hållbar utveckling.

2 kommentarer:

Anonym sa...

du har rätt i varje stavelse

Anonym sa...

är inte detta från inrikes ministeriet ett svar på din artificiell luddigt bara värre
men så är byråkratens vardag
16.08.2011
Nya tag för att förebygga utslagning och hantera störningar under normala förhållanden

Utslagning uppskattas vara det största hotet mot inre säkerhet. Det har visat sig vara svårt att förutse, förebygga och hantera plötsliga störningar som inträffar under normala förhållanden. Kostnaderna som orsakas av utslagning ökar kraftigt. Man måste ta tag i utmaningarna på ett effektivare sätt, och därför behövs nya samarbetsmodeller för det förebyggande arbetet.

På grund av ovan nämnda faktorer som ofta lyfts fram tillsatte inrikesministeriet i december 2010 en bredbasig arbetsgrupp för att bereda ett förslag till en ny verksamhetsmodell för det regionala samarbetet för inre säkerhet. Bakom arbetsgruppens arbete ligger målet att genomförandet av programmet för den inre säkerheten ska stärkas regionalt och lokalt.

För att förbättra den regionala inre säkerheten och förbereda sig för störningar under normala förhållanden förutsätts allt målmedvetnare och mer omfattande verksamhet för att förebygga utslagning och för att främja välfärd, hälsa och säkerhet. Det här är möjligt endast genom brett samarbete mellan myndigheter, organisationer och näringslivet och genom ett nytt slags partnerskap som framhäver funktionaliteten. Det finns ett stort behov av en ny regional verksamhetsmodell.

Arbetsgruppen, som leds av överdirektör Anneli Taina, har fått klart sitt förslag till en verksamhetsmodell för det regionala samarbetet för inre säkerhet. Förslaget överlämnades till inrikesminister Päivi Räsänen i dag. I förslaget granskas säkerhetssamarbetet ur ett perspektiv som omfattar säkerhet i vardagen, förebyggande verksamhet och beredskap för störningar under normala förhållanden.

Genom att ta i bruk en ny verksamhetsmodell är det möjligt att använda samhällets resurser och kompetens på ett effektivare sätt, konstaterar arbetsgruppens ordförande Anneli Taina.

Regionalt samarbete till stöd för det lokala säkerhetsarbetet

Ett centralt mål i den lokala verksamheten är att få med regionala myndigheter, organisationer och representanter för näringslivet i ett målinriktat säkerhetssamarbete. Modellen ska stödja och främja kommunernas och andra lokala aktörers verksamhet när det gäller att stärka den inre säkerheten och bereda sig för störningar under normala förhållanden. Målet är också att stödja uppnåendet av nationella och regionala säkerhetsmål i samarbete med programmen för främjande av hälsa och välfärd.

Regionförvaltningsverken har en central roll i samordningen av det regionala säkerhetssamarbetet

Arbetsgruppen föreslår att regionförvaltningsverken inom sina respektive områden samordnar det regionala samarbetet för inre säkerhet och beredskapen för störningar i ett omfattande samarbete med andra regionala myndigheter, landskapsförbund, kommuner, organisationer och byaverksamhet i regionen samt representanter för näringslivet. Regionala samarbetsorgan är regionens bereskapskommitté och andra arbetsgrupper som främjar säkerhet, välfärd och hälsa.

> Förslag (på finska)

Närmare information: överdirektör Anneli Taina, Regionförvaltningsverket i Södra Finland, tfn 020 636 1040, räddningsöverinspektör Seppo Lehto, Regionförvaltningsverket i Lappland, tfn 0400 695 093 och chefen för sekretariatet för den inre säkerheten Tarja Mankkinen, inrikesministeriet, tfn 040 595 5760


© Inrikesministeriet, 2011