lördag 19 mars 2011

En hemsk och intensiv vecka!


En mycket hektiska vecka där jobbande varit från morgon till sena kvällen. Tillsammans med Fredsinstitutets personal har jag arbetat med att få texten till för metodboken på temat Tjej- och killgrupper i arbetet med att motverka stereotypa bilder kring kön och ojämställdhet klar, att skriva och få till böcker tar alltid mycket mer tid än man förväntar sig. Utöver det många möten, föreläsningar och info tillfällen. På torsdags kvällen var jag på Ung Veras filmtävling och fick se Sx2 film En gång hjälte som fick en andra plats i tävlingen för dem under 18 år. Tyckte att de var lite märkligt att en i och för sig rolig film om Lego vann. Vera festivalen har fått kritik för att den åländska film dagen bara lyfter fram manliga filmare vilket i sig har sin bakgrund att de är färre åländska kvinnliga filmskapare, men det i sin tur har ju sin bakgrund i vilka som uppmuntras att söka stöd för filmskakande och vilka som får stöd. Samma problem finns i Sverige, där har grupperna Wift (Women in film and television), Effekt och Doris startat ett projekt 101 feministiska filmförslag. Den 3:e september i år ska de få filmare över hela landet att tillsammans skicka in minst 101 feministiska ansökningar till filmer med ickepatriarkala historier. Spännande! Får hoppas att de spiller över hit : )
Jag var förundrade över den jury man valt till Ung Vera medelåldern var 50+. I en jury som ska bedöma unga filmares bidrag bör minst hälften av dem var unga anser jag.

Mycket hemskt har hänt senaste tiden. Tsunami och därpå följande kärnkraftsolyckor i Japan, massakrerna i Libyen och Bahrain.
Greenpeace har en bra sida där man kan se hur de utvecklas vad det gäller kärnkraftsolyckorna. Själv var jag väldigt aktiv i Atomkraft nej tack kampanjen när Sverige skulle ha folkomröstning. Vi förlorade då, beslutet var sen att stoppa 2010!!!! Men nu borde ju fler ha fått upp ögonen för hur stora riskerna är.

Inga kommentarer: