tisdag 29 september 2009

Jämställdhet och de gröna näringarna!


Bok och biblioteksmässan var lika inspirerande som tidigare år jag varit där. Förkylningen gick dessutom så gott som under helgen.
Idag släpps en intressant rapport i Sverige!
LRFs jämställdhetsakademi (Lantbrukarnas riksförbund) är en tankesmedja som genom idéutveckling, forskning och opinionsbildning ger ökad kunskap om kvinnors och mäns möjligheter att starta och driva företag inom de gröna näringarna.

Rapporten är den första och heter: "Den osynliga entreprenören- genus och företagande i de gröna näringarna". Jag har inte hunnit läsa rapporten men ser fram emot de efter att snabbt ha skummat den.
Här kommer några spännande citat från rapporten:
"Det är vanligt att kvinnor investerar betydande arbetsinsatser i lantbruket utan att ta ut någon lön." "Det som anses vara männens sysslor har högre status och kvinnors sysslor har lägre status." "Huvudfåran inom lantbruksforskning har också osynliggjort kvinnor som aktörer och kvinnors arbete." "Nya maskuliniteter där yngre män betonar sina roller som omsorgsfulla fäder – både för familjen och för naturen." "Stöd till företagande kvinnor måste ta hänsyn till kvinnors situation, val och prioriteringar, och då är det nödvändigt att ha en förståelse för drivkrafter bakom och hinder emot kvinnorna." "Man skulle också kunna tänka sig en "omkodning” av begreppet entreprenör så att det skulle finnas många sätt att vara entreprenör."
De visar sig dessutom att andelen kvinnor ökar som företagare och andelen män minskar, hur är det på Åland?

Inga kommentarer: