söndag 20 september 2009

Bildning o studiecirkel

Min senaste krönika i Arbetarbladet:
Jag har just börja arbeta på ABF-Åland som studieledare, i uppdraget ingår att arrangera kurser och föreläsningar, att engagera för att få igång studiecirklar och att utveckla verksamheten. ABF är en bildningsorganisation vilket gör att jag börjat att fundera kring gamla hjärtefrågor.
En sådan är vad är bildning? Hur ser behovet ut idag?

Bildning är ett av de där begreppen, liksom demokrati och frihet – som är positiva men som är svåra att precisera.
Bildning kan fås genom studier och reflektion och kan ses som en del i att utveckla sin personlighet på ett mångsidigt sätt. Att vara bildad är att ha aktiva värderingar som John Steinberg kallar det, alltså att man övervägt och reflekterat innan man skaffat sig en åsikt.
Men bildning tangerar också de här med att förverkliga sig själv, men räcker det? Att bli bildad har att göra med att växa som människa, men också som medmänniska.
Att vara utbildad behöver inte betyda att personen är bildad och hög utbildning är ingen garant för bildning.
Bildning är delvis att du vet sådant som "man ska veta" – men det är också en process som fortsätter hela livet. En förmåga att förstå och kunna analysera samhället, människor och kunskap. Bildning är att våga öppna dörrar. Att ständigt vara nyfiken på det som är annorlunda. Men också att kunna använda de man lär sig i vardagslivet.

I detta är studiecirkel formen en helt fantastisk form, att vara med i en studiecirkel handlar om gemenskap där utveckling står i fokus och utmaningen ligger i att finna vägar och sätt som passar alla i gruppen. Att tillsammans med andra söka kunskap och nya erfarenheter. Alla röster ska höras och allas åsikter tas tillvara vilket är en viktig i det demokratiska samhället.

En studiecirkel kan samla en grupp som vill spela rock eller teater, ett gäng som tycker om att fotografera, mecka motorcykel eller läsa böcker, några som vill studera filosofi, ska ut och resa och vill lära mer om ett ställe eller några som samlas och stickar eller bakar småkakor? En studiecirkel är en grupp människor som tillsammans söker ny kunskap och skapar något nytt och uttryckssätten och verktygen är oändliga.

Ett är säkert vårt samhälle behöver mer bildning och studiecirkel formen är en viktig metod som många fler borde få tillgång till.

På Åland har just en ny lag antagit om bildningsförbundens verksamhet där lyfts informationsteknologin som en av framtidens utmaningar. Här hoppas jag att t ex kunna utveckla studiecirklar på nätet t ex att bloggar kan ha en studiecirkel tillsammans. Mycket spännande, intressant och klokt skrivs idag på bloggar, det finns så många spännande bloggar; bildbloggar, politiska bloggar, diktbloggar, matlagningsbloggar, utbudet är oändligt. Men många har väldigt få läsare och får sällan kommentarer, här kunde kanske studiecirkeln vara en bra form.

Det finns många utmaningar idag för bildningsförbunden jag ser fram emot att vara en aktiv del i detta arbete.

Inga kommentarer: