tisdag 13 januari 2009

Fritiden kan förstås och användas på många sätt


Mats Trondman professor i kultursociologi, har gjort en studie om utsatthetens villkor, erfaren utsatthet och fritid i ungas liv. Boken heter: Att förstå utsatthet och är utgiven av Ungdomsstyrelsen i Sverige.

Trondman visar att fritiden kan vara en stärkande kraft i ungas liv om lokalsamhället erbjuder ett omfattande utbud av fritidsaktiviteter som kan locka alla tänkbara unga att vilja välja sina aktiviteter. Detta eftersom den mening de tillskriver aktiviteten och de upplevelser och erfarenheter som de får av att utöva den kommer att få dem att återvända.

När aktivitet, erfarenhet och fritt val samspelar på ett meningsfullt sätt då kan fritiden generera funktioner som hälsa, demokrati, socialt kapital och social integration. Det krävs alltså att det finns; aktiviteter som attraherar mig, sådana som jag fritt väljer och som jag mår bra av när jag utövar. Dessa bör dessutom också göra gott för andra som jag utövar dem tillsammans med.
Den som har en tillgång till ett omfattande fritidsutbud var mindre stressade än de som hade ett begränsat fritidsutbud och de som hade ett rikt fritidsutbud upplevde dessutom i högre grad en känsla av delaktighet i samhället.

De här är intressant ur ett skärgårdsperspektiv. Fritidsutbudet är svagt, unga ses inte som resurser, och har små möjligheter att påverka och genom avstånden får de inte chans att möta så många olika andra unga.
Periodvis har vi i de olika skärgårdskommunerna samma problem som förorterna. Skadegörelse, alkohol och annan droganvändning och självdestruktivitet.
Tänk om vi kunde få mer resurser till SKUNK så att föreningen kunde bli ett verkligt starkt alternativ vad det gäller ungas fritid och stöd för delaktighet.

Inga kommentarer: