måndag 15 december 2008

Årets svensk

De papperslösa kan leva mitt ibland oss, fast i en helt annan värld, med andra spelregler. De är djupt omänskligt. I Sverige diskuteras frågan emellanåt i Finland är det tyst och på Åland lever vi i vår egen lilla bubbla.

I Sverige har Anita Dorazio utsetts till "Årets svensk". Motiveringen är: "hon får priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. Genom att starta en hemlig klinik där gömda och papperslösa kan få vård och råd i sjuk- och hälsofrågor har Anita Dorazio bidragit till en drägligare tillvaro för många utsatta flyktingar. Hennes insatser har också satt fokus på den svenska flyktingpolitiken och den fortsatta kampen för människors lika värde i Sverige." Anita är en kvinna att beundra

Flyktingklinikerna har på hennes initiativ och med hennes engagemang utvecklats och de tusentals flyktingar som inte kan vända sig till den vanliga sjukvården, kan av engagerad vårdpersonal som fixar och "trollar" för att hjälpa dem med medicin och vård.

Hur många de papperslösa och gömda flyktingarna är i Sverige vet ingen säkert. Rikspolisstyrelsen uppskattar att det finns över 8 000 gömda flyktingar i Sverige. Migrationsverket antal personer utan uppehållstillstånd till 10 000 till 15 000. Organisationen Läkare i världen uppskattar de gömda och papperslösa till mellan 10 000 till 35 000 personer.

De papperslösa är i en ständig beroendeställning gentemot alla som kan tänka sig att exploatera dem. En arbetsgivare kan till exempel alltid hota med polisen. Det gör att de papperslösas arbetsvillkor, är horribla 2005 arbetade 11 av 25 mer än 50 timmar i veckan och
medellönen var 33 kronor i timmen.

Man blir ju galen och ibland är man säkert omedvetet med och stöder detta ruttna system genom att köpa en billiga smörgås eller gå på ett ny städat golv.

Det är härligt att folk engagerar sig och det finns hur många orättvisor som helst att ta tag i. Många sitter ensamma och mår dåligt, sök upp en "hjälporganisation" och hitta något meningsfullt och gör samtidigt en insats. De hjälper både dig och någon i ett utsatt läge.

Igår var det gala på TV 3 Aftonbladets Svenska hjältar där väljer man att lyfta fram civilkurage och engagemang. Jag tror att det behövs mer sådant man behöver inte göra stor dåd men kan göra det lilla.

Inga kommentarer: