söndag 21 december 2008

Jämställdhet

I tisdags med fortsättning på fredagskvällen hade vi fullmäktigemöte här i Kumlinge. Budgeten för 2009 slogs fast. Det var en bra budgetberedning och det var inte många saker som ändrades från styrelsens förslag. Det var heller inte oenigt, utom i en fråga. Skulle det få kosta pengar att ta fram en jämställdhetsplan och höja kompetensen kring ämnet eller inte! Med en rösts övervikt så vann styrelsens förslag att lägga 1500 € på att köpa in kunskap. Det blir bra, då får vi chansen att öka förståelsen kring hur viktig denna fråga är.
Gudrun Schyman skriver i ETC om vikten av jämställdhet inte minst i den ekonomiska krisen. Idag har vi relativt många duktiga kvinnor aktiva i kommunalpolitiken i Kumlinge, dessa drar ett stort lass och kommunen står inför två stora utmaningar som handlar om att tidigare åtgärder idag inte håller måttet. Det ena är sophanteringen, vi har en dyr övertäckning av den gamla soptippen som måste göras och Annagården vårt dagis och äldrehem har fuktskador, mögelproblem och stora energidränage, där måste antingen renovera eller riva och byggas upp på nytt. Gamla synder som nu måste hanteras.
Att jämställdhet är ett kunskapsområde och att det finns strukturer som gynnar framförallt män är det få som vet på ett medvetet plan. Jag hoppas att denna lilla ensats gör skillnad.

Inga kommentarer: