lördag 22 maj 2021

Framtids- och budgetseminarium i Kumlinge

I veckan hölls del två av Framtids- och budgetseminarium inför Kumlinge kommuns budget. Jag och Marie Prokupek hade tidigare samlar några intresserade invånare för samtal om brainstorming kring möjligheter och åtgärder och utifrån det och mina egna tankar hade jag förberett ett inlägg som pekade ut 7 områden som jag menar behöver utvecklas och förändras. 

Jag menar att man inte kan spara sig ur en kris att man måste satsa för att bli rationellare och hållbarare och skapa en plats där folk vill och kan bo en plats med likvärdig servicer som resten av Åland. Det flesta förslagen medför relativt små kostnader och ska ses som investeringar för framtiden. De som kostar mer som förstärkning av personal är områden som riskerar att bli betydligt dyrare framöver om inget görs idag. Men åtgärderna kräver en arbetsinsats både från politiker och tjänstemän.

 Förslag inför budget seminariet 2021 

7 områden

Målet: att skapa en attraktiv kommun, ett levande samhälle, en god plats att bo på. De kräver att vi  kan upprätthålla en god service och att utveckla kommunen med många åtgärder på olika nivåer. 

1. Arbetsmiljö - förbättra arbetsvillkoren öka arbetstiden bland de deltidsanställda ledande tjänstemännen och gör en översyn av arbetsfördelningen
För att upprätthålla service och att inte riskera att kommunen står med att flera av att de ledande personerna i kommunens verksamheter blir utbrända eller på annat sätt tar skada eller väljer att sluta måste detta genomlysas och förstärkas.

2. Förvaltningsreform 
Målet är att på ett bättre sätt använda invånarnas energi, engagemang och kunskap. Byråkratin och dent formella demokratiska processen gynnar de rationella och är viktig, men kommunen måste få in det kreativa, det behövs också. De formella mötena måste minskas i antal och mötena måste i högre grad fokusera på helheten och inte små detaljer. 
Lägg ned Näringslivsnämnden och Äldreomsorgsnämnden och skapa en Framtidsnämnd som handhar Bildningsnämndens frågor och de direkta frågorna kring näringslivsutveckling. Äldreomsorgen läggs direkt hos styrelsen och en del av det som Näringslivsnämnden idag gör som marknadsföring hamnar hos styrelsen och andra delar, som städdagar, hamnar hos tekniska nämnden. För utvecklingsarbeten tillsätts kommittéer och arbetgrupper. En viktig grupp är en Bobarhetsgrupp som tar fast på den modell som Kökar jobbat med utveckling anpassat till öförhållanden.

3. Inflyttning - Kumlinge en trygg plats i en otrygg värld. 
Kumlinge har ett fantastisk mörker med en otrolig stjärnhimmel utan en massa ljusföroreningar och vi har en mångfald av små hållbara lösningar redan idag. Kumlinge ska fortsättningsvis försöka övertyga landskapsregeringen om att bli en pilotkommun för att genom planeringsverktyget möjliggöra för sommargästers deltidsboende från hela världen.
Kumlinge behöver fortsättningsvis utveckla integrationsarbete så att folk snabbt integrerar och de inflyttades kompetens tas tillvara. Det måste finnas pengar i budget för Mötesplatser arrangerad av kommunen själv eller föreningslivet för tillfällen där invånarna kan mötas i gemensamma aktiviteter och samtal. Att ta emot flyktingar är både en humaninsats, men också en möjlighet för oss som redan bor här att lära nytt. Det är dessutom en väg att få inflyttning där finska staten betalar omkostnaderna och även skapar en del arbetstillfällen för folk som redan bor här. Kumlinge kommun ska anhålla om att ta emot 2 flyktingfamiljer. För att Kumlinge kommun ska vara attraktiv för barn och ungdomar krävs att också resurser till barn- och ungdomsverksamhet finns, idag är det området alltför svagt finansierat. 

4. Digitaltlyft
Kommunen ska ta vara på gamla traditioner och naturen och samtidigt ligga i framkant både på politisk- och förvaltningsnivå. Verksamheten bör på olika områden genom digialisering moderniseras, allt från moderna system för att underlätta möten och tillgång till dokument till arkivering, till vid behov högklassiga online möten. Kommunen kan söka medel och möjigheter för det genom ett Inter reg projekt. Genom ett sådant treårigt projekt skulle kommunen tillsammans med ett par andra kommuner kunna få möjlighet att med hjälp av proffs ta fram planer, program och utrustning, hitta rätt nivåer, få tillgång till pedagogisk personal som kan lära oss på plats och sen dessutom synas som en modern kommun.

5. Profilera Kumlinge på småskalig vindkraft
I kommunen finns flera kunniga och intresserade av småskalig vindkraft. Genom ett projekt kan kommunen bygga en ny profilering för kommunen. Den ska bygga på vår gamla historia med de små vindmöllorna till idag små t ex vertikalaxladeverk. Kommunen ska arbeta för att bli ett testområde för nya lösningar av små vindkraftverk.

6. Image och synlighet
Kommunen måste aktivt jobba med att det i kommunen finns ett fokus på möjligheter och att vi jobbar med att synliggöra den mångfald som finns och alla goda exempel.
Mitt förslag är att en ny hemsida skapas och att en strategi för sociala medier tas fram.
Ett nytt koncept för Kumlinge Nytt tas fram och informationsbladet digitaliseras och att det utöver vanlig information blir ett redskap i att synliggöra personer och företag i kommunen. Detta för att vi som bor här ska lära känna varandra och få en bättre förståelse för våra grannar och inte minst underlätta nätverkande.

7. Skolan profileras på ekologi och hållbarhet
Något som ska genomsyra verksamheten som att man t ex köper åländska råvaror till maten, och att det synliggörs, och att man har ett vindkraftverk på skolgården, att man kan odla på skolgården ,kanske tillsammans med en grupp vuxna boende i Småtalls och att man har profilämnen på temat.

Man kan inte kan spara sig ur en kris, man måste satsa - det som lyfts fram här medför i de flesta fall relativt små kostnader och ska ses som investeringar för framtiden, men kräver en arbetsinsats både från politiker och tjänstemän.








Inga kommentarer: