måndag 29 mars 2021

#Vi har fått nog

Efter den senaste tidens händelser med den tidigare Justitiekanslern och justitierådet i Högsta domstolen Göran Lambertz och juriststudenten kokar det bland kvinnor i Sverige och de spiller förstås över till oss på Åland. 

"Han heter Göran Lambertz och har varit med och format Sveriges rättssystem. Hon är juriststudent. Han har i en prejudicerande våldtäktsdom från 2010 framhållit att det kan finnas en ”frestelse” för skadestånd när kvinnor anmäler våldtäkter. Han säger i en direktsändning att det kanske är pengar hon är ute efter. Han motanmäler henne för våldtäkt, som en ”symbolisk handling. Hon säger att hon har vaknat av att mannen som haft en papparoll i hennes liv har sex med henne. Hon är kvinna. Hon är långt ifrån ensam." skriver Irena Pozar i Expressen 

"Under hela processen låter han oss veta att hon drack alkohol, var i huset frivilligt och blivit utsatt tidigare. Kort sagt, han utmålar offret som en ”dålig kvinna” för att sedan erkänna skuld över att han svikit sin fru. På så vis bekräftar han ännu en seglivad myt. Den om att det finns två typer av kvinnor Horan eller Madonnan, båda med uppgift att tillfredsställa mannens olika behov." skriver Veronica Palm i Dagens Arena.

Detta har hänt: Kvinnan har tvingats flytta till skyddat boende. Lambertz håller presskonferens i sin trädgård och ska nu: Stämma staten och har lämnat in en anmälan mot kvinnan om falsk tillvitelse, vilket innebär att staten får lägga resurser på att utreda en onödig anmälan. Bara dom två vet vad som hände den där julnatten. Enligt Lambertz menar att han tog han hand om en trettio år yngre kvinna som hade det svårt, de drack alkohol och hon blev full och sedan hade de sex. Hon har vid ett enda tillfälle uttalat sig och då utan namn och bild. Hon säger att hon litade på honom, blev full, somnade och vaknade av att han hade sex med henne. Två olika versioner. I sms från dagen efter skriver han till henne att han känner sig som en ”idiot” och förbannar sig själv för att han ”inte kunde låta bli dig”. De tycks inte räcka för få till stånd en rättegång!!! I min värld borde de prövas. I min värld så är han i en överordnad position, de borde räcka för en prövning! I min värld borde han haft så mycket kunskap och erfarenhet så han förstått att man säkrar samtycke, men han tycks bygga sin förståelse på gamla patriarkala värderingar och har bara sett sina egna behova och rättigheter.

Mörkertalet för sexuella övergrepp är stort, de vet vi inte minst efter #metoo. Vi vet hur svårt det är när ord står emot ord och hur starka de patriarkala strukturerna och förståelserna är. Det är någonting som har gått fel i samhället när en kvinnas berättelse inte blir trodd, en kvinna inte vågar anmäla ett sexuellt övergrepp eller en kvinna utsätts för misstroende när hon anmäler ett brott. De tycks upprepas sig även om man har en samtyckeslag, vilket vi förhoppningsvis snart har även har i Finland, men de här fallet visar att lagen inte är tillräckligt. Det offentliga fortsätter visa att patriarkatet är starkare än lagen.

Om samhället inte misstrott kvinnor så hade mörkertalet förmodligen varit lägre. Lambertz försvarsadvokat sa ”Jag kan konstatera att den här personen varit involverad som målsägare i tre liknande fall på fyra år. Det är anmärkningsvärt”. För mig handlar de inte om att ta ställning i fallet utan det handlar om att inte ta ställning mot kvinnor som vågar anmäla. 

Nu startas en kampanj med målet att om igen synliggöra detta problem, målet är att en kvinnas polisanmälningar aldrig ska tas som ”anmärkningsvärt” utan modigt. De formuleringar och argument som används i medierna just nu för att urholka ett potentiellt brottsoffers trovärdighet är farligt. Det skrämmer offer för sexualbrott att anmäla. För enligt de resonemang som förs kan man tydligen bara anmäla en gång - blir det fler urholkas trovärdigheten hos anmälaren. 
Att siffror synliggörs är viktigt. Det är därför kampanjen startar

Till alla er som blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. Du har rätt att polisanmäla varenda person. Vi är många i mörkertalet och låt det ändra från att det är anmärkningsvärt att vi polisanmäler också många gånger till att de är modigt att anmäla alla gånger man utsatts.

Vilka är dina siffror? Hur många skulle du behövt polisanmäla för sexuellt brottsliga handlingar genom livet? 
#minsiffra 5 / 0 / 0. Lägger jag till de våldtäkter som jag inte själv varit utsatt för men borde anmält är de 3 till.
Jag skäms men är samtidigt ödmjuk och förlåtande och har förståelse för att jag handlat precis som de flesta andra gjort under min livstid. Man har inte velat utsätta sig för de man tvingas gå igenom när man anmält någon för ett sexualbrott och då speciellt någon man känner eller någon som har en överordnad position i samhället.

Vi gör detta i solidaritet, för att visa på mörkertalen, tystnadskulturen och rättsosäkerheten.
1. Hur många män du skulle eller hade velat eller i efterhand förstod att hade kunnat anmäla för trakasserier eller övergrepp men inte gjorde. 
2. Hur många gånger du faktiskt gjorde det. 
3. Det ev antal som någon blev dömd eller en åtgärd skedde.
Kom med lägg ut dina siffror i sociala medier! Med valfri bild och ev ytterligare text. 
Var aktsam om dig själv. 
#viharfåttnog #minsiffra 

Inga kommentarer: