onsdag 8 augusti 2018

Vi kan göra skillnad

Jag som verkligen är en badkruka har badat mer i sommarn på många år, de är positivt men rapporterna om värmens konsekvenser skrämmer, matbrist för djuren, över 50 grader i Spanien och Portugal... själv ser jag hur värmen gjort att bina håller på att svälta ihjäl och måste invintras 1 månad tidigare än de senaste 30 åren jag hållit på med biodling. Det skrämmer!
En tredjedel av världens utsläpp av koldioxid kommer från 250 företag. Girigheten hos ägarna och regeringar förstör framtiden för oss alla, djur, natur och människor. 
Det behövs en stor systemförändring
Trots försök till förändring behövs mycket mer göras. 2017 minskade investeringarna i förnyelsebar energi, medan de ökade i fossila bränslen. 
Forskningen om global uppvärmning finns och är inte fake news.
Men kapitalismens baksida med girighet struntar i den och tro inte att den självmant kommer att ändra om än de finns goda exempel. 
Tro inte heller att det räcker med dina enskilda beslut om att dra ned på konsumtion, köpa elbil eller äta mer lokalproducerat om än det är viktigt. 
Det som behövs måste, vi göra tillsammans. Inte ensamma, och den makten har vi också. 
Genom att gå samman, genom att organisera oss och genom att välja modiga politiker som förstår och verkligen vill förändra.
Det vi också kan göra är att konsekvent välja bort aktörer som ”inte håller måttet” – partier, företag, arbetsgivare, fritidsintressen, mm. Vad de gäller politiker så måste vi välja bort de som snackar bort frågan, har enkla lösningar på svåra utmaningar, är oinsatta eller bara är bekväma. Annars kommer det här sluta i katastrof, med stora grupper av klimatflyktingar, svält och elände. 
Vi har stora möjligheter, vi kan göra mycket genom våra val på många plan. Det är dit vi ska leda vår rädsla och ångest.  Vi kan göra skillnad.

Inga kommentarer: