onsdag 11 juli 2018

Snart dags för Pride igen

Regnbågsfyren utlyser pridevecka vecka 33, 13-19 lördagen den 18 augusti, görs den färgstarka paraden genom staden. 

Att fira och uppmärksamma Pride kan för många ses som mindre viktigt, att samhället är mer öppet idag än tidigare och visst är det sant att det är bättre, när jag började jobba som fäktare på Åland i mitten av 80-talet var homosexualitet så gott som osynligt på Åland de unga jag lärde känna valde att flytta till Sverige då de var lite lättare att leva på en större ort. 
Men det finns fortfarande mycket som behöver göras både attitydmässigt men också lagstiftning mässigt. Årets tema är Ung vilket är oerhört viktigt. Dock är programmet är magrare idag än förr vilket huvudsakligen beror på att landskapets arrangemangsbidrag bara ger stöd i tre år.
Men det är ett fint program med många viktiga möjligheter för möten och samtal. Två viktiga och intressanta föreläsningar finns i programmet för den som vill bilda sig. På tisdagen "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2” och på torsdagen "Suicide zero”. 
Ett område där vi från Åland behöver agera är hur den som önskar könskorrigering behandlas.
Det finns 2 typer av länder i Europa dom som inte kräver sterilisering för att få göra en könskorrigering och de som kräver det - Finland, Lettland, Tjeckien, Slovakien, Serbien, Bosnien & Herzegovina, and Montenegro. Tjeckien som har en mycket sträng lag för könskorrigering överväger nu att ändra efter en dom i Europa domstolen då detta strider mot artikel 8 i Europa conventionen om mänskliga rättigheter alla har rätt till privat- och familjeliv.
I Sverige trädde en lagändring i kraft den 1 juli 2013. Och i mars i 2018 fattade regeringen beslut om att de som tvingades till sterilisering ska kompenseras. De 800 personer som berörs ska kunna få en ersättning på 225.000 kronor.
Ersättningen är symbolisk då ingen summa kan kompensera möjligheten att få barn.

När kommer förändring i Finland? Vi borde från Åland trycka på, det är både pinsamt och fruktansvärt att utsätta en grupp människor för dagens system och behandling.

Inga kommentarer: