söndag 19 november 2017

För kär lek mot porr

Äntligen #metoo har synliggjort kvinnors berättelser om sexuell utsatthet, sexuella trakasserier och övergrepp nu blir vi mer tagna på allvar och tystnadskulturen bryts på allt fler områden.

Hur kan sexuella trakasserier och övergrepp vara vardag när vi har drivit frågan om jämställdhet så länge? 
En av anledningarna är att de finns en porrindustri som lever på att pumpa ut grövre och grövre våld mot kvinnor och tjejer. För hur ska man förstå att kvinnoföraktet kan vara så spritt i vårt samhälle, ingen jag känner driver frågan om att kvinnor ska vara underordnade eller är mindre värda.

Det är tid att problematisera porren, för en tid sedan var Nina Rung på Åland och talade under rubriken Pojkar, porr och prostitution, viktigt och vi måste fortsätta att på olika sätt lyfta på denna fråga.
#metoo har flera styrkor, en är att vi inte är ensamma om att vara utsatta för det strukturella våld som sker dagligen i vårt samhälle, en annan är att det finns män på olika områden och platser som begår kränkningar och övergrepp, en del för att positionera sig gentemot andra män, andra för att de kan ta för sig av något som de ser finns till för dem.
Det har skett en förskjutning i vårt samhälle dagens sexistiska reklam har tagit bildspråk från porren samtidigt som porren i sig blivit grövre. De gör att vi måste vi pratar om porren och vad den gör med unga men också påverkar oss vuxna.

Dagens porr är något helt annat än de jag växte upp med, idag är det vanligt med grovt våld, slag, stryptag, männen kör ner sitt kön långt ner i halsen, många män använder alla hål de kan finna på kvinna, kvinnan ska lida kallas hora ska straffas. De är inte ovanligt att kvinnor som söker hjälp efter att varit utsatt berättar att mannen samtidigt har tittat på porr eller visar henne porr som en instruktion.
Det är inte möjligt att titta på porr utan att bli påverkad på ett eller annat sätt. Det finns en avtrubbande effekt, där gränserna förskjuts och man söker mer och mer våldsamhet.
Grov porr finns tillgänglig i våra telefon och datorer. Genomsnittsåldern för pojkar som för första gången tittar på porr är elva år! Forskning visar att de män som konsumerar mycket porr oftare köper sex än män som inte konsumerar porr. Både porr och prostitution är exempel på mäns våld mot kvinnor och tjejer och p
orren står för ett kvinnoförakt och lär män och pojkar att kvinnor och tjejer är objekt att konsumera tillgängliga kroppar att utöva sina sexistiska våldsfantasier på.

Att lyfta på denna fråga är att riskera att bli beskylld för att vara moralist. Jag har inget emot jämlika sexuella skildringar på bild eller filmer. Jag ser porr idag som ett krig mot kvinnor och flickor, vän av ordningen säger att porr kan vara jämlik, men jag tror att vi behöver ett annat ord för den lilla delen. Dagens porr sprider kvinnoförakt.  

Vi vill måste uppmärksamma alla om porrens skadeverkningar och hur den motverkar vår strävan efter jämställdhet och vi måste om och om igen prata med unga om detta.

Inga kommentarer: