onsdag 11 oktober 2017

Idag är det internationella flickadagen

Idag är det Internationella flickadagen den infaller varje år den 11 oktober. Den är instiftad av FN:s generalförsamling 2011, för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation. Att vara ung tjej i världen är tufft. På många platser i världen utsätts flickor för en konsekvent och förödande diskriminering i förhållande till jämnåriga pojkar. Den börjar redan på fosterstadiet och fortsätter genom hela barndomen och upp i vuxen ålder. Miljontals flickor runt om i världen saknar möjligheter att själva påverka och utforma sina liv. Kulturella värderingar och traditioner i kombination med fattigdom leder till systematisk diskriminering av flickor. Varje dag nekas flickor skolgång, tvingas in i barnäktenskap, utsätts för könsstympning, våld och övergrepp – oerhörda kränkningar som pågår på många håll i världen. Fattigdomen, krig och att vara på flykt gör flickor än mer sårbara. Hela 70 procent av världens fattiga är flickor och kvinnor – och två tredjedelar av de 775 miljoner människor i världen som inte kan läsa och skriva är kvinnor. 
Vi har speciellt i norden upplevt stärkta fri- och rättigheter för flickor. Nu syns oroande tecken på att utvecklingen inte bara stannar av, utan att den går åt fel håll. Den psykiska ohälsan ökar, hot och trakasserier eskalerar, och röster som vill vrida tillbaka klockan kring flickors rätt till sin egen kropp, identitet och framtid blir allt mer högljudda.
Hela samhället blir lidande när flickors och kvinnors rättigheter kränks. Att engagera sig för jämställdhet är en del av att jobba för ett hållbart samhälle här hemma såväl som internationellt. Vi måste höja tempot!

Mer inspiration: https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/052O0/bakslag-i-fn-for-flickors-rattigheter

Inga kommentarer: