torsdag 17 november 2016

Det borde ringa varningsklockor

Historia är inte bara ett skolämne som tyvärr många unga tycker och tyckt är tråkigt och meningslöst.Historia borde vara spännande den består av dilemman och utmaningar som människor i varje tid måste hantera den kan lära oss att se konsekvenserna av de lösningar man valt. Hade människorna tidigare fattat andra beslut, skulle historien inte se ut som den gör, skeenden skulle ha tagit andra vändningar. 


I dag står vi inför en hel del stora dilemman och lösningarna vi erbjuder i dag blir morgondagens historia. Det är bara 70 år sedan som uppgivenhet och missnöjet spred sig bland människor och regeringar. Allt fler resignerade, sökte enkla lösningar och ville ha en stark ledare. Det ledde då till det som blev Tredje Riket med Hitler i spetsen. Det som skedde var att gränsen mellan yttrandefrihet och propaganda blev allt snävare, diskussionen förändrades, de odemokratiska krafterna blev jämbördiga och gavs utrymme att ta makten.

Det är mycket som händer i dag som borde få varningsklockor att ringa, högerpopulister, nationalister och nazistsympatisörer blir mer och mer rumsrena och får samma behandling som demokratiska politiker och debattörer, trots att de t ex historieförfalskar, förnekar förintelsen och använder citat istället för fakta. Yttrandefrihet och pressfrihet, åberopas, trots att demokrater och populister har helt olika arenor. Demokraterna ser att frågor är komplicerade och att de inte finns enkla lösningar, populisterna har enkla lösningar som att skylla på grupper av människor så blir det bra; ”blir vi bara av med judarna, om vi inte tillåter flyktingar, etc”.

Andra världskriget borde ha lärt oss att vi måste bestämma vilken värld vi vill leva i och att vi därifrån ska ta beslutet om de bästa möjliga lösningarna för alla och att vi alla ett ansvar, både för oss själva och för samhället. 

Vi lever i en demokrati, det är inget perfekt system, men det är de bästa vi sett, men vi kan inte ta den för given och en demokrati ställer krav på oss alla oss, att vi tar ansvar. Det kräver att vi tar reda på fakta och att vi på olika sätt nyanserat diskuterar olika frågor för att få till beslut som tar många aspekter i beaktande. 

Vi har inte råd med ett vi-och-dom-tänkande, vi måste tillsammans ta tillvara hela Åland och inse att vi måste skapa likvärdiga förutsättningar för alla oavsett bakgrunds eller var vi vill bo. 
Vi måste tillsammans motarbeta att rädslor, förakt och hat sprids mot muslimer, mot svarta, mot kvinnor, mot homosexuella, mot transpersoner, minoriteter ja alla de som bryter mot normen. När hatets sprids om än i förtäckta ordalag så blir det direkt livsfarligt för de utpekade grupperna. De lär historien.

Vi måste se till att vi skapar och lämnar efter oss är en värld som styrs av humanism, solidaritet och kärlek till människor djur och natur, inte ett samhälle där hatet och rädslan för de andra få ber ut sig och råda. Vi kan alla göra skillnad och ett är säkert vi måste ta folks oro på allvar och vi måste aktivt jobba med empowerment och bildning så att alla kan vara med i att bygga ett samhälle för alla.

Inga kommentarer: