tisdag 31 maj 2016

Hållbarhet och statens ansvar

Nu har det varit bloggpaus ett tag inte för att det inte funnit teman att fundera på utan för att tiden inte räckt till. Nu inspirerad av Kaijsa Ekis Ekman funderar jag kring hållbarhet och statens ansvar. 
Det är i ingen slump att USA är världsledande inom teknik och medicin, Usa har en stark stat, som satsar mångmiljardprogram i stöd till innovationer. Det är inte för att de har fri företagsamhet och låga skatter eller för att de föds fler smarta där. Innovationer kräver kreativt klimat och statliga satsningar, Mariana Mazzucato är professor i innovativ ekonomi och skriver om det i boken Entreprenörsstaten hon ställer många av de etablerade ”sanningarna på huvudet". Många av uppfinningarna härrör, precis som internet, från USA:s militära forskningsprogram som delat ut pengar, pengar som inga riskkapitalister satsar. Riskkapitalet vill ha snabba pengar, staten kan satsa långsiktigt t ex Apples framgångar skulle inte funnits om inte USA:s stat hade investerat mångmiljardbelopp i GPS– och pekskärmsteknik. I Europa som också haft starka stater som satsat på innovation, skulle till exempel inte järnvägen byggts om staten inte gått in. Men det är en balansgång, när staten ska satsa pengar i näringslivet i allt från innovationsforskning och stöd.
Både stater och företag kan vara demokratiska, båda kan skötas bra eller dåligt, bådas pengar kommer egentligen från samma källa: människors arbete. Det inte är bra att stat och företag är så starkt kopplad, se på USA, det blir på ett sätt som inte gynnar demokratin, finns exempel på det också i Europa och Norden. 
Vi måste synliggöra att den stereotypa bild som ständigt trumpetas ut; om att staten är ineffektiva, orationell och inte ska blanda sig i marknaden och att konkurrens och att den fria marknaden och företag är bästa formen på så gott som alla områden inte är sann. Det mesta handlar om gott ledarskap, utrymme för kreativt tänkande och bra organisering. Visst tar företag risker men bara när vinster är inom räckhåll och i allt för många fall flyttar både vinster och jobb till andra ställen, tar oförskämda priser för teknik eller mediciner, vilket ju inte gynnar vanliga människor. Så det räcker inte med konkurrens som reglering utan kräver en medveten och aktiv politik för att satsningarna ska gynna djur, natur och människors bästa. Ska vi kunna ställa om till ett hållbart samhälle och grön ekonomi krävs att staterna går in med regleringar, stora investeringar. Men de måste också ställas motkrav på allt från att företagen ska följa lagar och regelsystem och inte ständigt ska söka möjligheter att komma undan och för att gynna ägarna utan att de ska ta sitt ansvar för ett gott samhälle, med bra arbeten, hälsosam miljö och fördelning av de vinster som vi vill alla varit med och stött på olika sätt. Det måst bli slut på övertron på marknaden som den bästa vägen; varken t ex sjukvården eller transporterna blir självklart bättre eller utvecklas på ett bra sätt och miljön behöver något helt annat än ekonomiska vinster för några få för att vi djur och natur ska må bra.

Inga kommentarer: