lördag 12 juli 2014

Surrogatmödraskap

Inspirerad av Nätverket feministiskt nej till surrogatmödraskap har jag funderat kring och äntligen aktivt tagit ställning. Även jag anser att "surrogatmödraskap är människohandel. Då det handlar om att beställa ett barn och om att hyra en kvinnas livmoder. Det finns en vara, barnet, det finns en leverantör, surrogatmodern, och det finns en köpare. Slutsatsen är att surrogatmödraskap är, och alltid kommer att vara, handel med barn och handel med kvinnors kroppar. Detta gäller både kommersiellt och så kallat altruistiskt surrogatmödraskap.

Att genomgå en graviditet är bland det farligaste en fertil kvinna kan utsätta sig för. Det kan aldrig vara acceptabelt att betala någon för att gå igenom dessa risker. Varken surrogatmödraskap, slaveri eller prostitution är yrken. Att avtala bort sin egen kropp, en del av sig själv, är inte ”ett arbete”. Surrogatmödraskapet drabbar fattiga kvinnor, en rik kvinna skulle med möjligen några få undantag inte utsätta sig för de risker en graviditet medför.
Varken jag eller nätverket är ensamma om att surrogatmödrarskap är ett utnyttjande av kvinnors kroppar. Även EU-parlamentets anser det och slår fast i en resolution från 2011 att: surrogatmödraskap är ett utnyttjande av kvinnors kroppar och reproduktiva organ.
Så i dessa kluriga frågor kring infertitlitets frågorna så är ett förbud för surrogatmödraskap viktigt.

Inga kommentarer: