söndag 28 februari 2010

Socialentreprenörer och den ideella sektorn



Idé debatten går vidare på Sektor 3s blogg. Det är intressant. Christer Leopold skriver något mycket klokt tycker jag "Det typiska för sociala entreprenörer är att de inte agerar ensamma, de ingår i en kollektiv ansträngning De tar inte patent på sin idé, försöker inte skydda den, tvärt om sprider de den vitt." Hans hemsida innehåller förövrigt mycket tänkvärt.
David Gustavsson, förbundsordförande i Sverok som är Sveriges största ungdomsorganisation och samlar spelhobby intresserade, lyfter i ett blogginlägg upp att de nu får pengar från Ungdomsstyrelsen för att utveckla nya former för nätdemokrati. De är spännande tänk om SKUNK kunde finna en form för sina årsmöten där de hålls på nätet. Det kunde vara en spännande väg att engagera, säkert inte enkelt men något att undersöka närmare.

fredag 26 februari 2010

LivingGreen


Living green är en spännande hemsida som man bord göra visit på oftare, nu har de vaskat fram spännande gröna bloggar.

Isturlista!!!!

Nu hotar trafikministern och trafikavdelningen tydligen med ännu större inskränkningar i skärgårdsfärjetrafiken. Men att säkerhet, trygghet och kommunikations möjligheter ska inskränkas mer än nu av ekonomiska själ, det är oacceptabelt om man från regeringen menar allvar med att hela Ålands ska leva.
Om det vore omöjligt pga av vädret att ta sig fram vore det en sak, men det är inte det de handlar om.
Att stänga av vägar för att det är för dyrt att ploga eller på annat sätt begränsa fasta Ålands möjligheter vore för de flesta åläningar otänkbart.
Idag finns inga hydrokoptrar, en inga flyglinjer som det fanns förr. Årets is omöjliggör bilkörning som annars kalla vintrar ger möjlighet till. Det här året måste få kosta det vädret är extremt. Det kan inte vara så att en ekonomiskakrisen knäcker skärgården bara för att inte regeringen kan tänka sig att låna pengar när det behövs. Ett inlägg från Ejdern som tuffar på mellan Långnäs och Snäckö (Kumlinge) fredagkväll.

måndag 22 februari 2010

Change!


Change sa Obama och vann valet, jag tror kanske inte man vinner valet men det behövs verkligen en förändring. För miljöns skulle men också för möjligheten att ha en levande skärgård framöver.
Det är naivt att tro att vi kommer att köra om kring i bilar som är drivna av bensin så länge till. Det är naivt att tro att våra dyra färjor kommer att fortsätta köra som idag.
Vi behöver verkligen en förändring. Jag har en vision för skärgårdstrafiken. Vi har kvar någon form av frakttrafik med färjor som tar bilar, bussar, större varor och annat. Långnäs görs till en gemensam hamn med en bilpool där fräscha bilar med alternativt bränsle finns att hyra/vara delägare i. Bilpoolar finns redan idag i större städer och fungerar utmärkt. Utvecklad miljövänlig kollektivtrafik i alla skärgårdskommuner så att bilanvändningen minskar.
Snabbgående större svävare kan som Björköbon Anders Stenmark länge påpekat vara ett gott alternativ. En större svävare tar mellan 80 till 150 passagerare och kan nå hastigheter på 50 knop. De går över, vatten, is och allt där emellan, ja även över land om det behövs. Jag vet inte så mycket om detta men Landskapregeringen måste sätta igång och utreda. Jag vet att ett gemensamt Långnäs alternativ är kontroversiellt för Brändö, Vårdö och Enklinge sidan men. Vårdö är idag så gott som en del av fasta Åland, en framtida bro kanske kan kompensera att mister fördelarna med en hamn med trafik österut. Med en snabbgående trafik och ett bra gemensamt servicesystem i hamnen så kommer både Brändö och Enklinge vinna både tid och service på det. Detta är nu bara visioner säkert finns det hakar men vi måste starta en FÖRÄNDRING NU! Vi har varken miljö- eller invånarmässigt tid att vänta.

söndag 21 februari 2010

Anpassning eller aktion


Anpassning eller aktion, det är hela tiden en balansgång, man orkar inte bli arg, reagera och ta strid i alla frågor. Ta t ex de faktum att om man vill se en film i de kommersiella kanalerna, bestraffas man kollektivt med reklamavbrott som skär sönder filmen i delar. Varför ska vi behöva anpassa oss till detta!!!!!Det är ingen naturlag, vi har accepterat detta, men det går att ändra.
Maria Pia Boethius skriver i ETC att den brittiska tankesmedjan Compass, föreslår att all reklam ska förbjudas på offentliga platser, så att omvärlden kan bli synlig igen. Och eftersom britterna är övergödda av reklam och varje år dumpar 900 miljoner klädesplagg och 13 miljoner leksaker i stora grusgropar – ”landfills” – enligt Compass. Och att 90 procent av kläderna som hänger i de brittiska medelklassgarderoberna aldrig används.
Samhället behöver inte ha de ramar vi har byggt upp, ramarna är föränderliga och vi kan genom politiken förändra dem, men vi behöver en aktiv diskussion kring framtiden där demokrati, jämlikhet och hållbarutveckling är i fokus, så att inte politiken reduceras till nedskärningar, golfbana eller inte, 40 eller 50 km hastighetsgränser.

fredag 19 februari 2010

ETC och lodjuret

En spännande bild och en fantastisk tidning.

Engagemanget ökar!

Bakom varje framgångsrik ideell organisation står en social entreprenör, skriver Sara Damber på Sektor 3s hemsida. I Sverige liksom på Åland värnas den ideella sektorn, men man förstår i betydligt högre grad att värna om de social entreprenörerna i Sverige i och med att bidrag i högre grad ges till att anställa verksamhetsledare och projektledare och köpa tjänster. På Åland är det fortfarande lite fult.
I Sverige ger staten stora bidrag till ungdomsorganisationer, folkbildning och folkrörelser, de ger resultat. Ersta Sköndal högskola har på uppdrag av regeringen genomfört en befolkningsstudie av det ideella och informella engagemanget under de senaste åren, den visar bland annat: "I Sverige utför 48 procent av befolkningen frivilliga insatser. Det är bland de högsta i världen. Tiden man lägger ned har ökat till 4 timmar per vecka, vilket motsvarar ca 400 000 årsarbetskrafter. De mest aktiva är de mellan 16‐18 år och de mellan 30‐44 år. Andelen som aldrig varit engagerade i ideellt arbete utgör 25 procent. Dessa karakteriserats av att de har lägre utbildning och framförallt lägre inkomst. Den typ av insatser som framförallt ökar är direkta sociala insatser t.ex. nattvandring, soppkök, engagemang för hemlösa och andra som lever i utanförskap. Som tidigare är frivilliga insatser inom idrotten störst. Var fjärde vuxen person gör insatser inom idrotts‐ eller friluftsorganisationerna."
De är spännande och viktiga siffror. undersökningarna visar t ex också att 300 000 svenskar gör insatser för facket. Något att fundera på och framförallt vilka organisationer och varför lyckas bäst med att engagera människor. Vill du se och lyssna på sektor 3 s seminarium ta chansen här.

måndag 15 februari 2010

Rosor

I går var det Alla Hjärtans dag och diskussionerna har gått höga kring om man ska fira eller inte. Det är ju något positivt, men i vissa skolor har det blivit ett sätt att synliggöra de populära och peka ut de som inte har många kompisar och står i centrum genom att ungdomarna ger rosor åt varandra. Något skolorna förstås försökt göra något åt. En annan aspekt är rosindustrin jag fick tips av en kollega om en film på Youtube som tål att reflektera över nästa gång jag ska köpa en blomma för att ge bort eller för mitt eget välmående.
filmen

av Ton Va Zantvoort.

lördag 13 februari 2010

Kemikalier

Det finns mängder av kemikalier och vi vet väldigt lite hur de påverkar hälsa och miljö. Nästan inga har testats i någon större utsträckning. Det verkar som att ländernas och EUs linje är att vi konsumenter ska bevisa att saker och ting är farliga och inte tvärtom. I ETC lyfter man på frågan och presenterar en ny bok: Impotensmadrassen av Monica Kauppi. Man blir ju inte uppiggad av läsningen men det är oerhört viktigt att agera. Tillsammans med Marthorna ska ABF-Åland under våren arrangera en föreläsning på temat Vardagskemikalier, en konstruktiv kväll för att hjälpa oss att välja i vardagen.

onsdag 10 februari 2010

Diskriminerande



Det har gått vilt till på Yrla och Sissels skola, stor nyhet på både Svt, Dn och SvD. Bäst artikel var det i Svd. Jag håller dock inte med rektorn som känt sig tvingad att släppa in National Demokraterna. Jag tycker inte att en skola ska släppa in öppet homofoba, invandrarfientliga eller andra öppet diskriminerande grupper. "Hur kul" är det för t ex en homosexuell att i sin arbetsmiljö behöva möta sådana som driver en politik om menar att man inte har rätt att få vara den människa man är.
I tjejernas skola hade National Demokraterna nog inget att hämta och deras besök ledde till många bra samtal och diskussioner, men att släppa in dem att ha bokbord tycker jag är och var en kränkning. Tänk dig själv att du som åläning arbetar på en arbetsplats i Helsingfors, där står i foajen en morgon en grupp som menar att åläningar förstör landet, åläningar är en tärande del och därför borde utraderas!Man kan ruska av sig och tycka att folk är dumskallar men som minoritet är man alltid mycket mer utsatt.

söndag 7 februari 2010

Utställning

I Norrköping över dagen med Kön spelar Rolls utställning. Det är alltid lika kul att arbeta i utställningen, man möter nya människor och får igång flera spännande samtal.

torsdag 4 februari 2010

Politikens måsten och möjligheter!

Världsbankens chefsekonom Justin Lin menar att det nu behövs en som han kallar det, tredje väg som gynnar industrialiseringen av fattiga länder. Han har föreslagit ett nytt forskningsprogram (artikel i SVD) om denna utvecklingsmodell, som ett slags tredje väg efter de två vägarna som han menar präglat en stor del av efterkrigstiden. Han beskriver det som att en inriktning på statligt ledd industrialisering i syfte att ersätta import med egen produktion. Den andra som kom sen och som betonade de fria marknadskrafterna, avregleringar och frihandel. Hans tredje väg betonar att man ska bygga upp infrastrukturen som sätta fart på industrialiseringen, för att göra fattiga länder mindre beroende av självhushållande jordbruk och att man måste ha en aktiv industripolitik där staten pekar ut vilka branscher som ska gå i fronten, öka sin exporter och bygga upp kapitalöverskott för framtiden.
Intressanta tankar, ett svårt och komplicerat område, men oerhört viktigt att utveckla. Att marknaden inte kan husera fritt det är vi många som tycker men hur den politiskt ska regleras är ju de svåra. Man hoppas ju att man har ett starkt miljötänk i botten när nya teorier utvecklas. Det verkar denna intressanta person med makt och inflytande ha med sig.