måndag 8 mars 2010

För oss handlar det om överlevnad!

Samtidigt som Viking Line får ordning på sin trafik, får vi besked om att vår färjtrafik för tredje gången på mycket kort tid ska inskränkas ytterligare. Och de kan inte bero på försvårande isläge även om det kallas för isturlista.
Inskränkningarna på Ejdern är i stort ologiska och kan inte leda till några större inbesparingar, bara ett försvårande av vårt liv här i skärgården. Varför ska den färja som relativt bra hållit tiderna endast gå till Överö på morgnarna? När rännan är öppen och fin till Långnäs?
De är detaljer men de sätt som vi behandlas är inte värdigt ett av de rikast områden i Europa. Ständiga hot om och direkta inskärningar av vår basservice (trafik, sjukvård, polis).
De sätt som trafikavdelningen och föregående och nuvarande trafikministern agerar och beslutar tyder på stor okunskap och inkompetens. Hade man tagit trafikfrågorna på allvar hade man redan för flera år sedan planerat och börjat genomföra långsiktiga åtgärder istället för lynniga beslut om tunnelundersökningar och akutåtgärder av ostyhyvelsprincip. Vi vet alla att oljan och personalen bara blir dyrare så strukturella förändringar är ett måste.
Menar politikerna vid makten allvar med att Hela Åland ska leva! måste strukturella åtgärder på många områden vidtas. För skärgården är det akut, det är ingen idé för oss att jobba med inflyttningsfrågor om inte lagtinget och regeringen kan garntera en trygg basservice för oss.
Hade det inte vari så besvärligt att ta sig till självstyrelsegården tror jag att vi är många som skulle kommit med traktorer, hästar, skramlor, trummor, grytlock, facklor och annat och så gott som ockupera byggnaden. Folk här ute är uppgivna och upprörda, det måste finnas en framförhållning från dem som har makten. För oss handlar det om överlevnad. Kan vi bo kvar? Ska vi försöka få fler att flytta ut eller ska vi låta bygden dö ut!

Inga kommentarer: