söndag 24 januari 2010

Det globala kvinnoförtrycket är den största och viktigaste framtidsfrågan!


De har dött fler kvinnor de senaste 50 åren, enbart för att de är kvinnor, än de dog under samtliga 1900-talets krig. Idag utsätt 800 000 kvinnor och flickor för människohandel varje år, under slavhandeln såldes 80 000 slavar till USA per år. Omkring tre miljoner kvinnor är slavar dag.
Det globala kvinnoförtrycket är enormt och det är såååååå tyst om denna oerhörda tragedi för mänskligheten. När man målar upp hela bilden av undernäring, mindre medicinskvård med abortering av flickfoster, brudbränning, våld i nära relationer, könsstympning, sexuella trakasserier ser man hur brutalt samhället behandlar kvinnor, kvinnor lider, förminskas, utnyttjas ja kvinnor dör i miljoner ja det drabbar hela samhällen som hämmas i sin utveckling.
FN lyfter på frågan då och då men det MÅSTE göras mer. Det är dessutom så att de länder där kvinnor lever under största förtryck är de som blir allt fattigare.
Globaliseringen är både en orsak men också en nyckel och möjlighet till att få slut på detta oerhörda förtryck.
Det har kommit en viktig bok på temat ”Half the sky - Turning oppression inte opportunity för women worldwide" av Nicolas D Kristof och Sheryl WuDunn, författarna har tidigare fått Pulitzerpriset och har många års erfarenhet av journalistiskt arbete för New Yorks Times i bland annat Asien. De verklighetsgör liven bakom de oerhörda siffrorna genom att berätta olika människor historier.
Hur kvinnor lovas arbete och sen säljs som sexslavar medan myndigheterna blundar. Hur kvinnor misshandlas, våldtas utan att samhället ingriper. Hur kvinnor som överlever slaveriet och försöker återvända till ett normalt liv blir de skuldbelagda för vad som drabbat dem. Hur kvinnor som efter en drabbas av förlossningsskador överges för att dö i utkanten av byn. Hur stater varken ger flickor hälsovård eller utbildning.
Författarnas huvudtes är att: det globala kvinnoförtrycket är den största och viktigaste frågan för mänskliga rättigheter.
Vill du läsa mer kandu börja med Per Wirtens artikel i Expressen och får där sen ännu mera tips. Känner du dig maktlös och vill göra något engagaera dig och stöd t ex Kvinna till kvinna.

Inga kommentarer: