söndag 15 mars 2020

Corona, överdrivna åtgärder skapar fler problem

kris- och ledarskapskonsult vid pr-byrån Westander i Stockholm skriver idag en intressant och tänkvärd debattartikel i Svenska Dagbladet om Coronaviruset i Sverige under rubriken ”Överdrivna åtgärder skapar flera nya problem”

Han har samma grundinställning som jag och skriver att "chefer och företagsledningar bör inte införa striktare restriktioner än vad Folkhälsomyndigheten förespråkar. Överdrivna åtgärder mot coronaviruset riskerar att försvåra det långsiktiga arbetet mot pandemin.”
När man inte själv är expert på hur samhället bäst kan skydda befolkningen vid en viruspandemi måste vi lyssna på de som har en större bild (inte enskilda experter), de gör de bästa överväganden för samhällets bästa, så långt som det går med rådande fakta. 
Då ska inte vi andra hitta på egna regler varken vd:ar, chefer, ledare eller rektorer. Vi är alla hänvisade till de som faktiskt är experter på området. Vi ska inte ta det säkra före det osäkra" och skickar egna regler vilket tycks vara det som vägleder en hel del ledningar, chefer, föreningsstyrelser och andra. Det är inte bra för samhället i stort i detta läge och det är inte bra för de som är mest sårbara som ju är dem vi vill skydda. Många av oss kommer att få viruset, men inte ha några större problem. Reaktionerna att vill vara försiktig och visa handlingskraft är på många sätt naturliga för när vi ställs inför ett farligt hot känns det bättre att agera så kraftfullt som bara möjligt, men problemet är att åtgärderna, enligt dem som har den bästa kunskapen på området, inte är relevanta.

Idag handlar det inte om att stoppa smittan utan åtgärderna som rekommendera handlar det om att fördröja smittspridningen, att platta till kurvan. Nu handlar om att inte överbelasta sjukvården genom att många behöver sjukhusvård samtidigt. Boris Johnson, som inte är min favorit annars,  förklarar riktigt bra, likaså hans expert (8 minuter in i filmen). 
Vi ska följa landskapsregeringens chefsläkare rekommendationer. Vi ska inte ställa in t ex små föreningsmöten eller inte ta emot gäster. Vi ska som landskapsläkaren sa på presskonferensen i fredags: Lev som vanligt om du är helt frisk, men vidta extra hygienåtgärder. Om du har förkylningssymtom håll dig hemma. Reglerna kan ändras utifrån hur situationen utvecklas så det handlar om att följa med från dag till dag och att hjälpas åt.
Ålandstidningen lördag 14 mars 2020
Sannolikt kommer en större del av oss förr eller senare smittas av corona under det kommande åren, några av oss kommer knappt att märka det eller har inte märkt att vi haft det och andra kommer att bli ordentligt sjuka och några kommer förmodligen att dö.


I ett sådant läge som vårt samhälle är nu är det mycket viktigt att personer i ledande ställning tar sitt ansvar och inte vidtar hemsnickrade åtgärder, både utifrån att de ibland tom kan vara kontraproduktiva, men också för att det kan bidra till en växande misstro mot faktabaserade kunskaper så att vi på ett omedvetet sätt är med och underblåser den långvariga nätbaserade kampanj som sker på nätet i syfte att undergräva demokratin och våra institutioner. Men också för att inte bidra till en försvagad ekonomi som kommer att resultera i stor konsekvenser för sysselsättning och välfärd. Men viktigast av allt är att vi genom chansartade beslut riskerar att försvåra för samhället att långsiktigt bekämpa den pandemi vi nu är i.
Läs mer om vad myndigheterna ger för råd.
THL
ÅHS

1 kommentar:

abrizahn sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.