onsdag 19 december 2018

Vaktlar och deras ägg

I somras köpte vi vaktlar efter en lite traumatisk start med fåglar som flög och skadade sig så har vi nu 6 hönor och 1 tupp i ett eget litet rum i hönshuset. Nu lägger det nästan 1 ägg om dagen vackra små fläckiga ägg cirka 2 cm långa och med vikt 7-10 gram.
Vaktelägg används ofta som dekorationsägg färska eller kokta ses som en delikatess och är nyttiga.Vaktelägg serveras ofta som förrätt, pocherade kokta eller stekta. Enklast är att pochera (kokas utan skal), eftersom kokta med skal är svårskalade. Toppen på äggen skärs av med vass kniv och innehållet hälls i en kastrull. Därefter hälls kokhett lätt saltat vatten försiktigt över äggen. Äggen fiskas upp när de stelnat. Vakteln är inte större än en handflata och väger knappt 200 gram. Honorna kan ge närmare 300 ägg per år. Vaktlarna finns vilda i norden, de som hålls för avel är ofta japansk vaktel. Vakteln blir inte så gammal, 1-2 år, beroende på hur de har med vila och värpning. De lever ett mer turbo liv. När de kläcks är de stora som humlor men efter sex veckor är de fullvuxna och honorna lägger då sina första ägg. På Strömars har 2 vita 5 viltfärgade och hoppas på att till våren få någon eller några honor som väljer att ruva.
Är du intresserad av att pröva vaktelägg så tag kontakt. Verkar som vi kommer att ha ett överflöd : )












1 kommentar:

RM's Gård Hultet sa...

Hej
Är intresserade av avelsägg av hantlar.
Du kan Maila mig på maria@rmhultet.se