Inspirerad av bland annat Kajsa Ekis Ekman i en ledare i tidningen ETC funderar jag kring min vision och vad jag tycker är viktigt.
De flesta av oss ger en stor del av vår lön till bankerna, genom att vi har lån för bostäder och annat så arbetar vi för att ge bankerna vinst. Att våran lön går till andras vinst sker på alldeles för många områden tycker jag. Detta sker genom att allt fler områden bolagiseras och upphandlas, de leder också till att demokratin undergrävs. Den nyliberala idén om att allt blir bättre genom privata lösningar och konkurrens tror jag inte på. Dementa handlar om gott ledarskap. Jag menar nu inte att vi inte ska ha bolag, men jag tycker att det är ett stort samhällsproblem att få personer äger det som berör och påverkar många, att många betalar för att en liten grupp ska göra stora vinster och få allt större makt, både lokalt och internationellt.
Det finns områden som jag anser att vi inte ska bolagisera och områden som jag anser att vi inte borde ha i bolagsform. Jag är inte dummare än att jag förstår att de sistnämnda är svårare att ändra på, men man kan liksom Kajsa fundera över områden som bankerna, försäkringsbolagen , IT-driften, matbutikerna och byggbolagen.
Det finns områden man genom politiska beslut kan ändra förutsättningarna för, vissa lite enklare andra betydligt svårare. Boende, bolån kunde landskapet erbjuda till en låg ränta och med speciella villkor för unga. Vinsten skulle gå tillbaks till byggande av hyresrätter med hyra som lågavlönade har möjlighet att betala. Då skulle vi inte behöva arbeta gratis åt bankerna för att vi som idag vill ha ett bra boende.
Alla borde kunna känna sig trygga, så ett annat område är försäkringsområden, försäkringsbolagen gör stora vinster, man skulle kunna ha en gemensam statlig försäkring som gäller alla inte bara de som har råd att teckna försäkringar. Försäkringens vinst skulle kunna finansiera de mest sårbara och utsatta istället för aktieägarna. Vi skulle dessutom slippa detta med att försöka klura ut vilket bolag vi ska ha och slippa alla dubbelförsäkring som många har genom att organisationer har försäkringar för samma områden som vi själva redan har försäkrat oss för.
El och It-drift är något som vi alla behöver som idag är privat eller som här på Åland där elen distribueras genom andelslag, där tillgång till el blir betydligt dyrare om du bor på glesbygds jämfört med centralorten. Andelslagen startar i en gemensam ambition att lösa ett problem, men de som tillkommer senare och inte kunnat vara med på den gemensamma starten får ofta betala rejält för att komma med. Om lanskapet skulle erbjuda struktur och drift för el och IT skulle vi alla spara pengar och tid. Idag betalar privatpersoner, kommuner och landskapet massor till olika IT-bolag, både här hemma och runt om i världen. Bolagen tar rejält betalt för lösningar och insatser som ofta inte har kostat så mycket att ta fram bland annat för att grundjobbet finansierats av det gemensam genom olika former av offentliga medel. Det oroar mig mycket att systemen som nu byggs utöver kostnaderna blir så riskfyllda och kräver sådan säkerhetsskydd som kommer att kosta och kosta.
Här tror jag att vi på Åland är på rätt väg med ÅDA, men de behövs något betydligt mer omfattande i framtiden.
Kvalitetsmat till alla, Ica kanske är lönsammast i Europa, Anders Wiklöf gör bra affärer på mat på Åland. Maten är väldigt dyr här, trots att de som jobbar i butikerna båda har låga löner och är en av de verksamhet som har väldigt dåliga kollektivavtal. En landskapsägd matbutikkedja skulle kunna jobba med kvalitets mat den skulle inte ersätta andra matbutiker utan kunna vara ett komplement som kunde sänka matpriser på bra lokalproducerad och ekologiska mat, säkra butikverksamheten på landsbygden och skapa en matsäkerhet som är oerhört viktigt vid en kris eller krig.
Jag förstår att de mesta av de här inte går att genomföra inom en snar framtid, men jag tror att det är viktigt att problematisera dagens system och ha visioner för en framtid som ger hopp, trygghet och ekonomi. Det är ingen naturlag hur vi organiserar samhället utan något vi kan påverka med politik.
Något som kan göras redan efter nästa val om väljarna vill, är att stärka och utveckla ÅDA och förändra strukturen för kollektivtrafiken på vatten och på land.
Åtminstone skärgårdsfärjorna anser jag bör drivas av ett affärsdrivande verk. Verket ska äga färjorna, anställa personal och ha service och miljö i fokus. Jag tror att det är ett bra sätt att slippa ifrån en del av dagens problem samt ett sätt att komma ifrån den allt för nära kopplingen till politiken. Dessutom anser jag att detta verk med fördel placeras i skärgården.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar