måndag 20 mars 2017

Basinkomst på gång i Finland

Hösten 2016 skrev jag om att jag inte tror på basinkomst BINK som en framtidslöning. Idag är jag än mer övertygad. BINK testas i år Finland och bara att högerregering in Finland gör det borde göra att man anar ugglor i mossen. Basinkomstidén, en ersättning utan motprestation i stället för välfärdsfunktioner som arbetslöshetsunderstöd, sjukförsäkring, socialförsäkring barnbidrag, pensioner— låter så bra vid första tanken. Vänsterradikala och andra menar att reformen är ett sätt att frigöras från ett förtryckande system och ge en ekonomisk grundtrygghet för alla och den gör att vi får möjlighet att förkovra oss i kultur, ägna oss åt personliga projekt eller förbättra världen. Men det är inte så enkelt att basinkomst befriar människor. Det jag och fler med mig ser är att basinkomst riskerar att göra arbetsmarknadens parter överflödiga med resultatet att arbetsgivarna blir ännu mer stärkta ände redan är idag. Basinkomst skulle cementera och öka klassklyftor och den ojämlika inkomstfördelningen, kan sen motiveras med att det existerar en villkorslös grundtrygghet. Basinkomst förespråkarna glömmer bort att människor inte föds jämlika och att basinkomsten därför inte ger alla samma verktyg den blir en del i ett från början orättvist system. 
Trepartsmodellen (fack, arbetsgivare och politiker) har visat sig vara en modell som fungerar relativt väl, den ger möjlighet att förändra. Med basinkomst skulle fackförbund tappa inflytande och den viktiga rollen som lönebildande och lönenormerande och arbetsgivare skulle kunna hålla nere löner och slipper ta ansvar vid uppsägningar. För alla har ju en grundtrygghet!
Jag tror att lösningen är att organisera sig i facket och genom detta kämpa för de goda arbetslivet, fortsättningsvis är den rätt vägen, de har har fungerat tidigare och kan gör det igen.
Vi måste våga se och säga att det finns ett klassamhälle och vi behöver arbeta med frågor som organisering, demokratisering, fördelning och makt. Inte förminska eller slå sönder fackens makt vilket basinkomst riskerar att göra.

Inga kommentarer: