Jag tror på en solidarisk och jämlik politik inte för att jag är en bakåtsträvare utan för att jag tror att det är den rätta vägen i samhället. Det håller också IMF Internationella valutafonden numera med om. De menar att en jämlikhetspolitik är bra för tillväxten, att jämlikhet är bra för folkhälsan och därmed för arbetskraftens produktivitet, att den motverkar kriminalitet.
De flesta människor tycker också att det är bra att utjämna möjligheter. Därför har vi allmän sjukvård, studiebidrag, och andra generella stöd samt progressiv skatt för att finansiera det. De tycker jag är bra.
Jag tror att konkurrens sällan är den viktigaste kraften för utveckling utan glädje, nyfikenhet och samarbete är avgörande. Det är motsatsen till den nyliberala idéerna där köp och sälj och konkurrens är den viktigaste pusselbiten. Sen är inget antingen eller, visst finns det tillfällen eller verksamheter där konkurrens är bra, men det är inte allena saliggörande.
Jag tror att bra ledarskap både i privat och offentlig sektor är det allra viktigaste, det är något som vi verkligen skulle satsa på, på alla områden. I utbildningar, på fritiden på alla nivåer. Vi behöver många bra och goda ledare och vi behöver alla var och en vara det för oss själva och andra.
Det har funnits som ett mantra att vi har en för stor offentlig sektor och att verksamhet i privat regi är mycket bättre än de offentliga och att det offentliga bara ska svara för de som inte går att göra på annat sätt. Jag håller inte med!
Glädjande är att läsa och höra ekonomiprofessorn Mariana Mazzucatos. Hon konstaterar t ex att många avgörande teknologiska innovationer är resultatet av statliga investeringar. Allt som gör en iphone till en smart telefon uppstod på forskningslaboratorier finansierade av skattepengar: från internet via GPS-tekniken, till pekskärmen och tekniken bakom röststyrningsfunktioner. Lyssna på henne på TED talk hennes forskning är spännande och tillsamens med t ex den franska ekonomen Thomas Piketty finns forskare som ser något annat än bara marknadens fördelar. För mig blir det tydligt hur viktigt det är att staten måste fortsätta att investera i innovationer. Forskning och utveckling ska inte lämnas fritt till företag med vinstintressen och kortsiktiga planeringar. Ett exempel är att se på de stora problem vi har med läkemedelsindustrin idag. alltför mycket forskning styrs till var det kan göras pengar inte var det kan minska lidande. Nej, marknaden har sina fördelar men den måste styras av politiken och där måste vi akta oss för att gå på ideologiska blå dunster och penninghungriga egen intressen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar