Jag har i många år på mina kurser och föreläsningar hävdat att samhället har en tickande bomb: "killar som upplever sig kränkta och misslyckade och som lärt sig att man ska inte slå men om inget annat hjälper så får man klippa till". Det som händer i Husby är just den bomben som exploderar. I en artikel i Genusfolket lyfter man på vikten av ett genusperspektiv på analysen av det som händer, läs den.
Det är inte begripligt för de flesta de som händer, men hur kan man förstå det? För det är aldrig en enskild händelse som ligger till grund för att unga börjar sätta eld på bilar. Lika lite som den arabiska våren kan förklaras med en enskild händelse så kan de här händelserna förklaras med det. Man kan tycka att våld inte borde vara en rimlig reaktion på orättvisor och man kan se det som märkligt att grupper av unga slår till mot sina egna områden. Det är inte en faktor som ligger bakom det som händer i Husby, men föreställningar om maskulinitet och våldsutövande menar jag är lika viktiga som förklaringar som analyser av klass och utanförskap.
En viktig fråga är hur kan vi förhindra att män väljer våld när de ska göra sina röster hörda? Hur ger vi dem andra verktyg?
De som har startat och deltar i upploppen är inte elaka människor med onda uppsåt. Reaktionen med upplopp på orättvisor finns på många ställen i världen och den stora gruppen av dem som väljer den metoden är män. Föreställningar om om manlighet, dominans och våld finns i hela samhället inte bara i socialt utsatta områden eller i skolor med mindre resurser. Därför räcker det inte med utbildning eller jobbmöjligheter för boende i förorten för att kunna förebygga våld. Det behövs också att hela samhället börjar problematisera en gammalmodig syn på manlighet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar