söndag 19 maj 2013

Distansarbete ett sätt att göra kommunstrukturreformen attraktiv och effektivare


 Kommunstrukturreformen har tagit några steg framåt, nu behövs ännu mer konkretisering och direkt förankring bland medborgarna och sen beslut. Efter mötet i fredags som jag bara kunde vara med på under förmiddagen finns nu rapporterna från de olika grupperna och seminarierna på hemsidan www.reform.ax krävs gemnomläsning och funderande för att ta fram vad kommunen anser, men jag tror att vi vinner på att ha ett gemensamt möte för alla skärgårdskommunerna.

Kommunstrukturreformen ger en möjlighet att visa att man menar allvar med devisen Hela Åland ska leva! Men för det krävs ett paradigmskifte i synen på vad som är effektivt arbete. Fokus måste vara på vad man levererar, inte på att arbetsgivaren ser arbetstagarna varje dag.
Det finns många fördelar med att lägga huvudkontor med en central mötesplats i centralorten, i det här fallet Mariehamn. Men att alla skulle behöva sitta på samma kontor dag ut och dag in, är ett förlegat synsätt på effektivt arbete, goda erfarenheter med många vinster finns idag på olika ställen t ex Energimyndigheten i Eskilstuna och Länsförsäkringar Wasa.

Hittills har det varit så gott som omöjligt att utlokalisera arbetsplatser på Åland. I och med kommunstrukturreformen finns världens chans, nu kan man modernisera arbetsstrukturen.
En kommunservicereform behövs och kommer att kunna ge bättre service till medborgarna om man på ett varligt sätt utvecklar olika delar, men de behöver inte innebära en centralisering i form av att alla ska sitta och jobba på samma ställe hela tiden. Här kan en modern struktur utvecklas som kan ge Åland renommé om att vi är ett område som ser till människors önskemål att bo på olika ställen parallellt med att man tar till vara på de som utredningar visar entydigt, att distansarbete ger många fördelar, både för den enskilde, för arbetsplatsen och samhället i stort.
Hur det kan fungera; arbetsplatsen har fria kontorsplatser och mötesrum på ”huvudkontoret” som distansarbetarna, de dagar de behöver vara där, har tillgång till. Där träffar de samarbetspartner, klienter och kollegor. När de arbetar på hemmaplan kan de antingen sitta hemma eller så kan de sitta på det lokala kommunkansliet. Det gör att man kan vara expert på barnskydd och bo i Kökar eller man kan vara socialarbetare med specialkompetens på handläggning av ärenden gällande funktionsnedsättning och bo i Sund utan att behöva pendla till Mariehamn varje dag, för att ta några exempel från området samordning av socialservice.
En sån här form gynnar miljön; med mindre resor, det gynnar människor; då folk inte nödvändigtvis pga av arbetet måste bo på centralorten, de gynnar hälsa; distansarbete ger mindre stress och högre välmående och det arbete som ska utföras. Distansarbete är effektivt de har ekonomiska fördelar bland annat genom att mindre lokaler behövs på centralorten där hyror ofta är höga, omsättningen på personalen blir mindre och lägre sjukfrånvaro.

Våga tänk nytt så gynnar det alla och reformerna har i alla fall lättare att få stöda av skärgård och landsbygd.


Inga kommentarer: