lördag 19 maj 2012

Unescos dag för kulturell mångfald


Imorgon firas Unescos dag för kulturell mångfald runt om i världen. Även i Mariehamn. Jag ska vara med och representerar ABF och får några minuter att uttryck mig kring ABF och temat.
Jag ser det som en del i arbete mot främlingsrädsla och rasism.
Kultur är inte något statiskt, bestående utan är något som ständigt förändras. Mångas tankesätt tar sin utgångspunkt i att den åländska kulturen varit densamma i historien vilket den det de facto inte är utan något som ständigt förändras. Ingen kan definiera vad åländsk kulturen riktigt är. Visst är det midsommarstänger och fisketraditioner men det är också klassisk musik, amerikansk rock och arabisk folkmusik. För var ska tidsgränsen gå, hur många år ska en influens funnit i samhället och hur stor del av befolkningen ska tycka att det är angeläget för att de ska definieras som åländskt. Nej låt mångkulturens styrka inspirera, roa och utveckla oss.
Problemet med att påstå att det finns en åländskkultur blir att en stor grupp människor definieras som ”dom”, exotiska och spännande eller hotfulla men inte åländska och vi osynliggör att vi varje dag påverkas av influenser från många håll.
Att försöka definiera en kultur eller en människa efter en etniskt/geografiskt bestämd kultur leder bara till begränsningar och ofrihet och ger utrymme för diskriminering.
Vi måste aktivt arbeta för att så många som möjligt ser mångfald som den tillgång de är. De hjälper oss att vara kreativa och utvecklas. I detta är öppenhet för kulturell mångfald en av de verkligen viktiga sakerna. 

Inga kommentarer: