tisdag 1 maj 2012

1 maj 2012

Idag är det första maj arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firats sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen. Dagen firas runt om i världen med demonstrationer och möten, men jag stannar hemma på Kumlinge trots att det lockar att åka till 1:a maj firandet i Mariehamn. Flera duktiga kollegor ska tala och Sossekören ska uppträda och den blir bara starkare och starkare. Det är verkligen kul att få tillhör ett parti där man utöver arbete med politiken också har och gör så mycket kul.
Jag håller som sagt inget först maj tal i år, men tänker på viktiga frågor.
Tre paroller vill jag lyfta fram:
Kvinnors situation i världen, vi behöver verkligen öka takten i jämställdhetsarbete.
Barn och ungdomars situation i världen, vi måste stärka dem och deras situation det är både en diskriminering och ett resursslöseri att inte ta deras resurser och åsikter i anspråk.
De arbetandes rättigheter och ett mer rättvist samhälle, dels säkerhet och psykosocialarbetsmiljö men också rättvisa löner, samtidigt som t ex se som vårdare vår gamla får någon procents löneökning så får tar direktörer ut bonus och dividender för miljoner. Det sticker och är direkt kränkande. De som påstår att det inte finns ett klassamhälle borde nog öppna ögonen. Vad det gäller arbete så är ju också frågan om allas rätt till arbete en viktigt.


Inga kommentarer: