söndag 12 oktober 2008

Sjuka mansidela fick bland annat börsen att krascha!

“Traditionellt förväntas män manifestera sina maskulina dygder genom att bryta ny mark i en obändig natur. I ett allt mer jämställt samhälle, och ett arbetsliv som allt mer efterfrågar feminina egenskaper är finansmarknaden ett reservat för unga, aggressiva män, där politiskt inkorrekta beteenden och värderingar såsom styrka och djärvhet gynnas. …
Det är denna sjuka machokultur som skapat de beslut vi nu ser resultatet av - när börserna faller världen över.”
Så skrev Peter Norberg är doktor i etik på Handelshögskolan i Stockholm i en debatt artikel i Expressen häromdagen. En spännande artikel, bland alla försök till förklaringar av vad som händer i den ekonomiska världen, som liksom krig drabbar en massa oskyldiga. Han var också intervjuvad i Lantz i P1. Att väga ifrågasätta mansideal är modigt men det finns ett större utrymme för män att göra det.
Efter morden i skolan i Kauhajoki finns det också de som i debatten vågar problematisera sjuka mansideal. På Newsmill skriver Ireen von Wachenfeldt, projektledare för Självförsvar.nu.
"Hur ska vi förhindra att det händer igen - om vi aldrig vågar eller tillåts tala om de värderingar och samhällsstrukturer som i förlängningen skapar en man som Matti Juhani Saari? Jag vet ingenting om hans bakgrund eller uppväxt. Naturligtvis spelar sådana faktorer stor roll för hur en människa fungerar tillsammans med andra. Men runt omkring varje individ finns normer och en maktdelningsprincip som systematiskt sanktionerar mäns våld. Mot andra män och mot kvinnor."

Vi är alla starkt påverkade av de stereotypa idelabilderna kring kvinnligt och manligt och vi är alla med och upprätthåller föreställningar som uppvärderar traditionellt manliga egenskaper och områden vilket ger utrymme också för den destruktiva manligheten. Vi behöver alla både kvinnor och män ifrågasätta de övervärderade mansidelalen som bland annat gör att en del pojkar och män går över gränsen på olika områden.
Precis som vi jobbar med att stärka tjejer att inte fastna i destruktiva kvinnlighetsideal behöver vi utveckla arbetet med att stärka pojkar så att de får utrymme att utvecklas till hela människor som ifrågasätter våld, destruktivitet, utnyttjande, maktfullkomlighet, etc.

Inga kommentarer: