torsdag 24 juli 2008

Ska åländsk skärgård säljas ut och exploateras?


Många är oroade över de bostadsbolag som nu utvecklas och erbjuder folk boende och sommarstugor utan att de har hembygdsrätt. I Dagen Industri i våras annonserar Havsvidden: ”På den stora egendomen byggs magnifika, friståendeträhus med generösa terrasser ut mot Norrhavet… Tidigare har det varit omöjligt för svenskar att äga egna hus på Åland, men genom Havsviddens koncept är det nu möjligt…”. På Brändökommuns hemsida annonserar Fastighets Ab Torsholma ut bostäder i två radhus med tillägget Obs! Brändös bästa läge med 10 meter till strand och dag-kvällssol.
Som boende i skärgården är jag mycket angelägen om att vi får fler invånare. Jag tycker att det är bra att det byggs bostäder och stugor som är sjönära och möjliga för dem både med och utan hembygdsrätt att på olika sätt ta del av. Skärgården behöver både möjligheter för sommarstugor och permanent boende om vi ska bli fler bofasta. Jag är övertygad om att en del sommarstugeägare eller deras barn är potentiella hitflyttare.
Det jag är oroad över är att vår unika skärgård här på Åland ska förstöras genom byggande och då spelar det ingen roll om det är av oss skärgårdsbor, av fastålänningar eller av bolag med intresse av att locka ickeålänningar. Idag ägs och köps holmar och skär av bolag och privatpersoner. Vad ska de ha dem till? Skärgårdsborna själva bygger ofta en liten koja som de besöker då och då. Andra mer långväga bygger sommarstugor, platser som de kanske vistas på en eller ett par veckor om året eller så byggs ”fringishus” där bolagens elit kan vistas.
Jag anser det oerhört viktigt att holmar och stränder inte blir bebyggda utan tillgängliga för alla. Vi måste styra var vi vill ha bostäder och sommarstugor. Det är ett samhällsintresse, något som är viktigt för alla oss som bor i en kommun.
Vår åländska skärgård är unik, stora delar skulle kunna hamna på världsarvslistan -alltså något som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Åland är unikt, både Stockholms- och Åbolandsskärgårdar är till stora delar sönderplottrade av bebyggelse på både små och stora öar. Här på Åland har vi den mesta bebyggelsen på huvudöarna av tradition men också tack vare hembygdsrättens begränsningar av möjligheten för utifrån kommande att exploatera.
Idag räcker varken tradition eller hembygdsrätt till, det krävs andra verktyg. Vi behöver utveckla strandskyddet för hela Åland, men speciellt för skärgården. Vi behöver inrätta någon form av naturreservat och det behövs en stiftelse som har förköpsrätt när holmar och skär sätts ut till försäljning.
Det handlar om en hållbar utveckling, att vi måste hushålla med våra markresurser, det som är unikt på Åland. Vi måste använda det styrmedel vi har - politik och planering. Vi måste veta vad vi vill och inte bara känslomässigt vara emot!
Jag vill bevara den unika skärgårdsnaturen, jag vill ha en unik levande skärgård där antalet människor ökar, men där utvecklingen bygger på en hållbar utveckling och på ekologiska principer och inte på marknadsmässiga exploateringsgrunder.

Inga kommentarer: