Skrev svar på en sorglig insändare.
Runa-Lisa Jansson tillhör de kvinnor som om och om igen provoceras av och attackerar andra kvinnor för att de engagera sig för fel saker eller på fel sätt. Det är en vanlig reaktion för den som inte vill se strukturer i ett patriarkalt samhälle. Då förlöjligar och kritiserar man andra kvinnor i stället. Män däremot kan strunta i att engagera sig och engagerar sig aldrig i fel saker. Runa-Lisa Jansson har dessutom i sin senaste insändare inte ens ansträngt att kolla fakta, utan klumpar ihop alla feminister till en organisation. Feministakademin är en fri grupp som endast har den självpåtagna uppgiften att sprida kunskap kring jämställdhets och feminism. Vi driver inte politiska frågor.
Ålands feministparaply är en partipolitiskt obunden förening som driver feministiska frågor och projekt.
Runa-Lisa Jansson argumenterar, som många gör, utgående endast från sig själv. Tyvärr är det inte så att alla problem som hon inte upplevt inte existerar eller endast är marginella.
Vi i Feministakademin anser att samhället behöver mer kunskap om mens. En bra metod att göra det är att driva en kampanj som att menssäkra arbetsplatser, skolor och organisationer, men det är Ålands Feministparaply som driver #menssäkraÅland.
Det är både en del i att förbättra livet i allmänhet för kvinnor och en del av det som Ålands feministparaply i sin verksamhetsplan har som fokus för år 2021 ”Ett jämställt yrkesliv”.
Kunskap om mens är viktigt. IF Metall i Sverige har gjort en undersökning som visar att en av tre menstruerande kvinnor uppger att de under de senaste två åren, har behövt sjukskriva sig på grund av mens. En av tre yrkesverksamma kvinnor som menstruerar har upplevt kränkande jargong om mens i sitt arbetsliv.
Forskning visar att det vanligaste skälet till att flickor är hemma från skolan är att man har mens, att 45-95% av menstruerande har mensvärk, att det påverkar inkomst och livskvalitet genom sociala begränsningar och psykiska besvär. Många tror att det är normalt och bara som som det ska vara, och få söker vård.
Det finns idag bra metoder för lindring av mensrelaterade problem. De går att underlätta, och på ett eller annat sätt subventionera mensskydd. Det går att anpassa toaletter och duschar för att underlätta hantering av mens.
Att Runa-Lisa Jansson inte anstränger sig att ta reda på mer och väljer att på den 8 mars igen förlöjliga andra kvinnors engagemang i en angelägen fråga är sorgligt.
Nina Fellman ordförande i Feministakademin på Åland
Mia Hanström sekreterare i Feministakademin på Åland
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar