fredag 30 mars 2012


Många barn och ungdomar är aktiva i föreningslivet. Det innebär att barn och ungdomar finns i miljöer där övergrepp kan förekomma. Föreningslivet är en miljö som ger utrymme för övergrepp av olika slag. 

Det är därför viktigt att ledare och engagerade vuxna är medvetna om att övergrepp förekommer och vara beredda att reagera och agera när det händer, men övergrepp begås på många andra ställen i samhället också och föreningslivet är därför en bra arena där barn och ungdomar kan hitta en vuxen att anförtro sig åt om övergrepp skett någon annanstans. 
Det ställer stora krav på ledarna i föreningslivet. Scouterna i Sverige har man sedan 2005 arbetat med att utveckla ett enkelt sätt att arbeta mot övergrepp. Projektledare har min kollega Carin Grundberg-Sandell  varit. De har tagit fram webkursen Trygga Möten – överallt som nu lanseras och är öppen för alla. 

I kursen får man bland annat lära sig hur man skapar en trygg miljö för barn och ungdomar, hur man förebygger övergrepp och hur man beter sig om man tror att någon far illa.

Jag tycker att alla föreningar som har barn och ungdomsverksamheten ska arbeta för att deras ledare och styrelser ska ha genomgått kursen. Det är ett enkelt sätt att bidra till en tryggare tillvaro för våra barn och ungdomar.

Inga kommentarer: