tisdag 24 januari 2012

Att jobba för att klyftorna inte ska öka!


Man kan hålla med om att Juholt gjort en del tabbar men svensk socialdemokrati har tappat bort sig lite. Så  blir jag både glad och hoppfull när jag läser Lena Sommestad, kloka krönikor i Aftonbladet. Ken är fd miljöminister, professor, nyvald ordförande för S-kvinnor i Sverige:Senast handlade det om Moderatsamhället som skapas i Sverige av Reinfeldt och Borg.
"den svenska välfärdsstaten har blivit en välfärdsstat för de framgångsrika. Den svenska välfärdspolitiken är inte längre generell – lika för alla. Den riktar olika sorts politik till olika människor. Permanent rot och rut och lägre restaurangmoms är välfärdspolitik för välavlönade. En sådan välfärdspolitik väcker självklart agg hos alla dem som varken har råd med hus, städning eller lunch på restaurang. Jobbskatteavdrag, sämre socialt skyddsnät och vinstjakt i välfärden eldar på. Men lika skadlig är den välfärdspolitik, som riktar stöd bara till dem som har det allra svårast. Sådan bidragspolitik skapar motstånd hos dem som betalar, och den stöter ut dem som får hjälp. Ett exempel är det svenska försörjningsstödet, ”socialbidraget”.

Det är är verkligen viktigt att ha med sig ett grundtänk så att inte klyftorna ökar. Den nordiska modellen med generell välfärd har ju visat sig vara ett vinnande koncept, både mänskligt och affärsmässigt. Det är viktigt att komma ihåg när man sätter taxor och utformar stöd att tänka lite längre och se helheter. Ofta argumenteras det för att de som har låga inkomster eller är fattiga är lata så därför ska man med morötter och piska utmana och tvinga dem. Det syns idag i Sverige och i många andra länder. Det fungerar inte. Vi måste ha som huvudspår att stödja och tan hand om varandra vi föds inte med samma förutsättningar och om man ger möjligheter så kan alla bidra till ett rikt samhälle.

Inga kommentarer: