Ska en tjej kunna gå hem ensam på kvällen? Ska en tjej kunna ta emot erbjudande om skjuts när hon är trött och vill hem fort? Ska en tjej kunna ha kort kjol och urringad topp eller vara berusad på en fest? Ska tjejer ständigt oroa sig och lägga energi på rädslan för att utsättas för en våldtäkt.
Dagens tankemönster och rättssystem lägger skulden på kvinnorna. Tänk dig själva om någon skulle våldta dig. De kan vara någon du känner eller en okänd, du blir förstenad, känner olust, försöker lyda - i förhoppningen att komma undan, känner dig kränkt, äcklig och värdelös.
Du kan få tankar som ”om jag bara hade valt en annan väg, jag skulle inte ha litat på honom, jag skulle inte låtit honom krama mig, jag skulle haft andra kläder på mig, jag skulle ha gjort mer motstånd, …”. Du börjar lägga skulden på dig själv och skammen växer. Detta ser jag som anledningen till att endast tio procent av alla våldtäkter som görs anmäls. Att genomgå en rättegång som du troligen förlorar vem vill utsätta sig för det!
Debatten om vad som är våldtäkt och straffen för våldtäkt diskuteras nästan inte alls i Finland, detta trots att straffen för våldtäkt är lägre i Finland än i resten av Europa. Vanligt är att förövarna ofta kommer undan med villkorligt fängelse eller samhällstjänst. Sättet att behandla brottet våldtäkt anger tydliga signaler om hur samhället ser på flickors och kvinnors sexuella självbestämmanderätt och integritet. Våld, hot om våld, sexuellt våld mot kvinnor är kränkning av de mänskliga rättigheterna. Trots det är sexuellt våld mot kvinnor fortfarande på många sätt en marginaliserad fråga i det finska samhället. Många brutala våldtäkter där offret har fått fysiska skador klassas som lindriga och döms som tvingande till samlag. De lindriga straffen ger en signal om att man inte tar våldtäkter på allvar i Finland. Minimistraffen för våldtäkter är dubbelt högre i Sverige än i Finland. De låga straffen i Finland innebär att våldtäktsmännen ofta kommer undan med villkorligt fängelse eller samhällstjänst.
Ett annat problem är att man på olika håll i landet (Finland) har gett olika domar för samma brott.
Sammanfattningsvis: myndigheterna i Finland ser på våldtäkt ur ett mer gammalmodigt perspektiv än myndigheterna i de övriga nordiska länderna. man är både könsblind och tar inte de mänskliga rättigheterna på allvar.
Finland är det enda nordiska landet där gärningsmannen får ett lindrigare straff om offret har druckit så mycket alkohol att han eller hon inte kan försvara sig.
I Finland måste offret också själv kräva att gärningsmannen åtalas och det kan vara svårt eftersom våldtäktsmannen ofta är en bekant person.
De kan var svårt att döma i mål där ord står mot ord, men det finns inga rättegångar som kan jämföras där offrets klädsel, sätt att bete sig etc ifrågasätts år de grövsta. Frågor som berör offrets beteende eller klädsel vid tidpunkten för våldtäkten är inte relevanta och får inte tillåtas i rätten. Ansvaret för sexualbrott är bara förövarens.
Ansvariga lagstiftare måste se till att lagen förändras så att lagen motsvarar utvecklingen mot sexuellt självbestämmande och jämställdhet mellan kvinnor och män.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar