fredag 29 juni 2018

Minskning av skärgårdsplatser

Läste i tidningen att LR beslutat att minska antalet skärgårdsplatser och att man har diskuterat detta med de berörda skärgårdskommunerna.
Jag är ordförande för den nämnd som är ansvarig för trafikfrågor, jag har inte varit kontaktad, inte heller vår sekreterare eller vår kommundirektör. Vem har de då pratat med?

En minskning av skärgårdsplatserna är en stor förändring och behöver en noggrann beredning där de inblandade måste ges utrymme att vara med i processen.
Bilden har jag lånat från Tiina Thörnroos Facebook.
Under våren var jag själv vid flera tillfällen för att samtliga skärgårdsplatser var tagna och då hade man inte minskat på dem.

Bakgrunden till åtgärden är ett stort missnöje med att många färjor trots besked från Ålandtrafikens bokningsstystem har stort utrymme kvar vid avgång. Ett problem som man tidigare menade att man löst genom straffavgifter  

Antalet skärgårdsplatser inte varit ett problem tidigare, skärgårdsbornas behov av att flexibelt resa är fortsättningsvis stort och viktigt, man kan snarare ana att de upphandlat bokningssystemet inte klarar av den småskalighet och komplexitet som trafiken i skärgården är. En delorsak till problemet med dagens system kan t ex vara att man nu räknar meter och inte fordon, en annan kan vara någon form av buggar i systemet.

Trafiken är vår livlina och de går ju inte att sticka under stol med att vi hela tiden är missnöjda med situationen den kan alltid bli bättre och min upplevelse är att det nu är sämre på flera sätt i bara färre turer utan och gammalt tonnage utan också i detaljerna.

Man tappar bort oss brukar i långa beslutsgångar och upphandlingsregler och vi drunknar i regler. 
Gör om hela systemet för skärgårdstrafiken, en minister ska inte behöva fatta beslut om turlistor och andra detaljer, en myndighet ska inte sköta praktiskt verksamhet i form av bokning och en infrastrukturell satsning ska inte skötas av de privata och speciellt inte där det inte finns någon konkurrens att tala om.

När verksamheten drivs direkt av en myndighet verkar det som att man tappar bort vad man kan kalla kundnytta, och att trafiken är en infrastrukturell service, inte ett regelverk. Man har genom dagens struktur byggt upp långa och tröga system för förändring genom driftsprivatisering och man har ett regelsystem som väl närmar sig 100 regler som ingen vanlig människa kan hänga med i och som får absurda konsekvenser för oss som ska brukare. 
Två exempel från senaste tiden; 
En skärgårdsbo vill ta cykel med på färjan, hen måste betala för cykeln om det bara är hen och cykeln, men om hen tar cykeln på bilen så åker den gratis, hen kan då välja att ta sin bil+ cykel och lämna bilen vid ankomst för att sen ta bil och cykel tillbaks. En annan skärgårdsbo har litet släp som ska tas hem och vill köra ombord släpet och lämna det på färjan så att en annan person kan hämta släpet i ankomsthamnen. Nej det går inte personer måste skicka med bilen och personen som möter måste sen skicka tillbaks bilen på returnerande färja. För att slippa avgift och för att följa regelsystemet så måste bilarna helt i onödan ta två bilplatser en tur och retur för att personerna ska slippa en onödig kostnad.

Gör om hela organisationen för trafiken, med krav på att bokningen ska skötas i ifrån skärgården, kanske ett affärsdrivande verk skulle vara bästa formen. Återta driften i organisationen. Ha fokus på service för brukare turister såväl som skärgårdsbor och företag.  

För övrigt: Lägg ner kortrutten och satsa på moderna ändamålsenliga och miljövänliga färjor och persontransporter.