lördag 15 april 2017

Ta chansen titta på alla goda erfarenhet av distansarbete och gör något unikt när strukturen för de nya kommunerna byggs!

Jag är inte helt lycklig över förslaget till ny kommunstruktur, jag tycker för skärgårdens räkning att vi skulle vinna på att bygga en skärgårdskommun, då skulle vi samtidigt måsta få till snabbgående transporter och de var man nog inte beredd att satsa på.
En skärgårdskommun skulle bygga på en enhet som har samma geografiska villkor och som tvingas att arbeta tillsammans, nu står vi fortsättningsvis med väldigt små och svaga både politiskt och ekonomiskt enheter. Hoppfullt är att man ser det som ett första steg, även om det blir tungt att omorganisera igen efter en tid. För att splittra skärgården som man gjort både öster och väster utan större framgångar de menar jag vore väldigt dumt.

Positivt är, att det äntligen händer, de som vi är många som hoppats på, de kommer att vara ett tufft arbete med många inblandade och en hel del motstånd.
Nu finns chansen att göra något unikt och helt nytt. Nu ojas det över kostnader för att bygga nya stora kontorscenter. Men det är ju nu vi kan bygga unika verksamheter då invånarnas behov står i centrum. Den moderna tekniken och de många goda erfarenheter av distansarbete som effektivare arbete, ökad produktivitet, mer tid över till annat, bättre anställningsavtal och starkare landsbygd, ger oanade möjligheter. 
Vi kan dessutom på många sätt jobba med hållbarheten både för miljön och människorna.

Distansarbete visar sig att de oftast både blir effektivare och mindre sjukskrivningar och med den moderna tekniken blir det heller inte ensamt. Arbetet baseras på prestation och inte på synlig närvaro. En viktig del är dock att man med jämna mellanrum möts IRL (i verkligheten). Det räcker varken för kollegor, kunder eller klienter med bara möten via webb, chattar, videokonferenser, Skypemöten eller telefon. 
Det finns mycket kunskap om distansarbete idag.
Nu kommer också en ny trend för att göra mer hälsosamma och kostnadseffektiva arbetsplatser. Vi skulle nu istället för att tänka arbetsplatser i traditionell mening inspireras av det aktivitetsbaserade kontor, där de anställda (med några få undantag) inte har en fast arbetsplats, utan arbetar där det passar bäst för stunden. De ger  flexibilitet, de kan också hantera olika mycket folk på plats. I en kommun där man ska jobba teamrelaterat, flexibelt  och interaktivit mellan medarbetarna såväl som klienterna skulle de stödja också ett nytt sätt att arbeta med mer fokus på att underlätta för medborgarna. Om detta skrev jag tidigare och  de kommer mer och mer forskning och erfarenhet ta chansen att utforma de nya kommunernas kontor på en helt unik lösning som sen folk vill komma på studiebesök för att se. Här kan alla skärgårds och landsbygdskommuner gå före. Ta in konsulter, samarbeta med företagshälsovård och fack gör något unikt.





söndag 9 april 2017

Terrorister kan ta liv och spränga byggnader. Men vårt samhälle är det bara vi själva som kan förstöra


"Terrorister kan ta liv och spränga byggnader. Men vårt samhälle är det bara vi själva som kan förstöra”, skriver Maciej Zaremba i DN, jag håller helt med. 
Efter en kris som den i Stockholm i fredags ser man att många människor är beredda att inte bara hjälpa sina nära och kära utan också andra. Det ger hopp i de som man annars kan uppleva som ett starkt individualistiskt samhälle. Det säger också något som terrorister inte kan förstå, demokratin styrka. Ett samhällsbygge där frågor är öppna och där åsikter och idéer är fria, där en styrka är att just olikhet, mångfald och gemensamt engagemang är en grund. Där just olikhet ger styrka. Där man kan fördöma islamismen och andra totalitära samhällsidéer, men kan leva tillsammans med muslimer eller andra religionsutövare oavsett om man inte tror på gud eller tillhör en annan religion. Islamister och terrorister har liksom populister enkla lösningar, det hävdar att de finns enkla svar på de stora frågorna och det finns tydliga rätt och fel och ett vi och dom. 

Vi vet ännu inte om det var en ensam man eller en organiserad rörelse bakom dådet i Stockholm. Men ett terrodåd verkar det vara hur som helst. Terrorism är inget nytt, men till skillnad från 70-talets terrorister som Bader Meinhof,  IRA eller Svarta september som med hot och våld körde på för att få samhället dit de vill annars skulle det bli värre så har islamisterna inga krav, de verkar bara ha en idé, att splittra och att skrämma och göra folk rädda och genom att försvåra livet för Europas muslimer och få dem att gripa till vapen och bli en del av jihadrörelsen. De gör att allt vi och dom tänkande, alla aktioner mot samhället såväl som mot muslimer och grupper med annan etnisk bakgrund är en vinst för dem. De leder mot hat, hot och kaos och att grupper av människor ställs emot varandra. 

Men det finns hopp. Undersökningar från Frankrike visar att trots de hemska dåd som man där varit utsatta för så är människor speciella unga mer positivt inställda till muslimer idag. 
Det verkar inte finnas något automatiskt samband mellan terrordåd och främlingsrädsla. 
Men de visar sig att de spelar stor roll hur politiker, medier och andra auktoriteter agerar, samt hur man i samhället talar om invandrare och mångfald. Det gör att de populistiska partierna och grupperna som på ett plan kan verka ofarliga, är en stor fara. De agerar medvetet eller omedvetet som frihetens fiender genom att underblåsa rädsla och hat.

Det nordiska och många av de europeiska länderna har byggt relativt jämlika samhällen som bygger på tillit mellan människor och en rättsstat. De är viktigt att upprätthålla och utveckla den delen och det är ett "varjedagsarbete". De oroar mig mycket att de ekonomiska gapen blivit större och att folk pga av ursprung, kultur eller hudfärg kan gripas och hållas inlåsta långa tider utan rättegång på många ställen i Europa. Det är en tillbakagång. De kan gå mycket fort att förstöra de jämlika samhälle som byggts upp. Att bara ropa på flera poliser hjälper inte. Det handlar i grunden om att stärka den generella välfärdspolitiken och att skapa förutsättningar för alla att vara aktiva medborgare och vara med i samhällsbygget. Som Maciej Zaremba  skrev "Det tog århundraden av relativ jämlikhet och lagstyre att bygga upp den enastående tillit människor emellan som gjort Norden till en så fri, fredlig och välmående del av världen. Det kan gå mycket fort att riva ned den. Det är upp till oss. Terrorister kan ta liv och spränga byggnader. Men vårt samhälle är det bara vi själva som kan förstöra."