onsdag 28 december 2016

Sex på lika villkor


Fair Sex betyder att sex ska ske på lika villkor, utan tvång eller våld, i alla situationer och för alla människor både här hemma och runt om i världen. Fair Sex är att säga nej till att köpa en annan människa, eller kränka en annan persons mänskliga rättigheter. Unfair Sex och att utnyttja någons sårbarhet är inte något nytt. De har funnits i alla tider. Vi som har titta på SVTs Fröken Frimans krig kan se hur kampen mot prostitution och för kvinnors sexuella rättigheter fördes då och hur system skapades och utnyttjades av männen med makt och deras nätverk. Mäns rätt till kvinnors kroppar sågs som en rättighet, problematiskt är att de synsättet finns så starkt integrerat än idag i vår kultur. 
Det vi ser nu är att internet har blivit en arena där dessa idéer och värderingar grasserar fritt att de blivit en arena för hat, sexism, objektifiering, kränkningar, övergrepp och hämndporr. Förövarna är oftast män och killar. Särskilt utsatta är unga tjejer och barn, men också killar och transpersoner drabbas.
För den som vill lära sig mer och slipa på sina argument finns bland annat den svenska organisationen Fair Sexs hemsida där du får del av bland annat  Unfair sex online  och de anti trafficking spel de lanserade innan jul, spela de själv eller med vänner.

onsdag 21 december 2016

Kameraövervakning i skolan är integritetskränkande och kan vara olaglig

I Mariehamnstad har man beslutat att börja med kameraövervakning i skolan. En skola är en plats där barns bästa är utgångspunkten. Skolan är också en arbetsplats och en plats som de flesta unga måste gå till. Jag menar att barn och vuxna som vistas i skolan har rätt att slippa kameraövervakning. Det är en integritetskränkning och att inte fler har reagerat emot tyder på att den avtrubbningseffekt som svenska Datainspektionen varnar för redan har börjat ske i de åländska samhället.

Som tur är har vi ett regelsystem och en Datainspektion och om frågan prövas så tror jag inte att de man nu planerar att genomföra kommer att vara ok. De flesta skolor i Sverige har fått avslag och deras regelsystem liknar vårt.

Så här står det på www.di.ax hemsida: 
2.6 Kameraövervakning 
Kameraövervakning innebär alltid ettintrång i de övervakadespersonliga integritet och för att vara tillåten får intrånget inte vara kränkande. Skolans ledning ska kunna ge svar på följande frågor: 
• Villa områden övervakas och när. För att klargöra om kameraövervakning är laglig måste först omfattningen av kameraövervakningen fastställas. Skolan ska informera om vilka om råden som övervakas. 
• Vilket är syftet med övervakningskameror? Alla övervakningskameror måste ha ett tydligt och specifiktsyfte.

Det krävs alltså kunskap och ibland samtycke om man ska använda kameraövervakning överhuvudtaget. Att slentrianmässigt ha kameraövervakning i en skola torde tyda på att man inte genom närvaro och bemötande tror att man kan se till att inte brott begås i skolan. Är detta situationen i Mariehamn är det MYCKET allvarligt och helt andra åtgärder borde vidtas!

Skolvärlden överlag går mot en övervakningsnivå som vi på andra arbetsplatser skulle reagera mycket starkt emot och på de flesta ställen aldrig acceptera.

En skola är en plats där barns bästa ska vara utgångspunkten. Skolan är en arbetsplats. Barn och vuxna som vistas i skolan har rätt att slippa kameraövervakning om det inte finns ett övervakningsintresse som väger tyngre än integritetsintresset. Det är den som är huvudman för skolan som ska visa att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset, det vill säga att det finns ett rättsligt stöd för kameraövervakningen.
Jag hoppas att Mariehamnsstad tänker över sitt beslut och istället ökar personaltätheten och jobbar med gemenskap och respekt i personal och elevgrupper. Övervakningskameror är inte en metod som kommer att hjälpa unga att få en bra utbildning, må bra och hantera konflikter.

måndag 12 december 2016

Starta studiecirkel något för 2017!

Nätverket Åland mot rasism har en insändare om #jag är här Facebookgruppen som en möjlighet att på ett positivt sätt agera på sociala medier mot näthat. 
Det är viktigt att inte låta det negativa vi och dom tänkande, föraktet, sexismen, rasismen och dominera. 

Men det behövs mer, fler behöver mötas och förstå varandra om vi ska stoppa lögner och förtal på nätet, de vi kallar folkbildning i olika former är en viktig väg och motkraft.
Dagens media utveckling har möjliggjort för fler att dela med sig av idéer och information vilket är fantastisk och ger stora möjligheter, men de har också gjort att falsk information snabbt kan spridas och uppfattas som sanningar. Vi dränks av mängder av information varje dag vi försöker sorterar bland reklam, nyheter, krönikor och statusuppdateringar och de högerextrema krafterna har varit skickliga att organisera sig och utnyttja nätet och sprida sin världsbild med förljugna metoder och rasistiska rapporteringar
Därför blir källkritik viktigare än någonsin. 
ABF Sverige har startat kampanjen Viskleken som ett sätt att folkbilda och uppmuntra fler att granska nyheter och ställa sig frågan »är detta rimligt?» innan de t ex trycker på dela.
Båda initiativen är bra vi måste hjälpas åt att driva en diskussion om hur information sprids och hur man förhåller sig källkritiskt i den digitala verkligheten.
Det lilla bildningsförbundet ABF-Åland där jag jobbar, har en viktig uppgift att på olika sätt skapa dialog och samtal mellan människor, tillfällen där idéer och tankar möts och bryts mot varandra. Kunskap är makt och bildning är vägen till ett demokratiskt samhälle. I de arbetet blir studiecirkeln en viktig mötesplats. Vi behöver starta fler där vi kan mötas och samtala om livets viktiga frågor.En studiecirkel kan anordnas inom en förening men den kan också göras av en fristående grupp.
En studiecirkel är en form för att träffas och utbyta erfarenheter och lära sig mer om något man är intresserad av. Det är ni själva som bestämmer vad ni vill studera och hur ni vill arbeta. Det är inte krångligt eller svårt att starta en egen cirkel: ni ska vara minst 3 deltagare, varav en är ledare. Cirkeln följer en plan och sammankommer minst 5 gånger. En verksamhetsberättelse skall inlämnas. Ni kontaktar mig för att få cirkeln godkänd.