Helger blir en stress för många. Den här midsommaren är hela närfamiljen hemma och vi bestämde att inte stressa, släppa alla måsten. Bara ta hand om djuren och oss själva.
Den tredje kycklingen föddes på morgonen , hästarna fick en ny hage med mat, vår fotmodell Ziva fick blomsterkransar och vi hade grannarna på en lång middag i trädgården. Avslutade med två avsnitt av tv-serien Skärgårdsdoktorn som vi hittills tillsammans avslutat kvällarna med. Det finns en hel del fenomen i den som man igenkännande kan småle åt.
Glad midsommar!
Skärgårdsbo, feminist, bland annat aktiv i Ålands Socialdemokraterna och Ålands Feministparaply och i kommunalpolitiken i Kumlinge kommun. Tror på: mångfald, öppenhet, engagemang, initiativ och handling. #tillsammanskanvi / @miahanstrom
lördag 25 juni 2011
fredag 24 juni 2011
Europaåret för frivilligarbete
2011 är Europaåret för frivilligarbete, Eu vill vill med det:
- verka för en miljö som främjar ideellt engagemang
- stärka de ideella organisationer och öka kvaliteten på ideella insatser
- erkänna ideella aktiviteter och de kunskaper som det skapar och bidrar med i samhället
- öka medvetenheten om värdet och betydelsen av ideellt engagemang för individen och samhället.
I Eus medlemsländer tar regeringarna via sina organ initiativ till olika manifestationer och synliggörande av vikten och värdet av frivillghetsarbetet. På Åland har det nu gått snart ett halvår och de har hittills varit helt tyst endast en signal från Kulturbyrån har hörts att man i höst ska arrangera någon form av seminarium.
På Åland är många ideellt engagerade och via PAF medlens ges många möjligheter att förverkliga drömmar och projekt. Även EUs Leader och Svenska Kulturfonden ger goda möjligheter. Men vi borde på många sätt jobba med att utveckla och uppvärdera frivillighetsarbete. En bra grund är de fina målsättningarna med Friviliighetsåret.
De ska jag fundera mer på under sommaren.
onsdag 22 juni 2011
Det blev ingen strejk!
Ja de var skönt att det inte blev strejk. Jag för min del tycker att Landskapsregeringen som arbetsgivare varit alldeles för osmidiga och verkar dåligt förstå det här med fackets roll.
Sen kan man kanske tycka att de två förbunden var lite väl dramatiska med sitt krav, men dom lyckades ju med sin avsikt att inte bli överkörda och frågan är ju ju komplicerad.
Jag är förvånad över att bägge tidningarna så kategoriskt i sina ledare tagit ställning för Landskapsregeringen och att man inte i högre grad visat på att frågan är komplicerad.
Jag tycker också att drevet mot färjpersonalen som lyxlirare/fuskare som inte gör rätt för sig verkligen borde stoppas och inte spädas på av media. Färjpersonalen har utbildat sig sökt ett jobb och fått det, de följer regler och praxis. Om arbetsgivaren är missnöjd med hur den hanterat systemet tidigare är inte konfrontation de som gör att arbetstagarna aktivt medverkar till förbättringar utan då gör det bara sitt jobb. Väldigt otaktiskt.
Att tidningarna ger utrymme för tyckande och påhopp på olika grupper i samhället är inte konstruktivt, media borde i mycket högre grad klargöra och synliggöra de komplicerade istället för att stärka konflikter och förenkla. Att vara kategoriska och ha förenklade resonemang de är vi så bra på själva.
Jag har alldeles för lite kunskap för att kunna ta ställning, men en sak är att vi har inte haft några dramatiska olyckor på skärgårdsfärjorna och en del i det är säkert att vi har en relativt hög personal täthet. Vi som bor här har också en god service så att vi kan ringa till färjorna och boka när det är kris och det finns säkert en massa små pusselbitar som man inte har en aning om. Det blir bra att de nu går till arbetsdomstolen så att alla får lägga fram sina bästa argument för de olika ståndpunkterna. Även om man kan tycka att Landskapsregeringen och förbunden från början kunde att haft konstruktiva diskussioner för att ska en säker och bra trafik utan onödiga kostnader.
Men att trafiken kommer att kosta om vi ska ha en levande skärgård de måste folk inse. Den kommer att kosta, precis som t ex att snöröjning kostar för att vi har vinter. Om man är av den åsikten att Åland som boningsort ska vara fasta Åland, så ska man vara tydlig med det.
tisdag 21 juni 2011
Bygga nytt eller renovera, en svår fråga!
Igår hade vi både fullmäktigemöte och ett informellt möte med diskussion om hur vi ska göra med den svåra frågan om Kumlinge kommuns servicehus Annagården, de fina huset som byggdes 1987 har stora fukt och mögelproblem och en renovering kan tänkas bli lika dyr som ett nybygge. Idag har både äldrevården och daghemmet flyttat ut till tillfälliga lokaler.
Det är inga lätta beslut att ta framöver. Som tur är så har Kumlinge kommun bara en lånebörda på 220 € per invånare vilket är väldigt lågt jämfört med de flesta andra kommuner i Finland.
Frågan är, går det att renovera och ha så hög kontroll så att det blir bra gjort och så att personal och klienter har ett förtroende för lokalerna som har varit ett problem i minst 10 år eller är det bättre att bygga nytt? Vad kostar de olika alternativen i slutändan och vad har vi för resultat.
Lokalerna är som jag ser det fina men är väldigt oändamålsenliga på flera sätt, dels för att åldringssidan byggdes för en annan klientgrupp än vad man har idag och dels för att man inte byggde med de krav och kunskaper vi idag har vad det gäller fukt, värme och energi. Platsen är inte heller jätte lyckad vad det gäller risk för fuktproblem.
Om man väljer att riva och bygga på samma plats så står vi inför en lång och dyr dragning av avlopp men har vatten och annat klart.
Om vi väljer att bygga nytt, så står vi inför att ha ett hus som måste rivas eller göras av med. Rivning kostar och det är säkert svårt att hitta någon som vi köpa.
Ett förslag är att bygga nytt på en tomt som kommunen delvis redan äger, den ligger bredvid kommunkansliet och skolan och då får man vissa samordningsvinster med avlopp, kök och lokaler. Bygger man nytt så kan man också få lokalerna mer ändamålsenliga utifrån dagen behov.
Hur vi än gör står vi inför stora kostnader för en lite kommun. Men att vi med raska tag måste göra något de vet vi alla.
Själv lutar jag åt att bygga nytt bredvid skolan och kommunkansliet. Skolan, kommunkansliet, åldringsvård, dagis , fritidsverksamhet skulle då ligga på samma ställe och kunde bli ett riktigt fint byacenter.
De gamla lokalerna kunde man försöka sälja för en symbolisk summa till t ex affären eller någon annan, där kunde man kanske i de friskare delarna ordna vandrarhem, ha kafé under sommaren, lagerutrymmen i de sämsta delarna och butik som under sommaren kunde vara större och under vintern kunde minimeras. Kraven på renoveringsåtgärder med en sådan verksamhet är inte alls lika akuta och höga, även om man givetvis måste åtgärda en hel del saker snarast.
Ju mer jag tänker på det så tror jag att chansen att få till något bra som kommuninnevånare, anställda och klienter är nöjda med bygger på ett nybygge. Men frågan ska och måste utredas vidare inför kommande beslut och det kräver högt tempo.
Det är stora och svåra beslut.
torsdag 16 juni 2011
Tankar kring hållbarhet!
För ett par veckor sedan arrangerade ABF-Åland tillsammans med några andra organisationer en föreläsning på temat Hållbar ekonomi. Christer Sanne inledde med en intressant föreläsning, sen var det diskussion.
Jag har funderat mycket på olika delar som lyftes fram.
I Sverige satsar företag på mer pengar på reklam än vad staten satsar på utbildning!
Inte undra på att vi har svårt att sålla och bromsa vår konsumtion hur medvetna och engagerade vi än är. Trycket är hårt och man står inför en hård press.
Vi måste jobba mindre inte mer.
Då får vi också tid att göra mer medborgarinsatser för vår natur och våra medmänniskor.
Konsumentmakt är odemokratiskt, de gör att de rika ha den största makten.
Har ofta tänkt att de är något som inte känns bra när folk har drivit den frågan. Klart att de har betydelse om vi väljer att köpa vissa saker, men huvudsakligen borde vi använda de politisk redskapen.
Håkan Juholt sa häromdagen i parti ledardebatten i Sverige: En kunskapsbaserad ekonomi, med värdeburen tillväxt och sociala investeringar.
De låter som en bra ambition. Ska fundera vidare…
Jag har funderat mycket på olika delar som lyftes fram.
I Sverige satsar företag på mer pengar på reklam än vad staten satsar på utbildning!
Inte undra på att vi har svårt att sålla och bromsa vår konsumtion hur medvetna och engagerade vi än är. Trycket är hårt och man står inför en hård press.
Vi måste jobba mindre inte mer.
Då får vi också tid att göra mer medborgarinsatser för vår natur och våra medmänniskor.
Konsumentmakt är odemokratiskt, de gör att de rika ha den största makten.
Har ofta tänkt att de är något som inte känns bra när folk har drivit den frågan. Klart att de har betydelse om vi väljer att köpa vissa saker, men huvudsakligen borde vi använda de politisk redskapen.
Håkan Juholt sa häromdagen i parti ledardebatten i Sverige: En kunskapsbaserad ekonomi, med värdeburen tillväxt och sociala investeringar.
De låter som en bra ambition. Ska fundera vidare…
tisdag 14 juni 2011
Tjej/killgruppsledare på Åland
Ikväll bjöd Fredsinstitutets tjej och killgruppsledare i projektet ”Utmana könsroller för att motverka sexslaveri” på avslutningsgrillfest, utvärdering och arbetsintygs utdelning. De var verkligen roligt att höra hur mycket som har hänt och vad ledarna har lärt och reflekterat kring. En förmån att få vara utbildare i ett sådant projekt. I Projektet har också kampanjen Fair sex varit en del.
Projektet har stärkt tjej- och killgruppsarbetet som så gott som somnat in på Åland. Det är kul och Folkhälsan som hittills utbildat och fortbildat tjejgruppsledare får i höst flera ledare. Spännande med detta projekt är att man haft extra starkt genus fokus vilket varit mycket positivt för arbete.
måndag 13 juni 2011
Ett bra projekt på Åland syns i Finland
Tiden rinner iväg, förra veckan tog de yngsta studenten och vi hade mottagning i Solna för de närmaste. Nu är alla hemma på Kumlinge och ska allihopa jobba efter helgen.
När jag kom åter låg ett kuvert från Hans Bergström vid Jord och skogsbruksministeriets Landsbygdsnätverksenhet han skickade några ex av deras marknadsföringsmaterial för sitt tema år "unga vuxna och livskvaliteten på landsbygden". I tidningen fanns ett heluppslag om ABF-Ålands och Sx2 filmprojetk förra sommaren, utgångspunkten var de bidrag som Leader/EU givit projektet (några pengar har ABF_Åland dock ännu inte sett röken av handläggnings tiden på Landskapsregeringen är under all kritik. Nå de är ett annat kapitel. Tidningen kommer senare också på svenska. Det är kul att ett så lyckat projekt får uppmärksamhet och jag hoppas att sommaren projekt blir lika framgångsrikt. De har stöd av CIMO, Kulturdelegationen flera åländska kommuner och några till.
När jag kom åter låg ett kuvert från Hans Bergström vid Jord och skogsbruksministeriets Landsbygdsnätverksenhet han skickade några ex av deras marknadsföringsmaterial för sitt tema år "unga vuxna och livskvaliteten på landsbygden". I tidningen fanns ett heluppslag om ABF-Ålands och Sx2 filmprojetk förra sommaren, utgångspunkten var de bidrag som Leader/EU givit projektet (några pengar har ABF_Åland dock ännu inte sett röken av handläggnings tiden på Landskapsregeringen är under all kritik. Nå de är ett annat kapitel. Tidningen kommer senare också på svenska. Det är kul att ett så lyckat projekt får uppmärksamhet och jag hoppas att sommaren projekt blir lika framgångsrikt. De har stöd av CIMO, Kulturdelegationen flera åländska kommuner och några till.
lördag 4 juni 2011
Livet innehåller stor variation.
I morse hade två av fyra hästar rymt, dom låg och stod i åkern var runda om magen och verkade nöjda. I torsdags var jag med 8 skärgårdsungdomar på Musikalen Hair på Stockholms stadsteater. På väg hem var vi till Linda Karlsson och tittade på en Islandshäst som ska komma och på hos oss under sommaren. Veckan innan hade ABF-Åland Gudrun Schyman i Mariehamn, hon höll en intensiv och bra föreläsning. Däremellan en massa möten med olika personer och grupper i Stockholm, Mariehamn och hemma på Kumlinge. Livet skiftar verkligen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)