hav, klippor och kummel |
verktyg landskapet kan med hjälp av ny statistik ner på tur-nivå analysera beläggning och behov, vilket möjliggör bättre prioriteringar. Men detta kräver ett nytt flexibelt system.
Mia sitter i en båt och tittar på havet |
Skärgårdsbo, feminist, bland annat aktiv i Ålands Socialdemokraterna och Ålands Feministparaply och i kommunalpolitiken i Kumlinge kommun. Tror på: mångfald, öppenhet, engagemang, initiativ och handling. #tillsammanskanvi / @miahanstrom
hav, klippor och kummel |
Mia sitter i en båt och tittar på havet |
Skrev en insändare.
Högerkrafter runt om i världen har gjort det till en strategi att attackera mångfald och jämlikhet. Det är ett medvetet försök att avleda uppmärksamheten från deras egentliga agenda: att underminera demokratin och försvaga människors rättigheter.
Detta händer också här, vi ser det både i vårt parlament och i den offentliga debatten. Ett skrämmande exempel är hur Donald Trumps politik i USA har lett till konkreta inskränkningar i kvinnors, transpersoners och homosexuellas rättigheter. Samtidigt har man skurit ned på utbildning, förbjudit böcker och minskat bistånd, allt i namn av att ”mångfaldsarbetet har gått för långt”. Det är en farlig utveckling.
Det som sker i USA påverkar även oss. Plötsligt ifrågasätts varför dragqueens läser sagor för barn på bibliotek, eller så påstås feminister inte bry sig om utsatta kvinnor. Det är ett mönster vi måste genomskåda. När vissa börjar peka ut syndabockar i stället för att diskutera verkliga samhällsproblem, då måste vi vara extra vaksamma.
Det är också viktigt att lyfta fram invandringens stora betydelse, som ofta utmålas som ett problem av högerkrafter. Invandrare bidrar inte bara till vår kulturella mångfald, de är också en avgörande del av vår ekonomi. De driver företag, fyller viktiga kompetensbehov inom vård och omsorg samt stärker samhället på alla nivåer. Att misstänkliggöra människor på grund av deras ursprung är inte bara ovärdigt – det är också ekonomiskt kortsiktigt och samhällsfarligt.
Vi får aldrig acceptera att kampen för mångfald, rättvisa och inkludering misstänkliggörs eller förvrängs. Ett samhälle där människor misstros på grund av kön, sexualitet eller ursprung är ett farligt samhälle.
Vi måste alltid stå upp för ett öppet och inkluderande samhälle – inte låta oss luras av populistiska utspel eller dras med i ett ”vi och dom”-tänkande. Jämställdhetsarbete är inte onödigt – det är grundläggande för ett demokratiskt och rättvist samhälle.
Fredagen den 28 mars var det manifestation för Palestina och Gazas folk på torget i Mariehamn.
Jag var en av fyra talare.
Här är mitt tal.
Jag har varit engagerad i denna fråga i över 40 år.
1982 Sabra och Shatila två palestinska flyktingläger i Libanon upprättade efter att palestinier tvingats lämna sina hem i samband med Israels bildande 1948. Mellan 800 och 3 500 palestinska civila främst kvinnor, barn och äldre män mördades i en massaker. Internationellt väckte händelsen chock, ilska och fördömanden. I Israel hölls enorma demonstrationer – över 400 000 människor protesterade i Tel Aviv.Vi trodde inte de kunde bli värre.
Nu står jag här över 40 år senare och det palestinska folkets utsatthet och tragedi, är värre än någonsin.
Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 har den israeliska krigsmakten dödat run 50 000 människor i Gaza. Hälften är kvinnor, barn och äldre. Över 100 000 har skadats och i stort sett samtliga 2,2 miljoner invånare har fördrivits från sina hem.
Nu fortsätter mördandet och jag ska inte fortsätta upprepa siffror, men de senste attackerna är bland de värsta vi sett.
Det finns ingen säker plats i Gaza, en landremsa stor som Jomala, Mariehamn, Lemland och Lumparland tillsammans
Det fanns en överenskommelse. Den var precis så skör som vi fruktade.
Fas 1, där man under sex veckor utbyte israelisk gisslan mot palestinska fångar. De var inte problemfritt men fungerade, i stort sett.
Däremot visade det sig tidigt att Israel inte var intresserat av att gå in i fas 2, som skulle innebära ett slut på kriget och frihet för den kvarvarande gisslan.
Istället lanserade man en förlängning av fas 1, utan några som helst eftergifter för egen del. De skyllde sen på att Hamas inte gick med på de nya villkoren och började sen ursinnigt bomba.
Allt detta sker med USA:s tysta stöd. Därför måste andra delar av världssamfundet stå upp. FN har markerat, men säkerhetsrådet är låst av den amerikanska vetorätten.
EU är en självklar aktör men de finns splittring.
Arabförbundet med Saudiarabien i spetsen däremot har bildat en global allians för att främja en tvåstatslösning. Deras initiativ bygger vidare på Arabförbundets fredsplan från 2002, men anpassats till dagens verklighet för att främja en fredlig lösning på konflikten och med återuppbyggnad av Gaza. Över 90 länder har varit delaktiga och EU:s utrikeskommissionär Kaja Kallas har välkomnat planen.
Vi får inte ge upp tron på en rättvis fred i Israel och Palestina.
Våra regeringar måste fördöma de folkrättsbrott och brott mot den framförhandlade vapenvilan.
Vi måste tillsammans hävda folkrättens principer och engagemanget behöver leva bland våra politiker såväl som bland folk ute i stugorna.
Därför står vi här idag. Tack för att ni är här!
Vi som var aktiva i #MeToo-rörelsen på Åland vet att det var de unga som var mest utsatta. Nyligen publicerades en rapport om ungas sexuella och reproduktiva hälsa av Folkhälsomyndigheten i Sverige, som visar att var fjärde ung kvinna har utsatts för penetration mot sin vilja och att var femte har blivit utsatt för våld under sex. Inget talar för att det är annolrunda på Åland tyvärr och en vaginal, anal eller oral penetration mot någons vilja är en våldtäkt. Idag finns en samtyckeslag som utgår från att sex ska vara frivilligt – utan samtycke är det ett brott.
![]() |
Händer sträcks mot sol i mitten. |
Idag att det är den vita mannen som står i centrum och till stor del handlar det om makt och att inte tappa positioner. Det handlar om könsroller, kvinnosyn och hur media och andra normgivande aktörer hanterar frågor om våldtäkt och mäns våld mot kvinnor. Dessa faktorer påverkar oss alla och leder till att kvinnor känner skam och skuld när de är offer, att kvinnor förväntas vara rädda och att gärningsmännen ofta ges viss förståelse eller ursäkt.
Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, skriver att Sverige har en våldtäktskultur och att första steget mot förändring är att erkänna detta. Jag menar att vi även måste våga se den djupt rotade misogynin – kvinnohatet – som är inbäddat i vår kultur. Vi behöver tala om hur denna destruktiva kraft påverkar oss och våra samhällsstrukturer.
Om vi vill minska antalet våldtäkter och annat sexuellt våld måste vi aktivt arbeta på olika nivåer och sätt, med samhällets värderingar, könsroller och synen på sex. I Storbritannien har inrikesminister Yvette Cooper föreslagit att extrem misogyni ska klassas som extremism. Detta är långt ifrån tillräckligt, men kan vara ett viktigt steg för att belysa problemet.
Feminism behövs mer än någonsin för att flickor och pojkar, kvinnor och män, ska må bra. Åland behöver en stor satsning för att komma åt detta omfattande folkhälsoproblem och vi behöver samspela internationellt då motkrafterna är starka och välorganiserade. Du som vill engagera dig på något sätt tag gärna kontakt, det finns mycket på gång men också många nya initiativ behövs.
Mia Hanström, feminist, antirasist och engagerade för mänskliga rättigheter
Aktiv i Ålands Feministparaply
Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt, särskilt bland unga. Men lösningen är inte fler fritidsaktiviteter – unga behöver framför allt möjligheter att samtala om livets viktiga frågor, både med varandra och med vuxna. Under många år var Åland ledande i att arrangera samtalsgrupper för unga, men denna verksamhet har idag nästan försvunnit. Tidigare erbjöd flera organisationer och kommuner sådana grupper där deltagarna diskuterade ämnen som framgång, vänskap och lycka – med hälsa i ett brett perspektiv. Fokus låg också på att utveckla kritiskt tänkande och reflektera över påståenden och värderingar, att rusta unga att må bra och vara aktiva i sina egna liv och i samhället.
Den pågående digitala transformationen, driven av artificiell intelligens, är bara början på den omvälvning som teknologin innebär för våra liv och vårt samhälle. Att stärka den existentiella hälsan är därför inte bara en individuell angelägenhet – det är en samhällsutmaning som måste startas redan i ung ålder.
Regeringen har tagit fram en folkhälsostrategi för Åland, vilken borde ge utrymme för satsningar på främjande och förebyggande hälsoarbete. Det finns åtminstone tre åtgärder som kan genomföras omedelbart, utan ytterligare utredningar:
Det är bråttom. Vi har en ung generation som, genom pandemin och det ständiga flödet i sociala medier, är mer utsatt än någonsin. Därför måste Landskapet omgående inleda en dialog med intresserade föreningar och kommuner om hur arbetet för unga och deras existentiella hälsa kan förverkligas.