lördag 29 augusti 2015

Nytänkande och samarbete för och i skärgården

Jag laddar inför valet för att jag själv ska få en plats i lagtinget för att kunna skapa bättre förutsättningar på olika områden. Jag vet att det är ett trögt arbete och att de är många kompromisser, men att man kan göra skillnad om man får möjlighets, inte minst har mitt ordförandeskap i ÅHS lärt mig det.
Jag har många frågor som ligger mig varmt om hjärtat här kommer dock mina valfrågor utifrån skärgården.

Nytänkande och samarbete för/i skärgården
Mitt mål är att skärgården förblir skärgård men där tidsavstånden förkortas genom nya trafiklösningar och kontakterna blir fler genom ny teknik. Det åländska samhället är bara så starkt som den svagaste länken i kedjan. Regionen skärgård är mer än någonsin i behov av socialdemokratins grundvärderingar om trygghet, solidaritet och en rättvis fördelning.

Kortare vägar!
Det krävs nya trafiklösningar. Förkorta tidsavstånden! Ett nytt transport- och trafiksystem tar sin utgångspunkt i behovet av varu- och passagerartransporter. Framtidens behov är inte detsamma som idag. Mer nytänkande behövs i utvecklingen av skärgårdstrafiken eftersom nuvarande trafik har vuxit fram i ett samhälle som förändrats radikalt. För att kunna locka nya invånare och få underlag för alla nödvändiga samhällsfunktioner behöver vi nya trafiklösningar. System som knyter ihop de olika delarna av skärgården med varandra, men även minskar tidsavståndet till Mariehamn. Vi ska utveckla sjövägarna och med avgiftsfri kollektiv ändamålsenlig kollektivtrafik både inom skärgården och till fasta Åland förbättrar man allas rörlighet.

Mer kontakter!
Kommunerna, sjukvården, skolan och andra enheter måste utveckla sin verksamhet med möten och kunskapsinhämtning via nätet. Webbkommunikationen utvecklas som en självklar del av mötestekniken.

Mer folk!
Den viktigaste frågan för skärgården är ökad inflyttning. Då behövs det bostäder och tomter att bebygga. Här krävs att kommunerna planerar mark och bygger hyresbostäder av olika slag. Beredskapen i kommunerna för att ta emot nyinflyttade måste utvecklas med språkundervisning i svenska för både unga och äldre.

Barn och unga
Ungdomspolitiken och ungdomsarbetet i skärgården ges fortsättningsvis goda resurser. Barn och ungas idéer, kunskaper och energi skall tas till vara. Skolornas elevrådsarbete och ungdomarnas egen intresseorganisation SKUNK stärks. Stödet till de gymnasieungdomar som flyttar hemifrån förbättras.

Fler jobb!
Nya jobb måste skapas. Grunden till välfärd och välmående är att alla har jobb! Ett utökat stöd till Företagsam Skärgård är en viktig del i att ta tillvara skärgårdsbornas egna initiativ. Investeringslån och bidrag måste anpassas till den småskaliga verklighet som många av skärgårdsborna lever i. Mångsyssleri har alltid varit ett kännetecken för en framgångsrik försörjning i skärgården.

Mer trygghet!
Hälsovården utvecklas och mer läkartider tillskapas genom en skärgårdsläkare.
Skärgården behöver en sjöpolis som året om ansvarar för trygghet och säkerhet i skärgården.

Polisen ska agera vid vårdslös fisketurism, trafikolyckor och jobba förebyggande, speciellt i kontakten med unga.

tisdag 25 augusti 2015

Livet är berikande och intressant

Tiden springer iväg och vi har våra sista WWOOFARE för det här året Mana från Tahiti och Amelie från Tyskland, innan dess har vi haft ungdomar från Kina, Österrike, Italien, Frankrike/Réunion. De är en förmån att ha så många trevliga människor boende hos sig. Idag har jag dessutom haft föremånen att få skriva en ledare för Nya Åland i ett ämne som är väldigt angeläget.

onsdag 5 augusti 2015

Hönsbehandling

Igår var det behandling mot kalkben av alla våra höns. Tidigare har vi använt såpvatten och olivolja men nu har gänget fått så stora problem av denna åkomma som heter fotskabb (Knemidocoptes mutans). Den orsakas av ett kvalster som lägger ägg i huden på framförallt på ben och fötter på hönsen. Kvalstret orsakar sen inflammation i huden som gör att fjällen reser sig och huden blir skrovlig eller sårig. De kan gå så långt att fötterna blir deformerade. Nu har vi fått medel från veterinär och alla har nu fått en dos.