fredag 16 januari 2015

Vi kan göra skillnad!

Inspirerade av en ledare Dagens Arena, en oberoende, radikal och progressiv "webbtidning" som jag kan rekommendera funderar jag: 
Jag och vår tax.
Man eller jag upplever ibland att vi lever i en hemsk värld där det bara blir värre och värre, senast attacken i Frankrike, men det är viktigt att påminna sig om att risken att dödas av terrorism framförallt i västvärlden är minimal och risken att drabbas av våld är mindre nu än någonsin. Utbildning, organisering, demokrati och en vad man kan kalla världsmedborgaranda har i Europa minskat mord, våldtäkter, utnyttjande av barn, hatbrott, utrotning av slaveri och avrättningar. Situationen för minoriteter är bättre än någonsin och även om tillgångarna är orättvist fördelade så är den materiella standarden högre än tidigare i historien. 
I Europa har vi en blandning av människor med rötter från olika håll i världen och med olika kulturella bakgrunder vi har tillåtet olikhet och i bakgrunden har vi gemensam gratis utbildning för alla i så gott som alla Europeiska länder en otroligt viktig bas. 
Men det finns mycket att göra och man ska påminna sig om att de Europa vi har idag har inte kommit till av en slump utan av demokratiska processer, politiska reform, aktivister och människors engagemang för mänskliga rättigheter och jämlikhet. Vi kan göra skillnad där vi står och är just nu. 
Alla kan genom att på ett eller annat sätt engagera sig för våra medmänniskor, för djuren och naturen bra till att allt fler får de bättre inte bara i utropa utan i hela välden. Vi måste se problem, men att ägna energi åt beklagande och dystopier leder inte framåt.

fredag 2 januari 2015

Nej, vi ska inte spara på ÅHS, däremot ska vi effektivisera och utveckla

Hade först inte tänkta att ta mig tid att svara, men kände att när den ena ledarskribenten efter den andra pekar ut mig med namn så kannan väl inte annat se de som en utmaning att ge svar på tal. Har därför försökt att svara på en del saker som lyfts fram samt att tydliggöra min syn på vad som är viktigt för hälso- och sjukvården på Åland.

Nej, vi ska inte spara på ÅHS, däremot ska vi effektivisera och utveckla

Det finns mycket tyckande om ÅHS, och det är på många sätt bra för då kan idéer som kan leda till utveckling och konstruktiva förändringar fångas upp. I styrelsen förs, tillsammans med ledningsgruppen, kontinuerliga diskussioner om förbättringar, effektiviseringar och prioriteringar. Vi har en engagerad styrelse och ledningsgrupp där alla utifrån sina olika kontaktytor och kompetenser fångar upp signaler från personal och medborgare om saker som inte fungerar, hur man kan göra saker bättre och hur man kan utveckla verksamheten. Det är också vårt uppdrag enligt hälso- och sjukvårdslagen.

Jag får kritik från flera håll för att jag sagt att ÅHS inte behöver spara. Vi har i nuläget inget uppdrag, varken från regering eller lagting, att spara. Det betyder inte att vi inte ska göra något, vi har däremot ett bra läge för att göra nya prioriteringar, effektivisera och utveckla verksamheten, utan att ha den oro som ett sparbeting leder till för personalen. Jag menar att genom att effektivisera verksamheten kan vi inom ÅHS frigöra resurser och därmed ge utrymme för att prioritera annat som behöver resurser.

De finns idéer om att Åland inte borde ha någon specialistvård. Som jag ser det har vi en relativt bra balans vad det gäller specialistvård. ÅHS måste vara ett attraktivt sjukhus för personal som vill utvecklas för att kunna ha en bra grundvård. Vi har idag en ambitiös ledningsgrupp som hela tiden ser över delarna och helheten och initierar diskussioner inför verksamhetsplanen, men också vid andra tillfällen kring prioriteringar och möjligheter till förbättringar. Vi tar också in andras kunskaper och erfarenheter. I våras fördes en diskussion med det läkarpar som lämnade Åland för ett par år sedan för att arbeta på Gotland. Då diskuterades styrkor och svagheter, likheter och olikheter när man jämför Åland och Gotland. Det är viktigt att inte bara läsa om sjukvården och dess organisering på andra ställen, utan också att få ta del av direkta erfarenheter. Styrelsen och ledningen har även nyligen tagit del av arbetet inom Sveriges kommuner och landsting kring jämställd vård. Erfarenheterna därifrån visar att det finns både rättvise- och ekonomiska vinster att göra om man utvecklar verksamheten mer jämställt.

Det finns kritik mot att ÅHS betalar läkare som kommer bortifrån alltför höga löner. Jag håller med, men verkligheten är den att hela Norden lider av läkarbrist, speciellt inom vissa områden, och det innebär att ÅHS måste finna lösningar. Istället för att hyra in stafettläkare och betala arvoden som är väldigt dyra eller att skicka iväg patienter, som också är kostsamt för både ÅHS och patienterna, så har ledningen funnit lösningar med kortare anställningar till högre lön. Det är en tillfällig lösning som ändå blir betydligt billigare än att hyra in stafettläkare (även om det också tyvärr ibland kan behövas). Ledningen gör ett stort arbete med att fortsättningsvis söka läkare för de tjänster som är obesatta.

Kritik finns också kring långa vikariat. Der finns två huvudorsaker bakom problematiken: ÅHS är en stor och kvinnodominerad arbetsplats, många anställda vill arbeta deltid och är i perioder på vårdledigheter. Det ger utrymme för vikarier och leder till att, speciellt på de populära klinikerna, tvingas folk gå på korta och långa vikariat om de vill vara kvar just där. Men ÅHS har också ett problem med anställningsformerna, där tjänsteförhållanden används istället för arbetsavtal, något som vi beslutat ska förändras där det är ändamålsenligt.

Vi sitter inte still, ledningen jobbar så att svetten lackar för att utveckla ÅHS och de har ett tydligt uppdrag att involvera personalen. Jag har från att jag tog på mig uppdraget som ordförande för ÅHS styrelse uppmanat personalen att ta kontakt med ledningen eller styrelsen och ge förslag på förbättringar, så att vi tillsammans kan säkerställa en bra vård där patienten är i centrum. Men saker går ibland långsamt och en del förändringar kommer inte gillas av alla, men vi ska lyssna på konstruktiv kritik innan vi gör förändringar och nya prioriteringar.

Ja, vi har en dyr vård på Åland men vi har också en hög kvalitet och en större tillgänglighet än vad de flesta andra ställen har. Vi har också vår litenhet och vår ö-tillvaro som båda är fördyrande omständigheter. Jag är glad över att det hittills har rått en stor politisk enighet på Åland kring denna prioritering.

ÅHS, liksom alla annan hälso- och sjukvård, står inför stora utmaningar där vi kan rädda flera liv och där vi kan göra livet bättre och enklare för många genom nya mediciner, utrustning och vård. Vi kan minska lidande och vi kan se till att fler kan leva värdiga liv genom tidiga ingrepp och mer avancerad vård. Vi kommer att behöva satsa på förebyggande hälso- och sjukvård för att minska kostnader, samtidigt som inga direkta vinster kanske syns, och vi kommer att stå inför nya livsstilssjukdomar. Utöver det verkar det som att samhällets struktur leder till mer psykisk ohälsa, vilket vi på alla sätt kommer att behöva satsa på att bemöta och utveckla inom ÅHS, men också på andra ställen i samhället.

Nej, vi ska inte spara på ÅHS men heller inte slösa, vi ska utveckla, effektivisera där det går utan att vården försämras, vi ska samarbeta med kommunerna och tredje sektorn. Vi ska lyssna på personalen och medborgarna och vi ska ta del av erfarenheter inom andra områden. Jag hoppas att lagtingets och det kommande valets debatter kommer att leda till att hälso- och sjukvården fortsättningsvis har en hög prioritet.