lördag 30 november 2013

Det behövs en aktiv politik som visar att rädslan för de andra är obefogad

Vad händer i Europa och här hemma, vi måste agera och ta ansvar på alla nivåer. De får inte bli samtal bara bland några få, utan måste vara ett brett samtal med alla grupper. Vi får inte stärka ett "vi och dom" mellan grupper, men vi måste ta avstånd från kränkande och diskriminerande åsikter. Västvärlden verkar förlamad och sakna den politiska viljan att starkt vidta åtgärder som är motkrafter för grunden för främlingsrädsla, rasismen, fascism och nazism.
De politiska partierna MÅSTE börja föra en mer aktiv politik som visar att rädslan för de andra är obefogad, åtgärder så att  klassklyftorna kan minska. De går inte att fortsätta gynna den enskilda, nu måste solidariska åtgärder till annars riskerar demokratin att falla sönder. Rasismens grogrund är rädsla och otrygghet. Det är “vi och dom”-tänkande. Det är egoismens kortsynta oförmåga att förstå att vi behöver varandra, att alla behövs. Det som krävs är fungerande dagis, skolor, trygg äldrevård, god hälso- och sjukvård när och jobb som inte är bara tillfällig och kan försvinna hur som helst. Satsar man inte på detta kommer rädslan fortsätta sprida sig i människor, hatet mot dem man tror är ens motståndare kommer att öka.
Vi måste tillsammans arbete för att civilisationen återskapas, att humanismen stärks och att solidariteten sätts i fokus. Argumentation och kamp mot dem som driver och eldar under främlings rädsla och rasism behövs och är nödvändig, där kan vi alla hjälpas åt. Vi måste argumentera i varje situation vi möter vi får aldrig falla undan för rädsla att skapa dålig stämning eller bekvämlighet utan måste ständigt stå upp för allas lika värde. Låt inte rasistiskpropaganda och främlingsfientliga åsikter stå oemotsagda.

På sociala medier har en kampanj startats #aktivåskådare den går ut på att så många personer som möjligt att manifestera sitt beslut att bli en aktiv åskådare genom att fotograferas med ett personligt åtagande. Idén är att det personliga åtagandet skrivs ner på ett papper i ”jag-form” och hålls upp för fotografering samt att dessa bilder sedan läggs upp på MfJs hemsida och Facebook. Start 25/11 och håller på till 10/12.

torsdag 28 november 2013

Har idag varit på Ålands kommunförbunds öppna möte om samhällsservicereformen, jag blev helt matt. I en sal med stark manlig dominans, trots att de på Åland bor ungefär lika många kvinnor som män var det en så kallad öppen diskussion. Jag gjorde ett inlägg i början om att man nu har chansen att tänka nytt och inte måste centralisera, men sen när det mest bara blev att handla om pengar och vem som skulle vinna eller förlora på de samarbete så gick luften ur mig och jag längtade bara bort. Där satt alldeles för många som tror att deras huvuduppgift är att bevaka sin kommuns intresse och inte alla åläningars likvärdiga servicenivå. De hävdar att det inte finns något problem för deras kommun har aldrig blivit anmäld eller dömd… man häpnar. Sånna här dagar får man ju vara glad över att det är så bra som det är på Åland, trots reformrädslor och konservativt synsätt.
Tur för mig så hade vi hade ett framåtsyftande möte med skärgårdsnämnden igår och ett energigivande middagsmöte med SKUNK därefter.
På måndag ska vi jobba med ett utlåtande från kommunen, de blir svårt men viktigt.

söndag 17 november 2013

Rädda Barnen priset 2013

Ordf. RB Petra Brunila, jag och Lovisa Arlid, foto Janina Björni.
Igår var en spännande dag, Lovisa och jag hölls en kursdag om Härskartekniker med mycket engagerade deltagare. Mitt under kursen blev vi uppvaktade av Rädda Barnen på Åland. Där de tilldelat mig Rädda Barnens pris 2013 för insatser i Barnkonventionens anda - för att skärgårdsungdomarna genom SKUNK -skärgårdsungomarnas intresseorganisation, har fått en levande plattform för engagemang och delaktighet. Lovisa fick ett hedersomnämnande för sitt fina arbete med SKUNKs projekt Young Voices.

Jätte kul! 

Jag benämns som grundare av SKUNK men kan inte ta åt mig hela äran, det var många kockar i processen som ledde fram till att SKUNK blev en organisation och registrerades 1997. Det var en styrelse där jag var med som valde att bilda en förening efter att det varit en kommitté som var startad av en av landskapets regionplaneraren. Jag minns att vi hade ett utåtriktat seminarium om ungdomars fritid i skärgården i början av 1990.
Jag har sedan starten funnits med som professionellt stöd och sålt coachande och verksamhetsledande-tjänster av olika slag till SKUNK under årens lopp. Det har ibland handlar om att handleda en deltidsanställd verksamhetsledare och ibland verka som verksamhetsledare. De senaste åren har ett av mina uppdrag varit att skapa förutsättningar och engagera folk för olika aktiviteter och projekt som föreningen utvecklat och startat. Ibland har det varit lite tungt då föreningen emellanåt har haft många nya och unga i styrelsen, då har jag sett på mitt uppdrag som pedagogiskt, så att de styrelseledamöterna snabbt blir insatta och kan ta en aktiv plats i styrelsen och jag har jobbat på utifrån stadgar, verksamhetsplan och budget. Under andra perioder har mitt uppdrag mer varit att inspirerar utifrån min yrkeskompetens som konsult i ungdomsarbete och som verkställer av beslut.
SKUNK-ungdomarna har under årens lopp givit mig mycket inspiration, energi och kunskap som gjort att jag orkat med andra uppdrag och engagemang. Jag är oerhört stolt och glad över hur jag tillsammans med ungdomarna utvecklat SKUNK som förening. Det är idag en modern och framåtsyftande organisation som kan vara en förebild för många föreningar inte bara på Åland.

lördag 9 november 2013

Jag är agent för Schyst sex, mot prostitution, är du?

Det finns positiva och negativa krafter. Har ju jobbat med frågan om att utbilda unga i schyst och ömsesidiga sex och mot sexköp i många många år. Idag är frågan på politisk nivå och t ex lagarna förändra så sakta, men det kommer inte av sig själv och det behövs kampanjer  och diskussioner, för samtidigt som det finns en positiv förändring finns det stora ekonomiska intressen och de tillkommer nya målgrupper av sexköpare. Kalla fakta i veckan med temat ”Ung, snygg och torsk”. Visade hur unga killar köper sex för att slippa krångliga relationer, det de efterfrågar är vad man kan kalla en illusion av en relation,  där de som man har full kontroll och inget ansvar. På andra ställen i Europa uppmanas unga killar av äldre män att lära sig sex genom att gå till prostituerade. Andra tycker att semesterresan eller jobbresa till ett annat land ger utrymme för att söka upp prostituerade i glada killars gäng.
Sexköparna vilka de än är är de stora problemet. Handeln med människor för sexuella ändamål är vår tids slavhandel. Studier visar återkommande att de allra flesta i prostitutionen vill lämna den, att många upplevt tidiga övergrepp och att misshandel är vanligt.
Ett bra material för att få till diskussioner och reflektioner har nyligen släppts, där kan du bli Agent för schyst sex , passa på att gå igenom träningsprogrammet för Fair Sex och bli både klokare och mer engagerad mot förtryck och kränkningar. 
Vi behöver verkligen intensifiera arbete med genuspedagogik i skolor och dagisar. Vi måste stärka genusmedvetenheten i föreningar både bland unga och gamla och på arbetsplatser. Krafttag behövs! 

torsdag 7 november 2013

Hur ska man förstå och tänka!

Ibland när man hör om saker är den spontana reaktionen en, men sen när man börjar tänka och läsa hur andra reflekterar och resonerar så blir det det tydligt att man inte får förenkla och dra för lättvindiga slutsater. Ta "tårtattacken" på Jimmy Åkesson i veckan, det skulle vara lätta att oreflekterat sjunga med i kören som sa att den är ett hot mot demokratin. Men sen läste jag Mattias Irvings krönika i Dagens Seglora och fick lite hjälp på traven att lyfta blicken. Man måste ta avstånd från alla former av våld och hot. Men en politik som odlar ett vi- och dom-tänkande och ett grundläggande hatfullt sätt får konsekvenser, både inom den egna gruppen och från andra. Det är intressant hur denna attack bemöttes på ett helt annat sätt än när  finansminister Bosse Ringholm fick en tårta i ansiktet på budgetpromenaden 2001, då publicerade Aftonbladet nästa dag ett recept på en ”Bossetårta”, då var det lite humor, inte nu.  Det handlar om makt, rädslor, positioner, tidsanda…
Samtidigt som man måste ta avstånd från alla attacker på folk med tårtor, tomater, hat eller våld så, måste man samtidigt lyfta blicken och diskutera att attacken är en reaktion på en antidemokratisk politik.