onsdag 29 maj 2013

Beyoncé - en som förstår vikten av att peppa och stärka tjejer

Ikväll uppträder Beyoncé i Stockholm, Arena skriver Jonna Sima en intressant krönika om att arbetarrörelsen behöver ett nytt soundtrack. Bruce Springsteen rankas som en Socialdemokratisk ikon men Sima menar att man nog borde lyfta blicken och kolla in Beyoncé. Hon har sålt oerhört många skivor och haft mängder av hitlåtar och att hon precis som Bruce Springsteen trots alla framgångar lyckats behålla ett slags moraliskt kompass. Hon är alltså en av de mest framgångsrika artisterna i USA men också i många delar av välden och skriver fortfarande låtar om vikten av att vara en självständig kvinna. Listan över hennes feministiska teman är lång: "Bills, bills, bills", "Independant woman”, ”Survivor”.
Häftigast är kanske  ”Who run the world (girls)” snacka om att peppa och stärka tjejer att ta för sig. Inte en slump att t ex Micheele Obama är en av hennes fan.
Lyssna och bli peppad, det finns hopp.


söndag 26 maj 2013

Varför behövs politiker?

Några funderingar.
Vad tillför politiker? Vilka förmågor behöver en bra politiker? Varför räcker det inte med experter i de beslutande organen?
En viss intellektuell kapacitet krävs för att inte vara helt i händerna på tjänstemän och experter, man måste ha en förmåga att förstå sammanhangen ofta på ett intuitivt sätt -det man kan kalla fingertopps känsla. Det finns många målkonflikter som man ska balansera. Experten har ofta ett uppdrag bara utifrån sitt område, tjänstemannen har ett uppdrag att utreda och föreslå vara en form av rådgivare till politikerna.
Stadsvetaren Tommy Möller kallar det politiker bland annat behöver, kontextuell intelligens,  kontext betyder omständigheter, sammanhang, omgivning, eller övergripande situation. Alltså att på olika grunder försöka ta ett helhetsgrepp där man väger in olika fakta och omständigheter.
Men man måste också kunna läsa och ta till sig en hel del material i form av utredningar och annat.
Andra viktiga förmågor för en politiker är att kunna bygga nätverk och att kunna kommunicera.
Lite tankar så här på söndagsförmiddagen efter en fin promenad med mamma och hundarna.

onsdag 22 maj 2013

Vad är det som händer i Husby?

Jag har i många år på mina kurser och föreläsningar hävdat att samhället har en tickande bomb: "killar som upplever sig kränkta och misslyckade och som lärt sig att man ska inte slå men om inget annat hjälper så får man klippa till". Det som händer i Husby är just den bomben som exploderar. I en artikel i Genusfolket lyfter man på vikten av ett genusperspektiv på analysen av det som händer, läs den. 
Det är inte begripligt för de flesta de som händer, men hur kan man förstå det? För det är aldrig en enskild händelse som ligger till grund för att unga börjar sätta eld på bilar. Lika lite som den arabiska våren kan förklaras med en enskild händelse så kan de här händelserna förklaras med det. Man kan tycka att våld inte borde vara en rimlig reaktion på orättvisor och man kan se det som märkligt att grupper av unga slår till mot sina egna områden. Det är inte en faktor som ligger bakom det som händer i Husby, men föreställningar om maskulinitet och våldsutövande menar jag är lika viktiga som förklaringar som analyser av klass och utanförskap.
En viktig fråga är hur kan vi förhindra att män väljer våld när de ska göra sina röster hörda? Hur ger vi dem andra verktyg? 
De som har startat och deltar i upploppen är inte elaka människor med onda uppsåt. Reaktionen med upplopp på orättvisor finns på många ställen i världen och den stora gruppen av dem som väljer den metoden är män. Föreställningar om om manlighet, dominans och våld finns i hela samhället inte bara i socialt utsatta områden eller i skolor med mindre resurser. Därför räcker det inte med utbildning eller jobbmöjligheter för boende i förorten för att kunna förebygga våld. Det behövs också att hela samhället börjar problematisera en gammalmodig syn på manlighet.

söndag 19 maj 2013

Distansarbete ett sätt att göra kommunstrukturreformen attraktiv och effektivare


 Kommunstrukturreformen har tagit några steg framåt, nu behövs ännu mer konkretisering och direkt förankring bland medborgarna och sen beslut. Efter mötet i fredags som jag bara kunde vara med på under förmiddagen finns nu rapporterna från de olika grupperna och seminarierna på hemsidan www.reform.ax krävs gemnomläsning och funderande för att ta fram vad kommunen anser, men jag tror att vi vinner på att ha ett gemensamt möte för alla skärgårdskommunerna.

Kommunstrukturreformen ger en möjlighet att visa att man menar allvar med devisen Hela Åland ska leva! Men för det krävs ett paradigmskifte i synen på vad som är effektivt arbete. Fokus måste vara på vad man levererar, inte på att arbetsgivaren ser arbetstagarna varje dag.
Det finns många fördelar med att lägga huvudkontor med en central mötesplats i centralorten, i det här fallet Mariehamn. Men att alla skulle behöva sitta på samma kontor dag ut och dag in, är ett förlegat synsätt på effektivt arbete, goda erfarenheter med många vinster finns idag på olika ställen t ex Energimyndigheten i Eskilstuna och Länsförsäkringar Wasa.

Hittills har det varit så gott som omöjligt att utlokalisera arbetsplatser på Åland. I och med kommunstrukturreformen finns världens chans, nu kan man modernisera arbetsstrukturen.
En kommunservicereform behövs och kommer att kunna ge bättre service till medborgarna om man på ett varligt sätt utvecklar olika delar, men de behöver inte innebära en centralisering i form av att alla ska sitta och jobba på samma ställe hela tiden. Här kan en modern struktur utvecklas som kan ge Åland renommé om att vi är ett område som ser till människors önskemål att bo på olika ställen parallellt med att man tar till vara på de som utredningar visar entydigt, att distansarbete ger många fördelar, både för den enskilde, för arbetsplatsen och samhället i stort.
Hur det kan fungera; arbetsplatsen har fria kontorsplatser och mötesrum på ”huvudkontoret” som distansarbetarna, de dagar de behöver vara där, har tillgång till. Där träffar de samarbetspartner, klienter och kollegor. När de arbetar på hemmaplan kan de antingen sitta hemma eller så kan de sitta på det lokala kommunkansliet. Det gör att man kan vara expert på barnskydd och bo i Kökar eller man kan vara socialarbetare med specialkompetens på handläggning av ärenden gällande funktionsnedsättning och bo i Sund utan att behöva pendla till Mariehamn varje dag, för att ta några exempel från området samordning av socialservice.
En sån här form gynnar miljön; med mindre resor, det gynnar människor; då folk inte nödvändigtvis pga av arbetet måste bo på centralorten, de gynnar hälsa; distansarbete ger mindre stress och högre välmående och det arbete som ska utföras. Distansarbete är effektivt de har ekonomiska fördelar bland annat genom att mindre lokaler behövs på centralorten där hyror ofta är höga, omsättningen på personalen blir mindre och lägre sjukfrånvaro.

Våga tänk nytt så gynnar det alla och reformerna har i alla fall lättare att få stöda av skärgård och landsbygd.


lördag 18 maj 2013

Tankar om en solidarisk politik


Vi spelar huvudrollen. Just du och jag har makten att bestämma över om rika ska fortsätta att bli rikare och fattiga ska bli fattigare. Ett tufft ansvar. Vi måste orka se att vi kan göra skillnad, de små ställningstaganden och aktiviteter vi gör leder åt det ena eller det andra hållet och även om vi kan tycka att de små bidragen olika beslut medför är just små, så göra varje litet beslut skillnad. 
Min övertygelse är att politik kan göra skillnad, att även om man ibland kan tycka och se att politik är ett tufft maktspel så är det en kamp om idéer och värderingar. Vad ska regleras av politiken och vad ska släppas fritt? Att vi släppt kapital och ekonomi för fritt och låtit ekonomiska termer och tankesätt styra och reglera för mycket anser jag. Också att vi för lite pratar om värdet för alla av en solidarisk grundsyn, att det inte alltid är jag, mitt och mina erfarenheter som ska var i fokus för åtgärder och beslut.  
Det finns dock inga enkla lösningar, men en solidarisk och långsiktig politik behövs både för regioner, människor och natur. Dom rikare blir inte lyckligare av att bli ännu rikare. De starka centrala regionerna behöver livskraftiga andra regioner för att må bra och fungera i längden, naturen behöver ett hållbart långsiktigt tänk om vi alls ska överleva och må bra.
När vi sen kommer till praktisk realpolitik är det inte alltid så lätt att tydligt se vad som leder i rätt riktning, men att ständigt ha de i tankarna och försöka grunda beslut i detta är gott nog. Målet måste ju vara att så många som möjligt får ett gott liv och vi startar med helt olika förutsättningar och möjligheter.

onsdag 15 maj 2013

Vart tog Långnäs vägen?


Var idag på skärgårdsnämndens möte. Mötet var vikt för att presentera Trafikavdelningens kortruttsutredning. Det är en förstudie som ska lämnas till regeringen i höst med syftet att ge LR en beslutsbas så att man kan se vinsten med respektive kortruttsinvestering. Då LR sen besluter sig för att satsa på enskilda kortruttsinvesteringar görs ännu mer konkreta undersökningar.

Förstudien innehåller många delar, som på både en allmän och fördjupad nivå ska se på olika aspekter av kortruttsprojekt. Förstudien utgår från de kortruttsmeddelandet som förra regeringen tog fram 2011. För mig blev det något av en chock för i det meddelandet är tydligen Långnäs inte en framtida angöringshamn för skärgårdstrafiken.
Förstudien ska bland annat ge en grov kostnadsuppskattning av vad kortruttsinvetseringarna kostar, det vill säga vad projekten med broar, bankar, nya hamnar och vägar etc kan komma att kosta men också se på olika kortruttsprojekts lokala påverkan på miljön men också hur de påverkar invånare och näringsliv.
Ännu alltså inget att ta på, men det kommer att skapas en hemsida, där man ska kunna följa projekten.

Alltså massor av utredning, man blir ju lite trött samtidigt vet man ju att ska det bli något så behöver man ha bra underlag.
Det jag saknade utöver Långnäs är snabba person transporter, det fanns heller inte med i uppdraget.


torsdag 9 maj 2013

Hälso-och sjukvård

Har varit en intensiv vecka, där uppdragen varierat, utbildning av fritidsledare i jämställdhet, första mötet med ledningsgruppen för ÅHS, inspelning av Rakt på för Åland 24, möte med Landskapsregeringens expertråd för jämställdhet och utöver det lite SKUNK jobb och ABF jobb mellan möten och uppdrag.
Nu hemma och sitter och fortbildar mig kring hälso- och sjukvård, det är ju inte ett område som jag tidigare fokuserat på utan nu genom mitt ordförande uppdrag i ÅHS får möjlighet att lära nytt och använda min kunskap från andra områden till. Som ordförande eller styrelseledamot är det ju inte vårdkunskap eller annan specialist kunskap som vi ska bidra med, den ska vi skapa förutsättningar för genom att t ex anställa kompetent personal och ge dom möjlighet att fortbilda sig. Vi ska utifrån de regelsystem och de ekonomiska ramar i samråd med experter ta vara på medborgarnas intressen så att de erbjuds en bra vård och god omsorg.
Internet är fantastiskt, där kan man snabbt få fram rapporter och material som hjälper en att få del av kunskap från olika områden, har ägnat förmiddagen till att fortbilda mig lite, den svenska Vårdhandboken är t ex intressant där finns t ex kunskap kring genus och vård. Genus är ju mitt specialområde i yrket och att ta del av hur de tar sig uttryck och får konsekvenser förstås också inom vården är spännande och kommer säkert bli aktuellt framöver då ÅHS behöver förnya sin jämställdhetsplan. Bemötande är ett område där förstås genus ingår, i Sverige håller regeringen på att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal, de ska vara klart sista september. Blir intressant att se om vi kan ha någon nytta av det. På Åland har vi förmånen att kunna ta del av både Finland och Sveriges kunskaper och erfarenheter och vi ska vårda och utveckla våra nätverk där och med resten av norden, det är en viktig resurs för ett så litet område som Åland. En annan viktig resurs är personalen, ÅHS har ca 1000 anställda, där finns förstås som på alla arbetsplatser problem, men de signaler jag fått är att de flesta på alla nivåer gör en fantastisk insats, som alltför ofta druknar i de problem som lyfts fram. Det gäller det att ta vara på och synligöra allt som fungerar bra, sen förstås utveckla verksamheten och se till att de som fungerar mindre bra åtgärdas. Något som är ett ständigt arbete i en såpass stor organisation. Min ambition som ordförande är att jag tillsammans med resten av styrelsen och ledningen kan skapa goda förutsättningar för en modern, jämlik och god hälso- och sjukvård, en verksamhet som är i ständig utveckling och som står inför ständig utmaningar.

fredag 3 maj 2013

Bin i fokus

Har rensat mina tre bikupor, verkar som att alla tre har drottningar och mat, alltså goda förutsättningar att göra en god insats sommaren 2013 för att jag ska få honung både för egen del och till vänner och bekanta, men den som lever får se. Sommarens väder och mitt stöd avgör. Bin är i fokus just nu. Dom är viktigare än vad vi riktigt förstår.
Massdöd i vissa områden, varosjukdommen som finns nästan överallt utom på Åland det är bara två de många hot som finns. EU har just beslutat om 2 års förbud av några av de farligaste bekämpningsmedlen som man befarar hotar biodlingen utöver andra problem som giftiga bekämpningsmedel medför. Det är bra.
Finland har också fått klartecken från EU att Åland får importstopp på bin. Något vi haft i praktiken i många år genom en gemensam överenskommelse inom biodlarkretsarna. Jag tror att bin på Åland kan bli en riktigt bra nisch i framtiden.
En vacker och viktig film har just premiär Inte bara honung, hoppas att den kommer till Åland. Kolla in trailern.


More than Honey - Markus Imhoof (Official Trailer) from CIBER Science on Vimeo.