lördag 30 mars 2013

Film verkar vara ett sätt att återskapa idén om att män är viktigare

Idag tittar folk på filmen betydligt mer än tidigare. Själv märker jag att jag ofta tänkera att sen när jag har minder att göra så ska även jag hinna titta mer. Påsken har dock givit utrymme för två kvällar med film och de kommer fler men hittills har de inte varit några höjdare. Ingen av dem speciellt bra och de hade definitivt inte klarat Bechdeltestetet. Det är ett test som bedömer hur filmer framställer kvinnor. För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande krav:
1. Det ska förekomma två namngivna kvinnor.
2. De ska prata med varandra.
3. De ska samtala om något annat än män.

Här finns en två minuters introduktion:

Man blir lite trött det verkar ju som att filmindustrin tagit som sin uppgift att om och om ingen återskapa att män ska vara i fokus och centrum. Kvinnor ska behaga, hylla och vara bihang till dem. Man blir så trött.

torsdag 28 mars 2013

Human flyktingpolitik hur ser det ut i Finland?

Kampanjen handlar om en human flyktingpolitik och kräver:
Sverige ska vara bundet att följa FN:s riktlinjer och aldrig mer utvisa någon till tortyr och förföljelse!
Hela 20 gånger har Sverige fällts för att ha behandlat enskilda asylärenden i strid med FN:s tortyrkonvention, fler gånger än något annat land. 
Synnerligen ömmande omständigheter ersätts med särskilt ömmande omständigheter!
I rättsliga sammanhang har synnerligen ömmande omständigheter visat sig vara ett mycket snävt begrepp då uttrycket synnerligen tolkas extremt restriktivt. Vi anser att denna praxis måste brytas genom en begreppsändring.
Sverige omedelbart upphör med alla överföringar enligt Dublinförordningen samt att regeringen verkar för dess avskaffande!
Då bland annat FN och UNHCR kritiserat överföringar av asylsökande till länder i södra EU har flera medlemsstater slutat sända tillbaka människor dit genom Dublinförordningens undantagsklausul. Trots detta fortsätter migrationsverket med Dublinöverföringar till exempelvis Italien och Malta trots larmrapporter om situationen i länderna. 
Bevisbördan ska flyttas från den asylsökande till Migrationsverket!
I övrig rättspraxis anses en persons historia trovärdig tills motsatsen har bevisats. I asylprocessen tycks det fungera tvärtom. 

Skönt att det finns folk som engagerar sig i Sverige , funderar på debatten i Finland och ur saker och ting går till här.
När man läser på Flykting rådgivnings centers hemsida får man en bild av av Finland är ett väldigt humant land. Faktum är att enligt FN-organet UNHCR tar Sverige emot tio gånger fler flyktingar än Finland, ser man till befolkningsmängd finns det inget annat västland som kan mäta sig med Sverige bara USA, Tyskland och Frankrike tar konsekvent emot fler asylsökande än Sverige. Antagligen är det så att färre söker sig till Finland då ryktet och fakta gör att man har mindre chans att få asyl där, så blir min fundering hur går det till skickar även Finland tillbaks t ex barn som rotat sig till ställen där de inte längre kan språket, delar av familjer för att de inte kan bevisa sina familjeband, homosexuella till länder där det blir trakasserade och hotade…
I svenskspråkig press är det i alla fall ganska tyst. Huvudstadsbladet skriver i maj om Amnestys rapport där Finland bland annat kritiseras för sin handläggning av asylsökande de visar på att t ex asylsökande har sänts tillbaka till Irak fastän det funnits risk för att de förföljs och asylsökande har också hållits i häkte i strid mot internationella avtal. Kommentarsfältet gör en mörkrädd.

Lite roligt är projektet RÖVA - Rättssäker övervakning av välfärdens avskaffare gå in på sida och titta på deras film. Både fyndigt och kunnigt.

De behövs nog att de goda krafterna går samman och agerar, vi kan även göra mer här på Åland, både för att öka flyktingkvoten och att på ett bra sätt ta emot dom som kommer hit och vill arbeta. Alla behövs ingen människa är illegal, vi väljer varken i vilket land eller i vilken familj vi föds.

måndag 25 mars 2013

Företagets bästa i fokus, "dream on"!


Jag läser med glädje Katrine Kielos kunniga och intressanta texter. Hennes krönika i Aftonbladet om kvinnors situation på arbetsmarknaden är väl värd att läsa och hennes sammanställlning av de krav som Sheryl Sandberg identifierat att kvinnor har på sig själv, möter och mäts med känns igen. "Du måste vara omtyckt. Det är ditt ansvar att vara omtyckt. Om du bara jobbar hårt kommer du bli sedd och få högre lön. Det är ditt ansvar att alla trivs. Du måste vara perfekt. Om du får kritik betyder det att du är en dålig person. Konflikt är farligt och du måste vara vän med alla på jobbet."
Där har vi förklaringen till alla duktiga flickor i grundskolan, på gymnasierna, på universiteten och i arbetslivet. 
Trots detta händer något för som gör att kvinnor inte dominerar i näringslivet, har de högsta lönerna och sitter på de flesta maktpositionerna. Sandberg menar att: "precis de egenskaper som hjälper kvinnor inom utbildningssystemet stoppar nämligen vår löneutveckling och våra karriärer". Katrin sammanfattar ett råd till kvinnor: "Du kommer inte att bli sedd och få högre lön bara för att du jobbar hårt. Ingen kommer att befordra dig för att du sitter still och kan alla svar. Konflikt är inte farligt. Du måste inte vara omtyckt av alla och du måste definitivt inte kunna något perfekt för att säga ja till att göra det."
Men man blir ju lite rädd för det egenskaper eller förhållningssätt som kvinnor är tränade i är ju i lagom proportioner sådant som gör att vårt samhälle fungerar. Vem ska anpassa sig efter vem? Man blir ju också fundersam då man ju är skolade i att samhället är rationellt att företagen satsar på kompetens, att de har företagets bästa i fokus och att kön inte spelar någon roll.
Som jag ser det behöver vi jobba på bredfront med jämställdhetsarbetet, vi behöver träna kvinnor så att de inte om och om igen jobbar hårdast men sen blir omkörda av män för att systemet gynnar män. Men vi behöver verkligen arbeta på att förändra systemet, också för att ta vara på pojkarna, för om det värsta som kan hända en pojke eller man är att bli betraktad som kvinna eller "kärring" eller göra saker som uppfattas som kvinnliga och det idag är blir betraktat som kvinnligt att skaffa sig utbildning och kompetens… då riskerar vi att ha en stor grupp killar som inte tar vara på sin utbildning, drömmer om att bli familjeförsörjare men sen riskerar att stå utan jobb. 
Jämställdhet är att skapa frihet för människor så att de slipper att anpassa sig till de stereotypa föreställningar som finns kring respektive kön och som begränsar deras möjligheter att utvecklas som människor. 

söndag 17 mars 2013

Hälso- och sjukvård i skärgården


Den 15 mars arrangerade ÅHS ett möte mellan styrelse, ledning och de fyra skärgårdskommunerna i ytterskärgården. Stort tack för det! En välbehövlig kommunikation har startat och jag tror att det kan leda till flera förbättringar för skärgårdsbor i framtiden. Inför mötet förberedde jag mig genom att prata med olika personer  för att ha fakta och argument som en grund för att öka förståelsen för hur vi upplever det och ser på vår situation och för att lyfta fram de delar som vi vill ska förbättras.

Allmänt kan man säga:
Vi som lever och verkar i skärgården är en minoritet av den åländska befolkningen idag, men även för oss är det viktigt med förebyggande hälsovård och tidig insats av en hälsovårdskunnig när något händer.
Vi har i många år kämpat för rätten till att ha tillgång till en hälsovårdare dygnet runt, men inte lyckats, detta trots 2 positiva lagtingsbeslut och goda ekonomiska tider för Åland.
Idag jobbar vi aktivt med inflyttning, vilket nog är den viktigaste frågan för framtiden. Då gäller det att vi har en likvärdig service och trygghet som övriga samhället. Det betyder dock inte att den ska vara likadan som på övriga Åland, utan den måste skräddarsys utifrån skärgårdens förutsättningar. Vi har fantastiska hälsovårdare i skärgården, men de töjer på sig till de yttersta för att skapa trygghet och säkerhet för oss som bor i skärgården, det borde formaliseras och regleras bättre.

Här är några punkter som jag samlat som jag ser från skärgården i allmänhet och Kumlinge i synnerhet vill ska förbättras. Du som läser detta och har andra tankar och idéer som vi borde driva på för, här gärna av dig. ÅHS kommer att tillsätta arbetsgrupper som på olika sätt ska ta sig an frågorna, de behöver all information och idéer de kan få.

Tillgång till hälsovårdare
Beredskap dygnet runt är fortsättningsvis den viktigaste frågan, och kanske idag med 30 % inflyttade ännu viktigare. Vi måste få ett system där det är möjligt. I Kumlinge satsar vi idag grovt räknat; 7 personal för vård av 10-12  åldringar, vi satsar 5 personal på 22 elever, vi satsar 2 personal på 8 dagisbarn och 2 förskolebarn. Idag har kommunen ca 340 invånare och under helger är vi betydligt fler och på sommaren runt 1000 per vecka. Varför kan då inte ÅHS satsa 2 eller ännu hellre 2,5 hälsovårdare på samma befolkningsgrupp? ÅHS har ca 850 anställda så  att skärgården skulle ha 7-10 hälsovårdare för att arbeta med grundtryggheten, den förebyggande hälsovården, skolhälsovården, mödravården, etc samt hjälpa till vid akuta fall, kan inte vara för mycket begärt. 
Vår bild är att skärgårdsbor använder ÅHS resurser i betydligt mindre grad än ålänningar över lag och tröskeln för att söka läkare är oerhört hög, då det krävs en bortavaro på runt 10 timmar för ett kanske 10 min besök. Så det är inte säkert att skärgårdsbor, turister och sommargäster skulle bli dyrare med en sådan budgetpost.
En miniminivå för Kumlinges beredskap är dock att det finns beredskap under kvällar och helger,  för om vi inte har det så kan inte barn och gamla att bo här och vi kan lägga ned alla ansträngningar för att få folk att flytta hit. Mitt förslag är att en skräddarsydd modell för jour och beredskap arbetas fram. ÅHS måste tillsammans med hälsovårdarna och facket hitta en modell som gör att vi kan ha en dygnet-om-beredskap där våra kunniga hälsovårdare kan rycka in när det behövs och få en skälig ersättning.

Tillgång till läkare
I Kumlinge anser vi att ur ett samhällsekonomiskt perspektiv har vi alldeles för lite tid per månad de gånger vi har tillgång till allmänläkare på land. Vi har en kunnig och insatt läkare men hen är på land alldeles för kort tid. En gång i månaden anländer hen och kan ta emot patienten på mottagningen kl. 11.10 åker sen 14.30, drygt 3 timmar, sen vidare till vårt effektiverade serviceboende och anländer kl. 15 till Enklinge och hinner då vara där 1,15 timmar. Dimensionen på tid måste ju förstås anpassas till färjtider, men strävan borde vara att uppnå en miniminivå så att tid finns för alla de som har behov en allmänläkare. Idag med så få läkartimmar som Kumlinge har, så styrs alla utom barn och gamla bort från den möjligheten, men tiden är även för den prioriterade gruppen för kort. 
Det sägs att det är svårt att rekrytera läkare som vill fara ut i skärgården, men här kan man tänka på ett annat sätt och inrätta en "tjänst" som skärgårdsläkare. Då skulle man rekrytera en läkare som har sitt huvuduppdrag att jobba i skärgårdskommunerna. Jag är övertygad om att det finns rutinerade läkare som skulle se ett skärgårdsuppdrag som en förmån. Även här behöver man skräddarsy ett avtal så att det bli rimligt för alla parter. I vilket fall så borde antalet timmar för läkare i kommunen öka.

Rekrytering av personal och vikarier
I Kumlinge har sedan tre månader endast en hälsovårdare i tjänst, det är inte acceptabelt. Att det överhuvudtaget fungerat under vintern är att hälsovårdaren tänjt sig till de ytterst och ställt upp, men det är både oacceptabelt och olagligt. Det måste finnas en beredskap för det oförutsedda; Vem vikariera när något händer? Det är alldeles för sårbart i skärgården om det inte finns en beredskap för detta? Förr fanns en vikariepool, periodvis har det funnits ett samarbete mellan skärgårdshälsovårdarna där man tillfälligt kunnat vikarier varandra. Någon form av beredskap måste finnas för skärgården. 
Att hitta personal är inte alltid lätt men rekrytering av personal är något som kommun och ÅHS tillsammans skulle kunna jobba med i högre grad, trots att det är ÅHS ansvar. Idag bygger det nog på tur om man lyckas rekrytera till skärgården. 


Primär transporterna 
Man kan inte jämför att kalla på helikopter med att beställa ambulans, men helikoptermöjligheten är ett sätt att ge likvärdig service till oss i skärgården, det är bra. Att sen helikoptern också används om en olycka sker på ett oländigt ställe på fasta Åland och till sekundär transporter till och från andra sjukhus. är också bra, då största kostnaden inte är den direkta flygningen, utan att ha tillgång till systemet.
Vi i skärgården upplever det oerhört viktigt att ha tillgång till hälsovårdare när en sjukdomsattack eller olycksfall inträffar. Inte minst under väntetiden till akuthjälpen är på plats. Detta i och med att inställelsetiden kan bli lång, har man otur ett par timmar (men enligt alarmcentralen brukar det gå betydligt snabbare) men sen finns ju alltid risken att dimma eller isbildning sätter helt stopp på möjligheten. Det är en oerhörd trygghet att då ha en hälsovårdare tillgänglig. En hälsovårdare känner ofta till den drabbade, denne kan stödja och hjälpa och kanske lindra eller tillfälligt åtgärda den drabbades skada eller sjukdom. Hälsovårdaren är också en person som känner till öns olika möjligheter och tillgängliga resurser, någon som vet hur man gör för att ta emot en helikopter och hur man får en patient till helikoptern. Den andra delen som skiljer ambulans från helikopter är att privatperson kan ha svårt att ange positionen där helikoptern säkert kan landa speciellt om det är mörkt. Att sen ta emot en helikopter är en helt annan sak än att ta emot en ambulans; Vem vet hur man i Kumlinge fall får lyse på flygfältet om det är där man vill att den ska landa? Vem vet hur man ska ställa bilen för att det ska lysa på rätt sätt på en gräsmatta eller en helikopterplatta? Vem vet var det finns en bår eller någon som har en bil som är möjlig att använda? Här var det intressant att Föglö och Brändö har tillgång till bårbilar. De har inte vi på Kumlinge. Ja, vi har inte ens en fungerande första hjälpgrupp. 
En viktiga fråga i detta är: Vems ansvar är det att arbeta för att alla öar ska ha likvärdig utrustning och frivillig verksamhet, hur kan kommun, ÅHS och kanske Röda Korset samarbeta för att den frivilliga verksamheten både ska fungera och stimuleras?

Tydlig information
Förra året gjordes ett försök med utskick idén var bra, men många i skärgården upplevde tonen i utskicket som kränkande, man ska inte störa hälsovårdaren i onödan och ska skaffa sig en handbok. Men idén var som sagt bra. Trots utskick så är det för många oklart hur man faktiskt gör om någon skadar sig eller blir allvarligt sjuk. Ringer man alarmcentralen eller ÅHS-akuten? Hur gör man om det kommer ut en helikopter? Vem kan ta emot den? Hur får man den sjuka till den plats som helikoptern landar på? Hur hittar helikoptern till den plats patienten befinner sig på? Hur gör man om det är mörkt? Frågorna är många. Här kunde ÅHS och kommunen jobba mer aktivt tillsammans med kontinuerlig information.

Mycket mer lärde jag mig vid mitt researcharbete inför mötet med ÅHS, men de här var några av de viktiga sakerna som diskuterades på mötet och som kan förbättras. Har en lista med fler idéer som kan utvecklas.

söndag 10 mars 2013

Det går att förändra


Jag hade ett stärkande 8 mars firande, med Jenny Westerstrand Årets Feminist och 8 andra ledamöter i Feministakademin, utöver den intressant och fina tillställning i Mariehamns stadshuset som bevistades av över 50 personer. En lyckad dag, utöver det så spelade vi in Rakt På i Åland 24 med Nina Fellman som kan ses på tisdag. Roligt för mig som praktiker att samtala med en duktig och kunnig journalist och en forskare om jämställdhet och feminism.
Lika bra hade inte Maria Svelands det. Hon var med i en debatt som gick helt över styr på Gräv 13. För mig blir det tydligt hur vi dag ut och dag in kan se hur kvinnohat och ett omedvetet kvinnoförakt poppar upp i olika sammanhang. I form av näthat, i form av förminskningar, förlöjligande etc. Ja alla de 7 härkskartekniker som Berit Ås formulerat förkommer i olika sammanhang där kvinnor tar plats och syns i offentligheten.
Vad hände då på Gräv 13, läs 15 journalisters brev om händelsen, läs Maria Svelands egna beskrivning se Expressen klipp.
Maria Svelands bok Hatet - en bok om antifeminism som just kommit ut beskriver blanda annat hur bilden av vårt samhälle som alltigenom jämställt och rättvist präglar många gånger gör att vi inte vill/klarar av att se det som tyvärr finns, ett underliggande hat mot kvinnor som går över gränsen och tar plats. Många av oss som är aktiva i politiken och offentligheten känner av det och ser mönstret andra tror att det bara handlar om att hur de eller någon kvinna själva handlat, sagt eller gjort, men det finns ett mönster som slår till ibland även hos oss själva där vi omedvetet förstår och tolkar saker utifrån att kvinnor inte ska vara likvärdiga män, vi är alla fostrade i en vad man kallar patriarkalförståelse av vårt samhälle. Men den kan förändras om vi synliggör, lyfter fram kunskap, arbetar emot och strukturer om.
För den som vill läsa om boken Hatet - en bok om antifeminism finns bland annat recenserad som jag tycker på ett insiktsfullt sätt i Svenska Dagbladet.

onsdag 6 mars 2013

Årets Feminist 2013

Idag var det presskonferens inför 8 mars och Feministakademins utnämning av Årets Feminist. Jag är stolt och glad som vanligt över att vi har en så spännande och intressant pristagare.
Mariehamnsstad har på sin hemsida uppmärksammat det.


Här kommer den fina motiveringen:
Utnämningen ges till Jenny Westerstrand Jur. dr. i folkrätt/juridik vid Uppsala universitet
Motivering Jenny W
Kvinnors kroppar kan vara många saker. De kan vara starka och mäktiga, objektifierade, subjektivt upplevda, lustfyllda och/eller plågsamma.
Kvinnors kroppar är deras egna.

Utmärkelsen som Årets feminist 2013 går till Jenny Westerstrand för att hon omutligt, envetet och med den goda forskarens precision mejslar fram argumenten för kvinnors rättssubjektivitet i diskurser om prostitution, trafficking, sexuell exploatering och våld mot kvinnor.
Hon backar inte för något, inte för fan själv, inte för någon debatt eller ens för att granska sina egna tidigare slutsatser.

Jenny Westerstrand har i sin forskargärning plockat isär alla argument, vänt ut och in på dem som ett barn med en ficklampa, och sedan plockat ihop allt och fått dem att lysa igen.

Feministakademin på Åland konstaterar att världen tack vare Jenny Westerstrand har bättre argument för alla människors lika värde.

Vår lokaltidningar uppmärksammar Nya Åland  och Ålandstidningen.
Radio intervjuv.